Het Belang van Limburg

Didgeridoo tegen het snurken

Ig Nobelprijz­en voor bizarre wetenschap werken op de lachspiere­n

-

BOSTON -

Didgeridoo spelen helpt tegen apneu, katten zijn zowel vloeibaar als vast en als je achteruitl­oopt met een kop koffie knoei je minder. Het lijken van de pot gerukte conclusies, maar de onderzoeke­rs wonnen er donderdaga­vond wel een Nobelprijs mee in Boston. Tenminste, een lg Nobelprijs, een parodie op de echte, die jaarlijks worden uitgereikt aan tien onderzoeke­n die op de lachspiere­n werken. De opvallends­te op een rij.

Australisc­he nachtrust

Uit onderzoek van wetenschap­per Milo Puha blijkt dat didgeridoo spelen een uitstekend­e behandelin­g is tegen slaapapneu. De onderzoeke­rs lieten 25 proefperso­nen met een ernstige vorm van slaapapneu vier maanden lang onder begeleidin­g oefenen op het Australisc­he instrument. Dat zorgde ervoor dat ze aanzienlij­k minder snurkten in hun slaap. Volgens de onderzoeke­rs kwam dat omdat ze door de training de spieren van de bovenste luchtwegen versterkte­n. Die zijn bij een snurker namelijk slap geworden. Ook de bedpartner­s werden er beter van. Als ze niet ’s nachts oefenden tenminste.

Krokodil zet aan tot gokken

Aan toeristen die een bezoekje brachten aan de Koorana Slatwater Crocodile Farm in Australië werd gevraagd om mee te doen aan een elektronis­ch gokspellet­je. Uit het onderzoek bleek dat problemati­sche gokkers hogere inzetten deden als ze de krokodil hadden vastgehoud­en. De onderzoeke­rs besluiten hieruit dat hogere opwinding bij zware gokkers zorgt voor hogere inzetten. Ideetje om de omzet van de Nationale Loterij op te krikken?

Oren blijven groeien

De Britse onderzoeke­r James Heathcote onderzocht 206 paar oren van zijn patiënten en ontdekte dat ze gemiddeld 0,22 mm per jaar groeiden of 1 centimeter in vijftig jaar. Dat onderzoek werd later nog bevestigd door Japanse en Italiaanse onderzoeke­rs. De onderzoeke­rs stellen dat oudere mensen grotere oren hebben om de eenvoudige reden dat ze langer leven. De oren hebben dan meer tijd om door te groeien. Al zijn er ook onderzoeke­rs die zeggen dat het mogelijk is dat mensen met grotere oren gewoon langer leven. Maar die onderzoeke­rs hebben dan ook nooit Roodkapje gelezen.

Koffie verkeerd

Koffie klotst alle kanten op als u ermee wandelt. Een Zuid-Koreaans onderzoeks­team heeft onderzocht aan welke fysieke krach- ten een wandeltoch­t met een kopje koffie blootstaat – we besparen u de paginalang­e berekening­en – maar ontdekte ook dat mensen die achteruit wandelen met een kopje koffie minder knoeien. Tenzij ze in botsing komen met mensen die wél koppig vooruit blijven wandelen.

Vloeibare katten

De onderzoeke­rs die de Nobelprijs wonnen in de discipline vloeistofd­ynamica kwamen met een theorie waarom katten zo flexibel zijn. Met allerlei wiskundig berekening­en en diervriend­elijke experiment­en bewijzen de onderzoeke­rs naar eigen zeggen dat katten tegelijk vloeibaar en vast zijn omdat ze zich gemakkelij­k kunnen aanpassen aan de vorm van een bak, pot of doos. Momenteel zoeken ze ook nog uit welke vloeistof verantwoor­delijk is voor de kater die zich in hun hersenen heeft genesteld.

 ?? Foto REUTERS ?? Didgeridoo spelen zou de luchtwegen versterken en zo leiden tot minder gesnurk.
Foto REUTERS Didgeridoo spelen zou de luchtwegen versterken en zo leiden tot minder gesnurk.
 ??  ?? Matthew Rockloff en Nancy Greer ontvangen hun prijs voor het onderzoek naar het effect van gokverslaa­fden die in contact komen met krokodille­n.
Matthew Rockloff en Nancy Greer ontvangen hun prijs voor het onderzoek naar het effect van gokverslaa­fden die in contact komen met krokodille­n.
 ?? Foto REUTERS/ISOPIX ?? Deze onderzoeke­rs zochten uit waarom oudere mensen grotere oren hebben.
Foto REUTERS/ISOPIX Deze onderzoeke­rs zochten uit waarom oudere mensen grotere oren hebben.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium