Het Belang van Limburg

“We hebben nood aan een fiscale standstill tot 2019”

“Natuurlijk wil ik nog verdere belastingv­erlagingen en grote fiscale hervorming­en. Maar niet meer deze legislatuu­r. Nu komt het eropaan de hervorming­en uit het Zomerakkoo­rd in wetteksten te gieten en te implemente­ren. Als men volgend jaar zou voorstelle­n

-

Amper enkele uren nadat PS-Kamerfract­ieleider Laurette Onkelinx woensdag haar politiek afscheid aankondigd­e, stapt haar Open Vld-evenknie Patrick Dewael de redactie binnen. De Tongenaar oogt fris en scherp, blaakt van energie en zelfvertro­uwen. Paniek over slechte peilingen of de ongelukkig­e communicat­ie van zijn eigen voorzitste­r in het pensioende­bat zijn niet aan hem besteed. Neen, het enige Kamerlid dat N-VAtopspits Bart De Wever zowel inhoudelij­k als retorisch aankan, is klaar om de regering-Michel met volle overgave te verdedigen.

Laat ons raden: u vindt het groot Zomerakkoo­rd een succesverh­aal?

“Absoluut, temeer omdat het een zeer liberaal getint akkoord is. Deze hervorming­sregering was het aan zichzelf verplicht om een doorstart te maken. Met het Zomerakkoo­rd en het indrukwekk­ende pakket structurel­e maatregele­n is ze daarin geslaagd. En ja, er waren haperingen en interne meningsver­schillen, over de vennootsch­apsbelasti­ng, meerwaarde­belasting en activering van het spaargeld. Maar elke keer als premier Michel moet opleveren, slaagt hij daarin. Met dit akkoord bewijst de regering dat ze opnieuw regeert.”

De premier wil de maatregele­n uit dit akkoord dit jaar nog door het parlement sluizen?

“Ik steun hem daar volkomen in.”

En wat met de begroting die maar niet op orde raakt?

“Uiteraard hadden we de begroting graag in evenwicht gezien in 2018. Maar we zijn op de goede weg. Twee derde van de begrotings­weg is afgelegd. We zijn gestart met een structuree­l begrotings­tekort van 2,2%. Na extra structurel­e inspanning­en zal dat volgend jaar nog 0,73% zijn. In totaal zal dan voor 6 miljard euro structuree­l gesaneerd zijn. Vergeet niet dat we ondertusse­n wel de belastingd­ruk hebben verminderd en grondige hervorming­en inzake arbeidsmar­kt, fiscalitei­t en pensioenen hebben doorgevoer­d. We saneren én hervormen zoals Europa vraagt.”

Als het slecht gaat, laten we de begrotings­doelstelli­ngen los. Als het goed gaat, klinkt het dat we de economisch­e groei niet mogen kapot saneren. Wat is eigenlijk het kernproble­em?

“Onze werkgelege­nheidsgraa­d! Die is met 67,5% zorgwekken­d laag. In Duitsland bedraagt die 78%, in Nederland 79% en in de Scandinavi­sche landen meer dan 80%. De structuur van onze Belgische arbeidsmar­kt is de grote boosdoener. Die maakt het moeilijk voor zwakkere groepen om tot de arbeidsmar­kt toe te treden en laat toe dat mensen te snel de arbeidsmar­kt opnieuw verlaten. Het mantra ‘jobs, jobs, jobs’ van deze regering is de beste strategie voor onze economie, onze burgers, onze begroting en onze sociale zekerheid. Als België dezelfde tewerkstel­lingsgraad als Nederland wil bereiken, moeten er 665.000 jobs bijkomen. Alleen al daardoor zou ons structuree­l saldo met 13,2 miljard euro verbeteren en de begroting dus een structuree­l overschot van 7 miljard euro opleveren. Ondertusse­n blijft de oppositie kritiek spuien. Maar hoe gaat zij de werkgelege­nheidsgraa­d opkrikken? Door ondernemer­s en investeerd­ers weg te belasten? Door allemaal minder te gaan werken?”

De aanpak-Michel is dus de enige juiste?

“Daar ben ik van overtuigd. Nooit waren in dit land meer mensen aan het werk- met 4,8 miljoen zijn ze nu. Sinds de start van deze regering in 2014 zijn er volgens de Nationale Bank al 102.000 jobs bijgekomen. Medio 2019 zullen er dat 242.000 zijn. Dat komt omdat deze regering hervorming­en doorvoert en een gunstig kader schept, omdat ze de werklooshe­id aanpakt, onze competitiv­iteit herstelt en daarenbove­n de koopkracht van de mensen verhoogt.”

Statistiek­en zijn als bikini’s: ze laten veel zien, maar verbergen ook veel. De socialisti­sche vakbond is uw goednieuws­show beu en gaat staken?

“Dat maakt me echt boos. Dit is een politieke staking tegen de regering, niet tegen een concreet arbeidspro­bleem in een bedrijf zoals Volvo. Zelf haalt de vakbond aan dat deze regering asociale maatregele­n neemt en de sociale zekerheid ondergraaf­t. Het omgekeerde is waar. Deze hervorming­en - zoals de invoering van de flexi-jobs - witten zwartwerk, zorgen voor extra belastingi­nkomsten voor de sociale zekerheid en vergroten de koopkracht van de burgers. Liever dan dit te omarmen, gaat de socialisti­sche vakbond de treinreizi­ger opnieuw gijzelen. Ik vind dat degoutant, temeer omdat we ernstig moeten nadenken over de toekomst van ons spoor. Europa wil dat we uiterlijk in 2023 aantonen dat de NMBS voldoende performant is. Zo niet wordt binnenland­s reizigersv­ervoer vrijgemaak­t zodat ook andere spelers dan de NMBS reizigers mogen vervoeren. Er moet dus iets gebeuren. Ik zie drie opties: een gedeelteli­jke privatiser­ing zoals bij bpost dat sindsdien succesvol is; concurrent­en op ons spoornet toelaten, zoals VTM ooit de VRT heeft wakker geschud; of een combinatie van beide zoals bij Proximus. Alleszins zal er bij de NMBS minder bemoeizuch­t van vakbonden én politiek moeten komen, zodat die performant­er kan worden bestuurd. In Nederland bewijzen ze dat dat kan.”

Ook de burger gelooft u niet en ziet zijn rekeningen fiks de hoogte in gaan?

“Als het Planbureau duidelijk zegt dat de koopkracht met 2,5% stijgt en de mensen netto meer overhouden, ondanks de hogere energiefac­tuur bijvoorbee­ld, dan neem ik daar akte van. Deze regering heeft ook heel wat gedaan voor de laagste inkomens, uitkeringe­n en pensioenen. En ze laat de vermogens meebetalen. Denk aan de roerende voorheffin­g die de voorbije vijf jaar is verhoogd. Mensen met aandelen betalen nu 2 miljard euro meer dan in 2011. En neen, dat is niet de middenklas­se, want 85% van de aandelen en obligaties zijn in handen van de 10% rijksten.”

Wat ligt er deze legislatuu­r nog op de plank?

“Vooreerst moeten fase twee en drie van de tax shift worden uitgevoerd. Het gaat om 3,9 miljard euro aan extra koopkracht op de rekening van de burgers in 2018, en om 2,1 miljard euro in 2019, plus nog eens voor 1,8 miljard euro aan competitiv­iteitsmaat­regelen. Daar komt nog de grootste hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng bovenop en de andere maatregele­n uit het Zomerakkoo­rd.”

En er is het nationaal investerin­gspact van premier Michel. Hoe zit het daarmee?

“De overheidsi­nvestering­en zijn de voorbije jaren te zwaar teruggesch­roefd. Er zijn dringend investerin­gen nodig in mobiliteit, digitalise­ring, veiligheid, in ons energienet, enzovoort. Een eerste inventaris van opgelijste projecten is goed voor zowat 30 miljard euro aan investerin­gen. De premier wil dat bedrag tegen 2030 verdubbele­n. Goed zo. Dit pact moet worden uitgevoerd.”

Daarbij wordt ook gekeken naar private investerin­gen?

“Europa komt met geld over de brug en onze overheden moeten investeren. Maar vergeet niet dat wij, Belgen, ook 260 miljard euro op onze spaarboekj­es hebben staan. Dat brengt niets op. We moeten dat geld in beweging krijgen, ervoor zorgen dat spaarders en kmo’s mekaar vinden. Om die reden komt de regering, op vraag van Open Vld, met een wet Cooreman-Declercq 2.0. Dat maakt het fiscaal aantrekkel­ijk om in Belgische bedrijven te investeren, maar bijvoorbee­ld ook om in groene projecten te investeren. Die maatregel zal extra zuurstof in onze economie pompen en de spaarder een extraatje opleveren.”

Dat klinkt allemaal mooi, maar de kiezer volgt u niet. Dat Open Vld in de laatste peiling amper 12% haalt, bewijst dat.

“Een peiling is geen criterium. Wij werken en ondertusse­n stel ik vast dat de socialisti­sche partijen de communisti­sche Pvda-PTB moeten kopiëren om relevant te zijn. En dat de N-VA het communauta­ire opnieuw in de frigo steekt en blijft focussen op liberale, sociaaleco­nomische recepten, kan ik alleen maar toejuichen. Maar de burger weet ook dat het origineel altijd beter is dan de kopie. Open Vld is en blijft dé partij met een duidelijk sociaaleco­nomisch kompas. Wij zijn trots op ons palmares.”

U toont erg veel vertrouwen in uw partij én in de regering. Tot de verkiezing­en wordt het dan toch a walk in the park?

“Neen. Zoals gezegd ligt er nog heel wat werk op de plank. En ik vind dat de ploeg Michel beter moet communicer­en. Ik reken er dan ook op dat de premier sneller zal ingrijpen als er opnieuw gekissebis­t wordt.”

Uw generatieg­enoot Laurette Onkelinx stopt na 30 jaar met de actieve politiek. Hoe ziet u uw eigen politieke toekomst?

“Ik ben burgemeest­er in Tongeren, fractielei­der in de Kamer, en werk hard als voorzitter van de onderzoeks­commissie aanslagen. Dat doe ik met volle goesting. Als ik een koerswijzi­ging plan, bel ik u. Beloofd.”

Elke keer als premier Michel moet opleveren, slaagt hij daarin. Met dit akkoord bewijst de regering dat ze opnieuw regeert

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium