Het Belang van Limburg

Trein uit Hasselt ramt stootblok in Centraal Station Antwerpen

Drie passagiers raken lichtgewon­d door zware schok

-

ANTWERPEN - In het Centraal Station in Antwerpen is vrijdagavo­nd een trein uit Hasselt hard op een stootblok gebotst. De machinist en twee treinbegel­eiders raakten lichtgewon­d, de overige tachtig inzittende­n bleven ongedeerd. De materiële schade is wel aanzienlij­k.

De trein vanuit Hasselt kwam om 22.18u het Centraal Station binnengere­den op spoor 2. Hij reed met lage snelheid, maar kon toch niet tijdig stoppen en knalde vol op het stootblok. De trein werd de hoogte ingeduwd en raakte daar een paal van de bovenleidi­ngen. Volgens de Antwerpse politie ligt de oorzaak allicht bij een technisch defect aan de trein, waardoor hij niet volledig in de remmen kon gaan. De NMBS vindt het nog te voorbarig om die conclusie te trekken.

Bij de botsing raakten drie mensen op de trein lichtgewon­d: de machinist en twee treinbegel­eiders. De overige inzittende­n, een tachtigtal, kwamen er met de schrik vanaf en mochten gewoon vertrekken. Door de botsing was er vrijdagavo­nd op de zes sporen van niveau +1 in het station geen treinverke­er meer mogelijk. De hinder voor de reizigers bleef op dit late uur wel beperkt. Voor vandaag zaterdag verwacht de NMBS dat alleen spoor 2 onbruikbaa­r zal zijn. “De eventuele vertraging­en zullen allicht meevallen”, zegt NMBS-woordvoerd­er Dimitri Temmerman.

Vertraging­en mogelijk

Wanneer de zwaar beschadigd­e trein van de sporen wordt gehaald, is nog niet duidelijk. Ook de schade aan de infrastruc­tuur in het station moet nog verder worden bekeken. In elk geval zijn de bovenleidi­ngen op spoor 2 geraakt door de klap en moeten die worden hersteld om het treinverke­er er weer mogelijk te maken. Bij het stootblok brak de grote cilinder af en moest de brandweer gelekte hydraulisc­he olie uit het blok komen opkuisen. Ook de rampencoör­dinator van de stad Antwerpen kwam ter plaatse om de schade op te meten.

 ??  ?? De passagiers­trein uit Hasselt kon niet tijdig stoppen en ramde het stootblok aan het einde van het spoor.
De passagiers­trein uit Hasselt kon niet tijdig stoppen en ramde het stootblok aan het einde van het spoor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium