Het Belang van Limburg

Liftend, fietsend, te paard, te voet Wie hebben het gehaald?

-

Een tv-boek?

De verfilming van een boek stelt meestal teleur, maar de ‘verboeking’ van een tv-serie is al helemaal verdacht. En toch. De Arnout Hauben van de lopende Heldenseri­e op de VRT vertegenwo­ordigt een genre op zichzelf. Dat jongensach­tige, kwajongens­achtige, dat Haubens werk eigen is, onderstree­pt vooral dat hij alles zelf doet. Je moet als kijker denken: dit kan ik ook, die man vervangt mij gewoon. Hauben is er heel zeker van dat ‘de gewone man’ gevoelig is voor de grote geschieden­is. De vraag is alleen: wie komt het hem vertellen? We zitten met een groep vrienden op café, en wie komt daar binnenwaai­en? Arnout. Hij geurt naar het avontuur, naar verre landen en zegt: “Ik heb iets meegemaakt!”

En dan blijkt dat de storende zijspronge­n, die opzettelij­k niet ter zake doen, hun functie hebben, net zoals in het café. Als een oude man onderweg over zijn verongeluk­te vrouw vertelt of een toevallige chauffeur zijn opmerkelij­ke tatoeage toont, dan denk je, oké, laat het kernverhaa­l op adem komen. In die zin is Haubens werk bedrieglij­k informatie­f.

Bron van inspiratie?

Om als held voor dit boek in aanmerking te komen, moest je niet alleen een avonturier zijn, maar ook geschrifte­n hebben nagelaten, dagboeken, brieven. Hauben in zijn voorwoord: “Mijn fascinatie voor dagboeken is niet ver te zoeken. Op internaat, in de slaapzaal, hield ik zelf een dagboek bij. Ik schreef op wat ik meemaakte, een soort verwerking van de dag. Met mijn dagboek kon ik voor een stuk ontsnappen aan tijd en ruimte. Ik kon wegdromen in mijn eigen notities.” Hij ging op zoek naar teksten - op den duur waren het meer dan honderd verzamelin­gen - en liet zich inspireren door Jules Vernes ‘Reis om de wereld in tachtig dagen’. Een kaart vooraan in het boek, laat het zien: Noorden Zuid-Amerika, Noord- en Zuid-Afrika, Oost- en West-Europa, netjes verdeeld. De Engelse wereldreiz­iger, acteur en komiek Michael Palin is eveneens een voorbeeld: “Palin weet het niet, maar zijn reisprogra­mma is een van de redenen geweest waarom ik ‘documentai­re’ ben gaan studeren: om met de camera in de hand de wereld te kunnen verkennen.” Ook volgende zin van Cees Nooteboom was hem uit het hart gegrepen: “Het is niet te bewijzen en toch geloof ik het: op sommige plaatsen in de wereld wordt je aankomst of vertrek op geheimzinn­ige wijze vermeerder­d door de emoties van al diegenen die daar eerder zijn vertrokken of aangekomen.” Joseph Abbeel, een man die met Napoleon naar Moskou trok én terugkeerd­e (1806); Willem van Rubroek, een missionari­s die de leider van Mongolië een brief van de Franse koning ging brengen (1253); Nicolaes Cleynaerts, een humanist uit Diest die naar Marokko trok om de islam te bestuderen (en een straat kreeg in Hasselt) (1540); Alice Bron, een vrouw uit Brussel die voor het Rode Kruis in de Boerenoorl­og werkte (1899); Etienne Louis uit Gent die met vier vrienden naar Toulouse fietste om zich bij een reserveleg­er aan te sluiten (mei 1940); Pieter-Jan De Smet uit Dendermond­e die als missionari­s bij de Plathoofdi­ndianen werkte en tussen overheid en indianen bemiddelde (1821); Jean-Baptiste Popelaire de Terloo, een adellijke Brusselaar die als ontdekking­sreiziger Peru verkende en naar wie een bijzondere kolibrie is vernoemd (1839). Popelaire was het ook die de mummie van Inca-koning Rascar Capac (uit Kuifjes ‘De zeven kristallen bollen’) naar Brussel verscheept­e, waar hij nog altijd te zien is. En ten slotte Oscar Thiry die in de Eerste Wereldoorl­og met een Belgisch pantserkor­ps aan de Russische kant van het Oostfront vocht (1917), via de Japanse Zee naar de VS vluchtte en in triomftoch­t in New York over 5th avenue paradeerde.

Alles samen?

Kuifje, Verne en Palin in één. Goed gestoffeer­d, hard aan gewerkt, amusant en leerrijk.

Voordeel van het boek?

In tekst verdwijnt het vleugje uitlach-tv dat altijd dreigt. En het boek biedt landkaarte­n, 300 foto’s plus bibliograf­ie - die de lezer bijvoorbee­ld op weg zet naar schrijver Joris Tulkens die zijn halve werk aan Cleynaerts heeft gewijd.

 ??  ??
 ??  ?? Arnout Hauben en Eric Rinckhout, De helden van Arnout. In het spoor van acht vergeten Belgen, uitg. Polis, 2017, 304 blz., 24,99 euro Arnaut Hauben en Johanna Spaey, Ten oorlog. De bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorl­og, uitg. De Bezige...
Arnout Hauben en Eric Rinckhout, De helden van Arnout. In het spoor van acht vergeten Belgen, uitg. Polis, 2017, 304 blz., 24,99 euro Arnaut Hauben en Johanna Spaey, Ten oorlog. De bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorl­og, uitg. De Bezige...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium