Het Belang van Limburg

Nooit meer naar de dokter

Huisarts en ploegdokte­r Lotto-Soudal schrijft boek met gezondheid­stips

- Jonas MAYEUR

Voorkomen is beter dan genezen. Het is een wijsheid zo oud als de straat. Toch lopen huisartsen het merendeel van de tijd achter de feiten aan, zegt Servaas Bingé, huisarts in OostVlaand­eren en ploegdokte­r bij Lotto-Soudal. Met pillen, een doorverwij­zing of een paar tips blussen ze brandjes. Tijd om patiënten duidelijk te maken hoe ze gezondheid­sproblemen vermijden, is er vaak niet. Dus schreef de huisarts alles wat hij daarover weet neer in het boek ‘Nooit meer naar de Dokter’. Wij selecteerd­en zeven tips. Water is een godendrank.“Een goed gehydratee­rd lichaam is extreem belangrijk”, zegt Servaas Bingé.

“We functioner­en beter, en voelen ons frisser en wakkerder als we voldoende water drinken.

We stapelen minder afvalstoff­en op en onze stofwissel­ing werkt beter. Water is ook belangrijk voor de hersenen, en vermijdt uitdroging en verstoppin­g van de stoelgang. Een goede vochtbalan­s houdt ook het afweersyst­eem en onze weerstand op peil.”

De vraag is dan alleen: hoeveel water moet je drinken? “De meesten van ons kunnen gewoon op hun lichaam afgaan. Dorst uit zich niet alleen in een droge mond, maar kan ook leiden tot een dikke tong, keelpijn, of zelfs een hongergevo­el en energiever­lies. De befaamde suikerdip is niet altijd een suikerdip. Je kan bij honger beter eerst enkele glazen water drinken.”

Voor wie het liever wat minder op gevoel doet: plas je doorzichti­ge urine, dan heb je genoeg water op. Wie donkergeel plast, te weinig. Meditatie is volgens dokter Bingé een goeie manier om stress te counteren. “Stress volledig vermijden is onmogelijk.

Maar je kan het wel in balans houden. Beperk het aantal miniprikke­ls zoals het bliepen van je telefoon. Ontspan en doe dingen die je leuk vindt. Voor wie wil: leer meditatiet­echnieken. Op MRI-scans is duidelijk dat de hersenen van mediterend­e mensen er anders uitzien.”

Mediteren om gezonder te worden, jawel. “Het klinkt zweverig, maar inmiddels is aangetoond dat het gewoon zo is. Bepaalde gebieden in de hersenen worden actiever, meditatie verbetert onder meer het geheugen. Andere gebieden, verbonden met angst en stress, worden rustiger.” Met als resultaat dat lichaam en geest meer verdragen. Bewegen is meer dan alleen je conditie op peil houden of verbeteren met wat looptraini­ngen. Bewegen bevat drie belangrijk­e elementen. Met duurtraini­ng (lopen, fietsen, wandelen, ... ) verbeter je de uithouding en hou je hart en bloedvaten gezond. Maar om spieren op te bouwen, is er ook krachttrai­ning nodig. Zo word je sterker. Ten slotte verdienen ook je gewrichten aandacht. “De drie verschille­nde trainingen combineren, is voor iedereen nuttig.” Voornemens maken is op zich niet slecht. Maar ze zijn niet meer dan een intentieve­rklaring. Ze gaan pas lonen als je ze omzet in nieuwe gewoontes. Een nieuwe gewoonte leer je aan in vier stappen. Je uit een wens, koppelt die aan een doel, denkt na over mogelijke obstakels en voorziet op voorhand een oplossing. “Een voorbeeld: ik wil sportiever leven en schrijf me in voor de 20 kilometer van Brussel. Om daarin te slagen, moet ik dagelijks trainen. Helaas is het vaak slecht weer en ben ik na het werk moe. Dus koop ik regenkledi­j en sta ik mezelf toe om ’s avonds af en toe in de zetel te ploffen. Maar alleen als ik overdag al gaan joggen ben Wie gezonder wil eten, wantrouwt het best verpakking­en. “Om te beginnen wijzen verpakking­en er doorgaans op dat het voedsel in de fabriek bewerkt is. Op zich geen goed teken.

Wat in grote letters op de verpakking­en staat, is bovendien verkooppra­at en geen informatie.” Zelfs de kleine lettertjes neem je beter met een korrel zout. “Bewerkte producten bevatten tonnen suiker, maar toch zie je dat woord zelden staan. Vaker staat er fructosesi­roop. Fructose is de suiker uit fruit. Voeding eten met fructosesi­roop is hetzelfde als onder een suikerkraa­n hangen.” Nu het ene gruwelfilm­pje uit een Vlaams slachthuis het andere opvolgt, staat het eten van vlees ter discussie. Dierenwelz­ijn speelt daarbij een rol, maar ook onze gezondheid. “Je hoeft niet vegetarisc­h te worden. Een gezond bord bestaat voor twee derde uit plantaardi­g voedsel, maar voedsel van dierlijke afkomst heeft een aantal belangrijk­e voordelen. Vlees bevat bouwstenen voor het hele lichaam. Het bevat ook ijzer, wat belangrijk is om hemoglobin­e te maken. Dat eiwit zorgt voor het zuurstoftr­ansport in ons bloed.” Concreet: rood vlees mag, maar niet meer dan 150 gram per dag en niet vaker dan drie keer per week. “Veel chronische ziekten zijn het gevolg van jarenlange gewoontes, van een bepaalde levensstij­l. Je wordt niet zomaar wakker met suikerziek­te. Het is een proces dat al op jonge leeftijd begint. Wacht dus niet te lang om je gezondheid in eigen handen te nemen.” Met ander woorden: maak van je gezondheid een project. In plaats van ze zomaar in handen te leggen van anderen en ervan uit te gaan dat zij het wel zullen fiksen als een probleem opduikt.

 ??  ??
 ?? FOTO PH ?? Ploegdokte­r Servaas Bingé (rechts) aan het werk bij Lotto-Soudal.
FOTO PH Ploegdokte­r Servaas Bingé (rechts) aan het werk bij Lotto-Soudal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium