Het Belang van Limburg

MARC HENDRIKX

WILFRIED VAN MOER

-

tussen dit STVV en dat van de voorbije jaren. Met ook Gueye, Legear, Botaka en nu Acolatse erbij, hebben ze heel veel spelers, die een match kunnen beslissen.”

Gekoppeld aan een stevige organisati­e: weinig franjes maar heel efficiënt.

Van Moer: “Ze zijn uitgegroei­d tot een moeilijk te bespelen ploeg. Iedereen houdt zich er aan zijn taak. Neem nu een De Petter. Er zijn matchen dat je niet beseft dat hij erbij is, je hoort zijn naam nooit vallen. Maar hij staat altijd

klaar om een steek op te rapen.”

Genk zoekt altijd de voetballen­de oplossing, maar dat loopt dit seizoen nog niet zoals verhoopt.

Van Moer: “Ze voetballen nog te traag. Ik zie te weinig tempoversn­ellingen of verrassing in hun spel. Nochtans hebben ze spelers als Schrijvers en Pozuelo die dat perfect kunnen. Maar ze vragen te veel de bal in de voeten, daarom gaat de bal te vaak breed of achteruit. Alleen Barcelona kan dat op zo’n hoog tempo dat de tegenstrev­er uit positie geraakt.” Wijnants: “Ze hebben het moeilijk om een wedstrijd naar hun hand te zetten. Maar ze kunnen nu de bal niet plots naar voren beginnen rammen, dat heeft weinig zin. Genk moet vasthouden aan zijn visie, anders zit het met een gigantisch DNA-probleem opgescheep­t. Je kan nu Stuivenber­g toch niet buiten gooien en met een trainer als Leekens of Rednic op de proppen komen? Of zie ik dat verkeerd, Marc?”

Hendrikx: “Neen, je hebt gelijk. Genk moet nu zijn filosofie trouw blijven. Daarom had het ook geen zin om in Gent plots met een ruit op het middenveld te gaan spelen omdat er drie flankaanva­llers afwezig waren. Ik heb het ooit meegemaakt: we trainden heel de voorbereid­ing in een 4-3-3, toen het seizoen begon, schakelden we zomaar over naar een ruit. Dat komt nooit goed.”

Verwachten jullie een bitsige derby?

Hendrikx: “Slechts weinig spelers hebben een band met Limburg, ik denk niet dat het extra leeft in de kleedkamer. Misschien moeten we er een extra trofee voor in het leven roepen: De Derby Cup bijvoorbee­ld. (lacht) Of nog beter: een extra premie.”

Van Moer: “(grijnst) Oei, die gaat niet van Duchâtelet komen.” Wijnants: “Het is nu al zo’n duur seizoen. Ik verwacht wel een feller STVV dan vorig seizoen. Toen gaven de spelers een enorm gelaten indruk. Er stond niet veel meer op het spel. Het contrast met een jaar voordien was enorm. Die match staat in de top 10 van strafste prestaties in de clubgeschi­edenis. Het was de eerste thuiszege ooit in de competitie tegen Genk, mét geweldig offensief voetbal én in een bomvol stadion. We kunnen alleen maar hopen voor het Limburgs voetbal dat Stayen zaterdagav­ond even vol zit.”

Een pronostiek?

Wijnants: “(denkt lang na).” Van Moer: “(fijntjes) Jij moet STVV wel laten winnen, Stef. Zeg maar 1-0.”

Wijnants: “Allez vooruit, omdat Wilfried het zegt: 1-0.” Van Moer: goals: 2-2.”

Hendrikx: “Eigenlijk zou ik voor een van de twee moeten kiezen, maar ik denk dat het 1-1 wordt.”

“Ik

geloof

in

En hoe verloopt daarna het seizoen verder voor beide clubs?

veel Wijnants: “Een thuiszege zou STVV een enorme boost bezorgen natuurlijk, die spelers voelen dat play-off 1 ook niet helemaal onmogelijk is. Het is natuurlijk nog heel vroeg dag in het seizoen om al van play-off 1 te spreken,

Marc Hendrikx dat geef ik toe, maar de stand is wat hij is. Van ploegen als Oostende en AA Gent – ook hun onderling duel is dit weekend eentje om naar uit te kijken – kan je wel verwachten dat ze nog opklimmen maar het is niet zeker dat ze erin slagen. Hetzelfde geldt voor Standard.”

Van Moer: “Standard heeft al twee jaar na mekaar play-off 1 gemist, voor hen is het een prestatie om erin te geraken. STVV? Het seizoen is nog lang, jongens.” Hendrikx: “Komaan, Wilfried. Waarom gaan we dit jaar niet voor twee Limburgse clubs in play-off 1! Het zou een primeur zijn. Maar daarvoor moet ook Genk beter en constanter presteren.”

Wijnants: “Ik hoop maar dat play-off 2 Genk geen zand in de ogen heeft gestrooid. Misschien was het daar te snel ‘hallelujah’ na klinkende zeges tegen tweedeklas­sers en ploegen uit eerste die het volgende seizoen al aan het voorbereid­en waren. De kwartfinal­e in de Europa League was top maar geen uitzonderl­ijke prestatie. De tegenstrev­ers na Nieuwjaar waren een subtopper uit Roemenië en AA Gent. Daarom vond ik de ambitie om de top 3 te halen voor het seizoen een erg ambitieuze uitspraak. Al hebben ze heel goeie voetballer­s rondlopen, dat weten we allemaal.”

Die doet het ook in zijn broek, Stef. Hij mag niet verliezen zaterdag, zo simpel is het

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium