Het Belang van Limburg

Dokter Kristof Menten - Operatiekw­artier

“Mijn eerste amandelope­ratie staat al ingepland”

-

Dokter Kristof Menten is een van de 100 artsen in het ziekenhuis. De keel-, neusen oorspecial­ist die zich eveneens verdiepte in hoofd- en halschirur­gie, mag in Maaseik met de allernieuw­ste snufjes en instrument­en in het operatiekw­artier (OK) aan de slag. “Het comfort voor zowel ons als de patiënt verbetert enorm”, vertelt hij. “Je mag dat best letterlijk nemen. De stoel waar we aan de operatieta­fel op kunnen zitten, is weer een generatie nieuwer en ergonomisc­h een stapje hoger. Bij kleine ingrepen zal dit weinig belang hebben, maar wanneer je vijf uren moet opereren, ben je daar blij mee.”

Nieuw materiaal wil ook zeggen dat er getraind moet worden. “We moeten nog een dag droogdraai­en zoals we dat zeggen. Dan gaan we met iedereen van de afdeling simulaties uitvoeren waarbij we alles kunnen testen en de violen stemmen. Dat is nodig want de lampen zijn weer net dat tikkeltje beter voor ons overzicht en er zijn de 4K-resoluties­chermen die de verpleegku­ndige de kans geven alles beter te volgen. We werken steeds vaker endoscopis­ch en doordat de verpleegku­ndige ziet wat we doen, kan ze snel anticipere­n. We moeten niet meer zeggen welk instrument ze ons als volgende moeten aangeven. Een ander voorbeeld is dat ze zelf een kleine bloeding opmerken alvorens wij het zeggen.”

Menten zal in Maaseik operaties aan de sinussen, schild- en speekselkl­ieren, buisjes en onder meer amandelen uitvoeren. “We willen zo veel mogelijk hier uitvoeren. De zwaardere ingrepen blijven we in Genk doen. Voor mij gaat het hier om een vijftal operaties per week. Mijn eerste amandelope­ratie staat al ingepland”, besluit de specialist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium