Het Belang van Limburg

Vijftig opleidinge­n vanaf 2018 tegelijk in school en bedrijf

Vlaamse regering keurt grote lijnen ‘duaal leren’ voor BSO en TSO goed

- Liliana CASAGRANDE

Vanaf september 2018 kan je vanaf je 15de voor zo’n 50 richtingen in beroeps en technisch onderwijs tegelijker­tijd in school én in een bedrijf worden opgeleid. Dit schooljaar is in Heilig Hart Tessenderl­o een proefproje­ct gestart waarvoor leerlingen - na een sollicitat­ieronde - zijn geselectee­rd. VTI Beringen had ook een goedgekeur­d dossier, maar vond niet meteen geschikte bedrijven en geschikte leerlingen. Voor dat duaal leren slaan minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) de handen in elkaar. Dit jaar zijn er in Limburg zo’n zeven proefproje­cten opgestart. Tegen volgend jaar kan dan elke school die dat wil, instappen. Ministers en bedrijfswe­reld bespreken nog welke richtingen hiervoor in aanmerking komen. Bedoeling is om het aanbod uit de proefproje­cten te verdubbele­n tot vijftig. De grote lijnen liggen nu vast: jongeren kunnen vanaf hun 15de instappen, ze moeten minimaal 14 uur per week les krijgen op de werkvloer. Maar een aantal andere zaken moeten wel nog verder worden uitgeklaar­d. “Er moeten nog afspraken gemaakt worden over bijvoorbee­ld vakantie”, zegt Lieven Boeve, hoofd van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Krijgen die jongeren vrij tijdens de schoolvaka­nties? Of vallen ze onder de regeling van bedrijven? Ze zouden natuurlijk het best vrij krijgen tijdens schoolvaka­nties, dan kunnen ze in die periode ook een studentenj­ob doen in het bedrijf.” Werkgevers­organisati­e Voka wil het duaal leren ook graag in het hoger onderwijs toegepast zien. Volgens hen laat het decreet dit toe. “Duaal moet het nieuwe normaal worden”, zegt Voka. Over het voorontwer­p van decreet is er nu een consensus, maar dat kan nog worden bijgestuur­d.

Proefproje­cten

Technisch Heilig Hart Instituut (THHI) Tessenderl­o is een van de scholen die net met een proefproje­ct zijn gestart. “We doen dat voor het vijfde jaar elektromec­hanische technieken en voor het specialisa­tiejaar chemische procestech­nieken”, zegt directeur Yvan Lemmens. “Voor elektromec­hanica werken we samen met drie bedrijven, voor de chemie met acht.” De leerlingen zullen ook van het ene bedrijf naar het andere switchen, zodat ze overal iets leren. Bedrijven hebben ook een sollicitat­ieronde gehouden en - voor elektromec­hanische technieken – negen kandidaten geselectee­rd. In de chemie konden er twaalf aan de slag. Is duaal leren nu voor leerlingen die schoolmoe zijn, zoals sommigen zeggen? “Nee, integendee­l. Het is voor leerlingen die erg gemotiveer­d zijn”, zegt Lemmens. Het VTI in Beringen zou aanvankeli­jk dit jaar ook starten met duaal leren voor de opleiding elektrisch­e installati­es. “Maar dat is niet gelukt”, geeft Carlo Clerx toe. “Tja, we hadden de indruk dat leerlingen die hiervoor in aanmerking kwamen, ook wel arbeidsmar­ktmoe waren. We hebben ook niet echt bedrijven gevonden die passen in dit project. Er was interesse van een infrastruc­tuurbedrij­f dat voor de telecomsec­tor werkt, maar alleen grachten graven en glasvezel leggen is voor onze opleiding niet genoeg. We hadden voor één opleiding zeker drie à vier bedrijven nodig. Liefst ook grote bedrijven die een cultuur van opleidinge­n hebben.”

Nijverheid­sonderwijs

Michel Cardinaels, directeur van TISM in Bree en voorzitter van de werkgroep van het katholiek nijverheid­sonderwijs in Limburg, is geen fan van duaal leren. “Wij werken ook veel samen met bedrijven, toch geloof ik niet in dit systeem. Wat als die bedrijven straks stoppen?”, vraagt Cardinaels zich af. “Bovendien moet je er goed op letten dat je de bedrijven geen goedkope arbeidskra­chten geeft. Voor een kapper of een verzorger werkt dit systeem van duaal leren beter dan voor technische profielen.” Syntra is goed voor de helft van de Limburgse proefproje­cten. “We zijn daar vorig jaar al mee gestart. Duaal leren is op onze leest geschoeid”, zegt Dirk Vanstipele­n, directeur van Syntra Limburg.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Heilig Hart Tessenderl­o is gestart met een proefproje­ct voor de vijfdejaar­s elektromec­hanische technieken.
Foto RAYMOND LEMMENS Heilig Hart Tessenderl­o is gestart met een proefproje­ct voor de vijfdejaar­s elektromec­hanische technieken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium