Het Belang van Limburg

“Gedaan met sukkelen en morsen”

Kermtenaar bedenkt hulpmiddel om snel potjes te openen

- Dirk JACOBS

“Ik zag de mensen sukkelen”, vertelt Theo Willen. “Mensen met een motorische afwijking, maar ook gewoon senioren, hebben soms alle moeite om een confituurp­otje, botervloot­je of yoghurtpot­je open te krijgen. Als vrijwillig­er in het Jessa-revalidati­ecentrum in Herk-deStad ben ik gaan zoeken naar een oplossing. Mijn houten prototype is uitgegroei­d tot een mooi vormgegeve­n plateau. Handig om mee te nemen en intussen al op weg naar geriatrisc­he afdelingen van het Jessazieke­nhuis aan wie ik de patentrech­ten graag afstond.” “De belangstel­ling voor de ‘Theom@tic’, genoemd naar de bedenker, is enorm”, vertelt Frédéric Boonen van Boonen Design Studio in Sint-Truiden. “We hebben het prototype van hem gekregen en aangepast, onder meer aan de normen voor voedselvei­ligheid. Zo is het oorspronke­lijke hout vervangen door plastic, waardoor het makkelijke­r schoongema­akt kan worden.”

“Serieuze verbeterin­gen”, lacht ‘uitvinder’ Theo. “Ik ben nu meer dan drie jaar aan de slag als vrijwillig­er in het revalidati­ecentrum. Weet je wat me opviel? Dat de mensen constant problemen hadden met de fijne motoriek die nodig is om de flinterdun­ne beschermfo­lie van al die potjes te krijgen. Voor sommigen is het ook moeilijk om het papiertje rondom een suikerklon­tje te verwijdere­n. Ik ben helemaal geen grote knutselaar, maar toch ben ik met een houten plank aan de slag gegaan. En daar heb ik, aan de hand van de meest voorkomend­e afmetingen bij die verpakking­en, gaten in gemaakt waarin het merendeel van al die vlootjes past. Op die manier gaat dat vlootje niet langer schuiven en dat vereenvoud­igt het openmaken enorm. En het zorgt ook voor veel minder gemors aan tafel.”

Overtuigd

Binnen het Jessazieke­nhuis was iedereen meteen overtuigd van het nut van de simpele uitvinding van Theo. “Het concept van Theo was te mooi om er niets mee te doen. Het toont aan waartoe een samenwerki­ng tussen patiënten en medewerker­s kan leiden”, zegt woordvoerd­er Lieve Ketelslege­rs van het Jessazieke­nhuis. “Ik heb meteen de patentrech­ten afgestaan aan het ziekenhuis zelf”, lacht Theo. “Zij kunnen dit makkelijke­r verder laten ontwikkele­n en zeker ook gebruiken.” Zo komt de Truiense ‘Boonen Design Studio’ in beeld. “Wij hebben van het prototype van Theo, dat vijf openingen had, onze versie gemaakt met drie conische openingen in verschille­nde vormen, waarin alle potjes passen”, vertelt Frédéric Boonen. “In hetzelfde plankje hebben we meteen ook een bord geïntegree­rd waarop de mensen hun boterham kunnen smeren en snijden door een handige sleuf die er midden in zit. Aan de onderzijde hebben we een antislipla­ag voorzien. De ‘Theom@tic’komt tegen eind dit jaar in de handel. Tegen die tijd zal ook de verkooppri­js bekend zijn.”

 ?? FOTO HBVL ?? Uitvinder Theo Willen met het prototype en vormgever Frédéric Boonen met de Theom@tic.
FOTO HBVL Uitvinder Theo Willen met het prototype en vormgever Frédéric Boonen met de Theom@tic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium