Het Belang van Limburg

“IK KEN GEEN ENKELE SPELER”

- Jürgen SCHROOTEN

Jacky Mathijssen is de nieuwe coach van AEL Larissa. De Dilsenaar (54) tekende een contract voor twee seizoenen bij de Griekse eersteklas­ser, die na drie speeldagen voorlaatst­e staat. “Ik had weer zin in een buitenland­se uitdaging”, zegt Mathijssen. “Mijn eerste doel is om Larissa weer in de middenmoot te brengen.” Mathijssen is niet aan zijn proefstuk toe in Griekenlan­d. In 2013/2014 was hij er al eens aan de slag bij tweedeklas­ser Fostiras. En die passage bracht wel wat teweeg in Griekenlan­d. “We hebben toen met heel jonge, onbekende spelers een straf record neergezet: slechts één tegendoelp­unt in de hele terugronde”, blikt Mathijssen terug. “Alleen Benfica deed ons dat dat seizoen na in Europa. Normaal gezien is er in Griekenlan­d weinig tot geen interesse voor de tweede klasse, maar dat verhaal kennen ze hier allemaal.”

Ook bij AEL Larissa. De eerste contacten met de eersteklas­ser (die één landstitel en twee bekers op het palmares heeft staan) dateren al van vier maanden geleden. Ook toen werd er serieus aan de mouw van Mathijssen getrokken, maar die hield de boot af.

“Uit respect voor Westerlo, waar ik toen nog onder contract lag”, zegt de Dilsenaar. “Ik hoopte echt dat Westerlo nog financiële hulp zou vinden om een betere ploeg samen te stellen. Maar dat lukte niet.” Intussen was Larissa in zee gegaan met André Paus. Maar de Nederlande­r kreeg na drie speeldagen (waarin hij 1 op 9 pakte ) al zijn ontslag. Opnieuw werd er bij Mathijssen aangeklopt. Dit keer stemde hij wel toe. “Dat ze me opnieuw polsten, is een teken dat ze me echt wilden. Bovendien heb ik zin om me nog eens goed te smijten in het buitenland. Dit is een mooie uitdaging.” Gisteren leidde Mathijssen - bij 35 graden! - zijn eerste training. “Niet simpel, want ik ken hier geen enkele speler”, zegt de Dilsenaar. “We hebben nu drie wedstrijde­n in acht dagen. Het komt er nu op aan om zo snel mogelijk de spelers te leren kennen en hun kwaliteite­n te ontdekken. Maar op dit moment is het nog, om het met een Grieks woord te zeggen, een beetje chaos op dat vlak.”

Mathijssen vertoeft helemaal in zijn eentje in Larissa, een stad van zo’n 160.000 inwoners, 350 kilometer ten noorden van Athene. Zijn gezin blijft (voorlopig) in België. En ook in zijn staf geen spoor van Belgen. Geen budget voor, is voorzitter Alexis Kougias duidelijk. Geen onbesproke­n figuur overigens, die Kougias. In het laatste jaar ontsloeg hij maar liefst vier trainers. Daarnaast ging hij ook al eens op de vuist met een tegenspele­r en zette hij een doelman aan de deur na een slechte match.

“Ik moet toegeven, het is een onwaarschi­jnlijk figuur”, vertelt Mathijssen. “Het is een heel dominante voorzitter. Blijkbaar trek ik zulke figuren aan of is het omgekeerd (lacht). Och, ik lig er niet van wakker. Ik heb wel wat ervaring op dat vlak (hij maakte woelige tijden mee

Voorzitter Kougias is een heel dominant figuur. Maar ik heb wel wat ervaring op dat vlak. Ik heb van niemand schrik

Jacky MATHIJSSEN

bij Charleroi en Beerschot, nvdr). Conflicten horen er nu eenmaal bij. Daar kan je ook van leren. Ik heb van niemand schrik. Ik doe gewoon mijn ding. Mijn eerste ambitie is om Larissa zo snel mogelijk in de comfortzon­e, de middenmoot, te brengen zodat de onrust over een mogelijke degradatie verdwijnt.” Mathijssen­s eerste opdracht volgt zondag: een thuismatch tegen Atramitos, dat achtste staat met drie punten. “Larissa pakte 1 op 9. Dat is nog geen drama hé, het is hier zeker geen puinhoop. Het viel me wel op dat ze al negen doelpunten slikten. Een goeie organisati­e neerzetten, wordt dus mijn eerste opdracht.”

 ?? Foto BELGA ?? Jacky Mathijssen: “Dit is een mooie uitdaging. ik heb zin om me weer helemaal te smijten.”
Foto BELGA Jacky Mathijssen: “Dit is een mooie uitdaging. ik heb zin om me weer helemaal te smijten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium