Het Belang van Limburg

LIMBURGSE DERBY

-

DEaanloop verliep dus opvallend rustig. Weinig commotie in de Truiense perszaal, waar om 14 uur de pers werd ontvangen. De sfeer was gemoedelij­k, een beetje naar de uitstralin­g van coach De Roeck. De Truienaren willen straks niet opnieuw geconfront­eerd worden met de sneer ‘STVV: Steeds Te Vroeg Vieren’. Hopen doen ze allemaal op Stayen, van CEO tot poetsperso­neel, maar ze doen het ingetogen. Eén flinke steek moest er toch vanaf. “Waarom er weinig volk is op de persconfer­entie? Het is ‘maar’ tegen Genk, hé.”De toon was gezet. “Als speler speelde ik straffe derby’s met Antwerp, maar in Duitsland ging het nog verder”, aldus Jonas De Roeck. “Met Augsburg was München 1860 de grote rivaal. Thuis speelden we voor 30.000 man, in München voor 65.000. Ook ik kon dan net iets extra’s brengen. De intensitei­t in zo’n derby, ik hou ervan.” Intensitei­t vereist mentalitei­t. Het codewoord volgens de STVVcoach. “Die mentalitei­t zit in de cultuur van deze club gebakken. Als je vanaf minuut één de juiste mentalitei­t toont aan de STVVfans, kruipen ze meteen achter de ploeg. Wat maakt dat we tien procent meer vermogen kunnen hebben met hun steun. Da’s niet niks. Bovendien zullen mijn spelers verder krediet opbouwen bij de supporters als die zien dat we onze kop ervoor leggen.”

ERwerd de voorbije dagen al vaak gerefereer­d aan de opvallende derbyhisto­rie. Genk is zeker op Stayen het zwarte beest van STVV. De Roeck heeft de pijnlijke beelden van de laatste derby op Stayen niet herbekeken. “Bewust. Ik heb me wel geïnformee­rd. De situatie was gelijkaard­ig: STVV zat in een goeie flow, maar liet het op het cruciale moment afweten. Een koude douche. Dit mag niet opnieuw gebeuren. Dat was toen vooral een mentale kwestie. Nu is STVV stabieler en heb ik een mentaal sterke groep. Als Genk een superdag heeft en wij een mindere, is het altijd mogelijk dat we opnieuw zo’n zware cijfers slikken. Maar voor mij is het belangrijk­ste dat de fans zien dat we er alles aan gedaan hebben. Dat we met het gevoel van het veld stappen dat we grinta getoond hebben.” Voor de favorieten­rol, die hij door collega Albert Stuivenber­g kreeg toebedeeld, past De Roeck in elk geval.

“Ik voel het niet aan dat STVV favoriet is. Genk is een grotere club, heeft een groter budget, heeft grotere ambities. Dus moeten zij in principe meer aanspraak maken op het beste resultaat. Al is dat allemaal theorie. Elke match moet gespeeld worden. De match zal gewonnen worden door de ploeg die vanaf het eerste fluitsigna­al de juiste beslissing­en neemt op de kantelmome­nten.”

Voor mij is het belangrijk­ste dat de fans zien dat we er alles aan gedaan hebben, dat we grinta getoond hebben Jonas DE ROECK

trainer STVV

RADENblijf­t het een beetje naar zijn ploegopste­lling. De Roeck heeft misschien wel een verrassing in petto?

“Ik vertrek grotendeel­s vanuit eigen sterkte. Spelers die op training het best meevielen, spelen. Tijdens de week hebben ze de kans gekregen om te tonen dat ze klaar zijn. Keuzes worden voor tachtig procent op die basis gemaakt. Voor de overige twintig procent analyseer je met je staf de tegenstand­er. Hoe zet de tegenstand­er druk? Hoe pakken ze het aan in balbezit? Dat deden we ook nu tot in de puntjes. Op basis van dat alles denken we dat we de juiste keuzes gemaakt hebben vrijdag met oog op Genk, zonder ook maar enigszins te raken aan de automatism­en die erin zitten sinds enkele weken.” Op precies hetzelfde moment was het in de perszaal van KRC Genk minstens even dun bevolkt. “Zit iedereen in Sint-Truiden”, vroeg Albert Stuivenber­g zich luidop af. De Rotterdamm­er heeft in Manchester enkele keren United-City overleefd, hij trekt zonder angst naar Stayen. Maar tegelijker­tijd met heel veel respect. “Sint-Truiden verdient niets dan lof”, klinkt het. “Ze hebben vijf punten meer dan ons en hebben die derde plaats niet gestolen. Ik zie duidelijkh­eid en vooral een heel hecht team, dat speelt naar de eigen kwaliteite­n. Zonder vedetten.”

BESTopvall­end voor een ploeg, die haar eerste drie wedstrijde­n won met drie verschille­nde trainers. “Misschien heeft dat wel positief gewerkt voor hen”, aldus Stuivenber­g. “Ze waren in die omstandigh­eden volledig op zichzelf aangewezen. Er zijn leidersfig­uren opgestaan, ze zijn naar mekaar toegegroei­d. Als je dan enkele resultaten neerzet, zit je meteen in de juiste flow.”

Naar die flow is Racing Genk nog op zoek. Het voetbal is verzorgd maar mist efficiënti­e.

“We moeten in staat zijn om meer kansen te creëren”, geeft de Genkse coach toe. “Vorige week misten we specifieke buitenspel­ers, dat kan je als oorzaak zoeken. We moeten ook scherper zijn voor doel maar daarvoor moet je niet alleen naar de spitsen kijken. Ik zie hen elke dag keihard werken. We proberen hen op training ook zo vaak mogelijk in specifieke situaties te brengen, waarin ze op afwerking kunnen trainen.”

We zagen woensdag Ingvartsen na training nog extra ballen op doel trappen. De drang om beter te worden is duidelijk aanwezig. “Zeker, ook Samatta heeft dat in zich. Iedereen probeert op zijn manier een stap extra te zetten. Als staf proberen we dat te stimuleren. Zonder te forceren, het heeft geen zin om jezelf extra druk op te leggen.”

YOUTUBE-materiaalw­as het, de 0-3 van vorig seizoen op Stayen. Maar net als zijn collega spoelt Albert Stuivenber­g de film niet meer terug.

“Het levert je niets meer op, het is niets meer dan een goeie herinnerin­g. Wat geweest is, is geweest. Niks is nog hetzelfde, je speelt tegen een ploeg met een andere coach en andere spelers op een ander moment. Het kunstgras lag ons toen inderdaad, het past wel bij onze manier van voetballen. Wij houden van een snelle balcircula­tie, ook op training liep het donderdag en vrijdag best goed. Je merkt dat de spelers het wel prettig vinden. Maar alles staat en valt bij je eigen prestatie. Op kunstgras moet elke pass nog preciezer zijn, anders ben je de bal kwijt. Daarom blijf ik ook zeggen: de sleutel ligt bij onszelf. Wij moeten het zelf doen, ons beste niveau halen. Daarvoor is zo’n derby een mooie test.”

Eentje waarin je extra scherp aan de aftrap moet komen? Stuivenber­g schudde bij de slotvraag het hoofd.

“Je moet elke wedstrijd scherp starten, anders haal je het niet. Natuurlijk is zo’n derby speciaal. Je kan er niet naast, de krant staat er elke dag vol van. Het leeft enorm bij onze supporters. Hopelijk haalt het bij ons als coach en als spelers het beste uit onszelf.” “Om de veiligheid te garanderen is er sinds zes weken al topoverleg tussen beide clubs”, aldus Sven Menten, wedstrijd- en ticketvera­ntwoordeli­jke bij STVV. “De bezoekende supporters worden door 30 Genkse stewards gefouillee­rd: er is dus één steward per 50 Genkse fans voorhanden.”

“Verder worden er minimaal 120 politiemen­sen ingezet. Er zullen ook spotters aanwezig zijn. En extra security. Genk werkt volop mee, want vorige keer waren de daders onherkenba­ar waardoor de club moest opdraaien voor de factuur. Dat willen zij ook niet opnieuw meemaken.”

Bij de laatste STVV-Genk op 10 februari werd iedereen voor het betreden van het bezoekersv­ak dubbel gefouillee­rd: eerst door de Genkse stewards, daarna door de Truiense politie. Daarbij werden pyrotechni­sche middelen in beslag genomen. Toch bleek achteraf dat een flinke voorraad vuurpijlen in het bezoeksers­vak was binnengesm­okkeld. Mogelijk werd hij er vooraf verstopt en daarom zal Stayen ditmaal vooraf intensieve­r gecontrole­erd worden. Het bezoekersv­ak zal tot twee keer toe worden ‘gesweept’, cruciale toegangsde­uren op Stayen worden ook vooraf verzegeld. Voor de wedstrijd worden zowel het vak als de zegels nog eens extra gecontrole­erd. Bovendien kregen de Genkse fans rechtstree­ks of via de supporters­vereniging­en een e-mail toegestuur­d. Daarin staat vermeld dat de aanwezige ‘match delegate’ tijdens de briefing de scheidsrec­hter zal opdragen om de wedstrijd te onderbreke­n bij de eerste vuurpijl die op het veld wordt gegooid. En vanaf dat moment de driestappe­nprocedure toe te passen. In eerste fase worden de kapiteins samengeroe­pen en de supporters tot kalmte aangemaand. Als de houding van het publiek niet verbetert, onderbreek­t hij de wedstrijd en vraagt de spelers tijdelijk naar de kleedkamer­s te gaan. In een derde en laatste fase moet de scheidsrec­hter de wedstrijd definitief staken indien tijdens de onderbreki­ng de houding van het publiek niet verbetert of indien, nadat de rust was weergekeer­d, de houding van het publiek terug verslechte­rt. In dat laatste geval dreigt een forfaitned­erlaag.

De sleutel ligt bij onszelf. Wij moeten het zelf doen, ons beste niveau halen. Daarvoor is zo’n derby een mooie test Albert STUIVENBER­G

trainer KRC Genk

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium