Het Belang van Limburg

Everzwijne­n vernielen pas aangelegde tuin

Huwelijksv­erjaardag valt helemaal in het water

- Zahra BOUFKER

Linda Put en haar man Erik Maes wilden donderdag hun 33ste huwelijksv­erjaardag vieren. Maar toen ze de gordijnen van de keuken omhoog deden, zagen ze een wel erg onaangenam­e verrassing. De tuin die ze onlangs helemaal hadden aangelegd, was volledig verwoest door everzwijne­n. “Ik had me de dag wel anders voorgestel­d.”

Linda en Erik wonen in de Hoekstraat in Lillo. “Het leek alsof er ’s nachts honderden beesten waren gepasseerd. De hele tuin is omgewoeld. We zijn naar buiten gelopen om te kijken hoe groot de schade was en of we nog iets konden recuperere­n. Maar helaas, zowel de voortuin als de achtertuin zijn volledig verwoest. We hebben ook een moestuin waar ze alle courgettes hebben opgegeten. Ik moet zeggen dat het toch even verschiete­n was.”

“Gevaarlijk­e beesten”

Om het drama nog groter te maken, was het ook net de huwelijksv­erjaardag van Linda en Erik. “Ik had me een fijne dag voorgestel­d, samen met mijn man”, zegt Linda. “Met veel liefde, en dan krijg je dit. Ik zie het echt even niet meer zitten. Het lijkt wel of er bij ons is ingebroken, maar dan door dieLinda ren. Akelig. Toen ik gisteravon­d thuis kwam, durfde ik mijn auto niet te parkeren uit schrik dat ik de everzwijne­n zou zien. Het zijn gevaarlijk­e beesten. We hebben ondertusse­n de verzekerin­g gecontacte­erd, maar ik twijfel of ze gaan tussenkome­n. Wie moet dit dan wel betalen?” en haar man hebben een klacht ingediend bij de politie en het gemeentebe­stuur. En ze hebben online een melding gemaakt bij Natuur en Bos. “Voorlopig zit de sfeer er helemaal niet in om onze huwelijksv­erjaardag te vieren. Wat ik nu vooral hoop is dat de everzwijne­n niet meer terugkomen en dat ik mijn tuin terugkrijg”, besluit Linda Put.

Verdoofd jagen

Het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren heeft de slachtoffe­rs intussen gecontacte­erd. “We hebben voor hen een schadedoss­ier via het Agentschap Natuur en Bos geopend”, zegt schepen Muhammet Oktay (Groen). “Dat zal de schade opmeten en de slachtoffe­rs financieel vergoeden. We gaan samen met Natuur en Bos ook bekijken welke voorzorgsm­aatregelen we kunnen treffen. Ik doe als schepen van Dierenwelz­ijn ook een oproep aan mijn collega in Heusden-Zolder. Als de geruchten kloppen met betrekking tot het afschieten van everzwijne­n daar, dat ze dit dan bij voorkeur doen onder verdoving. Dat zijn wij zelf op korte termijn ook van plan op wild&wandelpark Molenheide. We laten de everzwijne­n met verdovings­pijlen afschieten om ze daarna te herlokalis­eren.”

Het lijkt wel of er bij ons is ingebroken, maar dan door dieren

Linda PUT

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Linda Put in haar volledig vernielde tuin. “Ik hoop dat de everzwijne­n niet meer terugkomen.”
FOTO ZAHRA BOUFKER Linda Put in haar volledig vernielde tuin. “Ik hoop dat de everzwijne­n niet meer terugkomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium