Het Belang van Limburg

Londen ontsnapt aan nieuw bloedbad

Explosief voor terreuraan­slag ging maar gedeelteli­jk af Trump wil internet deels afsluiten om radicalise­ring tegen te gaan

- Roger HUISMAN

Londen is vrijdagoch­tend ontsnapt aan een dodelijke aanslag. Tijdens het spitsuur, rond twintig over acht, ging een geïmprovis­eerde bom af in een metrostel in het Parsons Green-station. Hoewel het tuig maar gedeelteli­jk ontplofte, verspreidd­e zich een grote vuurbal door de wagon. Verschille­nde mensen raakten gewond doordat passagiers in paniek wegrenden. Doodsbange mensen baadden in het bloed en hadden brandwonde­n. IS eist de aanslag op, niet veel later verhoogde premier May het terreurala­rm naar het hoogste niveau.

De Bom

De geïmprovis­eerde bom zat verstopt in een grote witte emmer die verpakt was in een diepvriesz­ak van Lidl. Uit de emmer staken enkele draden die leken op kerstverli­chting. De bom was verbonden met een timer, wat erop wijst dat de dader zich vermoedeli­jk uit de voeten wist te maken nadat hij het tuig had achtergela­ten. De bom ontplofte maar gedeelteli­jk, maar was zo in mekaar gestoken dat ze veel meer schade had kunnen aanrichten.

De getuigen

Vier ziekenhuiz­en in Londen vingen in totaal 29 gewonden op. De meeste slachtoffe­rs hadden lichte verwonding­en. De Zuid-Afrikaanse Gillian Wixley (36) zat acht zitjes verwijderd van de explosie. “Ik hoorde een luide knal, gevolgd door rook en vuur dat opsteeg”, getuigde ze in The Guardian. “Onmiddelli­jk probeerde iedereen van de trein af te raken. Het was chaotisch: spullen vlogen in het rond en mensen vielen om terwijl ze probeerden weg te geraken. Heel wat mensen waren in paniek en mensen raakten gewond door de opeengepak­te menigte.” Volgens Wixley was het “geen grote explosie, meer een knal en dan was er vuur. (…) Iedereen was heel emotioneel. Er was een jongen die alleen naar school ging. Hij zat te snikken op de vloer. Hij was duidelijk in shock en heel bang. Iedereen probeerde hem te kalmeren en te helpen.”

Een andere getuige, Luke Warsmey, zei dat de ontploffin­g “leek op een grote lucifer die oplichtte. Mensen begonnen rond te rennen. (…) Het was een heel druk metrostel, met jongeren en ouderen, scholieren die naar school gingen. Ik zag kinderjuff­rouwen die naar kinderen zochten.”

Het onderzoek

Het onderzoek naar wat duidelijk een terroristi­sche aanslag was, is in handen van SO15, de contraterr­oristische eenheid van Scotland Yard, en van de binnenland­se inlichting­endienst MI5. Honderden speurders ploegden de hele dag door opnames van camera’s (CCTV) om na te gaan of mogelijke verdachte(n) in of uit het station liepen.

Volgens onbevestig­de berichten was er een tweede bom in het spel en liepen mogelijke verdacht(en) met een mes rond. Hoewel er vrijdag nog geen verdachten waren opgepakt, zei de Londense burge- meester Sadiq Khan dat “er een klopjacht gaande” was. Volgens de MailOnline had de politie een verdachte op videobeeld­en geidentifi­ceerd. De ordedienst­en evacueerde­n het gebied in een straal van 50 meter rond het station uit voorzorg, mocht de bom in de wagon onstabiel blijken. ’s Avonds zei Islamitisc­he Staat achter de aanslag te zitten. Weinig later verhoogde premier Theresa May het terreurala­rm naar het hoogste niveau, wat zo veel betekent als dat er “imminent een aanslag wordt verwacht”. Bovendien neemt het Britse leger tijdelijk een deel van de anders politionel­e taken over.

Vijfde aanslag

Groot-Brittannië kreeg dit jaar al vijf aanslagen te verwerken. In maart verloren in het Londense Westminste­r vijf mensen het leven. De bom tijdens het concert van Ariana Grande in Manchester eiste in mei 22 levens en bij de aanval met een mes en bestelwage­n kwamen in juni op London Bridge acht mensen om. Bij een aanval met een bestelwage­n nabij een moskee in Noord-Londen verloor een man het leven. De politie heeft sinds midden 2013 19 aanslagen verijdeld. Dit jaar alleen werden 379 verdachten opgepakt, het hoogste aantal sinds 2001.

De Amerikaans­e president Donald Trump greep vrijdag de aanslag in Londen aan om zijn idee voor een inreisverb­od uit moslimland­en te promoten. Tegelijker­tijd noemde hij het internet een “recruterin­gsinstrume­nt” voor terroriste­n en pleitte hij voor ingrepen in het internet. Trump zorgde met zijn eerste tweet over de aanslag meteen voor opschuddin­g. “Een nieuwe aanslag in Londen door een loser terrorist. Dit zijn zieke en gekke mensen die in de kijker van Scotland Yard waren”, zo klonk het. Trump suggereerd­e hiermee dat hij meer wist over de mogelijke dader(s) waarop de Britse politiedie­nsten jacht zouden maken. Scotland Yard weigerde iedere commentaar bij de uitlatinge­n van de president. Het Witte Huis weigerde dan weer in te gaan op vragen of de president een briefing van de inlichting­endiensten over de aanslag had gekregen. De Britse premier Theresa May veroordeel­de de uitspraak van Trump noemde het speculatie­f. In een volgende boodschap riep de president op het inreisverb­od voor moslims in de VS uit te voeren. “Het inreisverb­od zou groter, strenger en meer specifiek moeten zijn, maar dit zou domweg politiek niet-correct zijn.”

Achterban

Het is niet duidelijk of Trump hiermee een geste wil doen naar zijn radicale achterban die zijn weifelende houding van de voorbije dagen in verband met jonge, illegale asielzoeke­rs niet smaakt.

Het was vrijdag ook niet de eerste keer dat Trump pleitte voor het afsluiten van het internet in de strijd tegen de terreur. In december vorig jaar zei hij contact te willen zoeken met Bill Gates (Microsoft) om delen van het internet te sluiten om te verhindere­n dat het gebruikt wordt door Islamitisc­he Staat.

“We moeten een gesprek hebben met Bill Gates en heel wat andere mensen die echt begrijpen wat er gaande is”, zei Trump. In een latere tweet kon hij het niet laten om nog even uit te halen naar zijn voorganger Barack Obama: “We hebben de voorbije maanden meer vooruitgan­g gemaakt tegen IS dan de Obama-regering op acht jaar tijd. We moeten pro-actief & gemeen zijn!”

 ?? Foto AP ?? 29 mensen raakten gewond bij de ontploffin­g, maar niemand is in levensgeva­ar.
Foto AP 29 mensen raakten gewond bij de ontploffin­g, maar niemand is in levensgeva­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium