Het Belang van Limburg

“Wie heeft lef, wie een ei in de broek?”

STEF WIJNANTS

- Marnik GEUKENS/Kristof LIBERLOO

Het zal zaterdagav­ond weer stuiven op Stayen. Dat beseffen onze drie huisanalis­ten maar al te goed. Wij brachten hen aan de vooravond van de Limburgse derby samen om vooruit te blikken op de strijd tussen aartsrival­en STVV en KRC Genk. Volgens Marc Hendrikx hebben de coaches de sleutel van de match in handen: “Zij bepalen wie er met lef zal voetballen en wie met een ei in de broek.” Wilfried Van Moer gelooft niet dat een tactische richtlijn de doorslag zal geven: “Het moet op ‘de plein’ gebeuren, de praatjes van de trainer gaan bij spelers het ene oor in en het andere weer uit.” Stef Wijnants kent de matchwinna­ar al, Yohan Boli: “Boli is zo een straffe, onnavolgba­re spits. Hij kan de derby beslissen.”

Wat voor wedstrijd verwachten jullie?

Hendrikx: “Een open match.” Van Moer: “Ik hoop het, maar beide ploegen willen toch ook niet verliezen.”

Wijnants: “Genk moét wel winnen, Wilfried, die druk zit er op. Na die mindere start moeten ze enkele verloren punten elders goedmaken.”

Van Moer: “Eén punt op Stayen, vind ik niet slecht gezien de omstandigh­eden.”

Hendrikx: “De derby is deze keer weer in evenwicht. Lange tijd was het een match tussen een potentiële kampioen en een potentiële degradant. Nu niet meer, een positieve evolutie.”

Kan het kunstgras volgens een bepalende rol spelen?

Wijnants: “Nee. STVV is het iets meer gewoon om erop te spelen, Genk heeft met Pozuelo, Schrijvers en co de ideale spelers voor kunstgras. Vorig seizoen werd het 0-3, een jaar eerder 3-1. Dat zegt volgens mij alles.”

Welke spelers zien jullie het verschil maken?

Hendrikx: “Of welke trainer? Toont De Roeck meer lef dan Stuivenber­g? De trainer bepaalt alles: wie voetbalt met lef, wie met een ei in de broek.”

Wijnants: “Stuivenber­g

is

toch geen bangerik? Hij noemt zichzelf ook ‘geen 1-puntcoach’ en ik vind niet dat Genk op verplaatsi­ng zichzelf wegsteekt.”

Hendrikx: “Het zal toch moeten blijken zaterdag. Die Hollander doet het ook in zijn broek, hoor.” (algemene hilariteit) Stuivenber­g mag niet verliezen, zo simpel is het.”

Wijnants: “Hij kan inderdaad niet blijven herhalen dat het beter moet, dat weten we intussen allemaal.”

Hendrikx: “Stuivenber­g krijgt compliment­jes omdat hij naast de zijlijn zo kalm blijft. Ik hoop dat hij in de kleedkamer niet zo rustig is. Als het deurtje dicht gaat, mag het al eens ontploffen. Een speler moet altijd een beetje schrik hebben van zijn coach.”

Van Moer: “Maar het moet toch op de plein gebeuren, jongens. Zelfvertro­uwen en een uitstekend­e fysieke conditie, die zijn cruciaal. Belangrijk­er dan tactiek. Die richtlijne­n gaan bij veel spelers het ene oor in en het andere weer uit. We hadden bij Standard destijds een Franse trainer die voor elke match maar bleef praten, ik viel elke keer in slaap. (lacht)”

Opvallend aan Jonas De Roeck: hij deed al enkele keren een wedstrijd kantelen met uitstekend­e wissels.

Van Moer: “Dat is voor 50% kun- de en voor 50% geluk.” Hendrikx: “De Roeck is van Antwerpen, dat zijn vaak lefgozers. In Anderlecht bracht hij Legear in voor Dussaut bij 1-1, dat moet je durven.”

Wijnants: “Dussaut speelde wel als rechtsbuit­en, hij had Kitsiou in zijn rug. Een zware gok was het dus niet maar de inbreng van Legear bepaalde inderdaad uiteindeli­jk het resultaat van de wedstrijd.”

Hendrikx: “De Roeck heeft het tot nu toe goed gedaan, maar een trainer leer je pas echt kennen als

Wilfried VAN MOER het minder zien…”

draait. We

zullen

Dus herhalen we de vraag: welke spelers kunnen de derby in een beslissend­e plooi leggen?

Van Moer: “Een van de ‘Momenten-voetballer­s’. Ik bedoel daarmee: spelers die hun momenten uitkiezen om erg goed voor de dag te komen. Bij STVV kom je dan in eerste instantie bij Jonathan Legear uit. Zoals hij Anderlecht op een hoopje speelde.”

Wijnants: “Op Antwerp kwam er dan weer te weinig van Legear, ook Botaka presteert tot nu toe wisselvall­ig. Maar Legear heeft natuurlijk een geweldige pass in de voeten, die voorzetten op Anderlecht waren schitteren­d.” Van Moer: “Ik verwacht ook veel van Thomas Buffel in deze derby. Zeker op verplaatsi­ng is zo iemand erg belangrijk, hij zorgt makkelijk voor een assist, heeft doorzicht en is listig. (grijnst) Want Genk is vaak te braaf. Het zijn gentlemenv­oetballers. Alleen Malinovsky­i zie ik al eens een vuile fout maken.”

Hendrikx: “Buffel blijft altijd wroeten en wringen, tot hij in de match zit. Andere Genkspeler­s hebben dat minder of niet. Er zitten te weinig weerhaken aan. In de wedstrijd geraken, dat moet je zelf afdwingen, zoiets krijg je niet cadeau.” Van Moer: “Op dat niveau kan je inderdaad niet zeggen: ‘Ach, het is vandaag mijn dagje niet, pech gehad’. Ze moeten knokken.” Wijnants: “Ik kan me niet inbeelden dat Stuivenber­g die groep niet scherp krijgt voor zo een match.” Hendrikx: “Het is vaak de aard van het beestje, Stef. Een trainer kan vloeken zoveel hij wil, karakter moet in iemand zitten.”

Van Moer: “Op dat vlak is Teodorczyk momenteel wel een voorbeeld, hij geeft zich voor 100%.” Hendrikx: “Met zo een sjarel ben je nooit klaar.”

Marcus Ingvartsen toonde al momenten van klasse, maar moet nog onder stoom komen.

Wijnants: “Genk betaalde vijf miljoen euro voor hem, half Europa zat achter hem aan. Dat moet dus goedkomen.”

Hendrikx: “Het moet wel bínnen de lijnen gebeuren natuurlijk. Hoeveel er ook betaald is voor een speler.”

Wijnants: “Aan STVV-zijde zie ik Boli het verschil maken, toch een straffe spits, hoor. Bij de competitie­start was hij geen eerste keuze, nadien moest hij op de flank opdraven, maar plots scoorde hij en nu heeft hij een boost gekregen.” Van Moer: “Dat Genk ook maar oppast voor Vetokele. Nog zo’n raar man.”

Wijnants: “Dat is het grote verschil

Ik verwacht veel van Buffel in deze derby, hij is listig en dat is nodig in zo een match. Genk heeft te veel gentlemenv­oetballers

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium