Het Belang van Limburg

Speurhond zkt chihuahua

Zoektocht naar verdwenen Lovely loopt dood bij Jeker

- Gunter WILLEKENS X Aline en Bjorn beloven een mooie beloning voor wie hen hun hond terug kan bezorgen. Info: 0493/07.02.80

Woensdag deed Kyle, het zoontje van Aline Lafosse (22) de voordeur open. Lovely glipte naar buiten. Sindsdien is de jonge chihuahua spoorloos, en Aline ontroostba­ar. Vrijdag schakelde ze Dogtrailin­g in, een Nederlands­e stichting die met speurhonde­n op zoek gaat naar verloren gelopen soortgenot­en.

Aline beleeft een van de ergste nachtmerri­es van elke hondenlief­hebber. Sinds woensdag slaapt en eet ze nog nauwelijks. “Ik heb twee jonge en gezonde kinderen. Ik weet dat het ook maar een hond is”, zegt ze. “Maar het is wel de hond van mijn leven. Lovely luisterde heel goed, was speels en een bron van vreugde voor het hele gezin.”

Het gebeurde woensdag. “Ons jongste zoontje Kyle is net groot genoeg om aan de klinken te kunnen. Dus oefent hij de hele dag in het openen van deuren, om te spelen. Woensdag deed hij zo de voordeur open. Het was net voor het einde van de schooldag. Ik deed de deur terug dicht, schonk er verder geen aandacht aan, en ging ons oudste zoontje van school halen. Maar toen we terug thuis kwamen, kwam Lovely niet aangelopen om ons te begroeten. Ik besefte meteen wat er gebeurd was. Lovely moet langs Kyle naar buiten zijn geglipt.”

Twee tips

Daarop begon Aline aan een lange, intensieve zoektocht. Ze speurde tuintjes en velden af, bezocht alle buren in de wijk, hing affiches aan bomen en zette een bericht op Facebook. “Ik belde ook alle dierenasie­ls af, en al wie ook maar iets kon weten over onze hond. Zo kreeg ik twee tips: iemand had Lovely gezien aan de school van mijn kinderen, een kilometer verderop. Nog iemand anders zag haar donderdagn­amiddag lopen langs de Dijk, een straat aan de andere kant van Tongeren.”

Aline LAFOSSE

Omdat het zoeken verder geen resultaat opleverde, schakelde Aline de hulp in van de Stichting Dogtrailin­g. En zo stopte vrijdagvoo­rmiddag een Nederlands­e wagen, met daarin een speurhond, voor de woning van Aline in de Witboomstr­aat in Tongeren. “In Nederland raken jaarlijks naar schatting 400 honden vermist”, zegt Marijn Van Hoek begeleidst­er van speurhond Faido, een Hollandse Herder. “Hun baasjes kunnen onze hulp gratis inroepen.”

Geur van natte hond

“Het gebeurt niet zo vaak dat dit een neus-aan-neusresult­aat oplevert. Maar wij kunnen wel het gebied afbakenen waarin moet worden gezocht. Onze honden zullen ook aangeven in welke richting de verloren hond is weggelopen.” Faido voegt de daad bij het woord. Hij steekt zijn neus in een zak met spullen van Lovely en zet het meteen op een sleur- en trekwerk. “De regen van de afgelopen dagen was geen nadeel. Integendee­l, het vergemakke­lijkt het zoekwerk”, zegt Marijn. “Allerlei deeltjes van Lovely zijn op de grond gevallen, en in de nattigheid geven die een scherpere geur af. Een natte hond ruikt nu eenmaal sterk.” Snuffelend legt Faido in een bijna rechte lijn anderhalve kilometer af, om vervolgens met de neus richting een huis te wijzen. De bewoners stellen evenwel dat ze geen chihuahua hebben gezien. Omdat Faido geen verder spoor vindt, keren we onverricht­er zake terug. Ook een speuractie aan de school levert geen resultaat op. Maar wanneer de hond wordt uitgelaten aan de Dijk, staat de halskettin­g meteen weer gespannen. Faido snuffelt, stopt af en toe bij een erker, loopt weer verder en komt dan bij de Jeker. Daar daalt hij de oever af, stopt bibberend van de spanning bij het water en

zet het op een janken.

Beloning

“Ik zou hier heel veel strooibrie­ven met info verspreide­n en eventueel met een bootje verder zoeken”, zegt Marijn. “Als ik nog een tip mag geven. Vermeld zeker dat als iemand het hondje ziet, hij er niet mag achter lopen. Het enige wat dan moet gebeuren, is het baasje verwittige­n. De hond zal totaal uitgeput en gestressee­rd zijn. Je weet maar nooit hoe het dier dan reageert.”

Lovely is de hond van mijn leven. Ze luisterde heel goed, was speels en een bron van vreugde voor het hele gezin

 ?? FOTO'S JEFFREY GAENS ?? Aline Lafosse verloor woensdag haar hond, en is er het hart van in. Zelfs een zoektocht met een speurhond leverde geen resultaat op.
FOTO'S JEFFREY GAENS Aline Lafosse verloor woensdag haar hond, en is er het hart van in. Zelfs een zoektocht met een speurhond leverde geen resultaat op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium