Het Belang van Limburg

Keuken PXL krijgt raad van Roger Van Damme

• Nieuw restaurant in Diepenbeek • Automaten met maaltijden voor studenten

- Dirk JACOBS

Vrijdag heeft hogeschool PXL haar vernieuwde studentenr­estaurant in Diepenbeek voorgestel­d. “We zijn voortaan open van 7.30 tot 18 uur”, zegt hoofd catering Rudy Rampelberg. De drie campussen waar PXL een eigen keuken heeft, krijgen binnen de maand bovendien een automaat met gezonde maaltijden voor thuis. Daarvoor krijgt PXL voortaan geregeld goede raad van chef Roger van Damme, die verbaasd was over de kwaliteit die hij in Diepenbeek ontdekte. “Dit is geen schoolkeuk­en meer zoals ik ze van vroeger ken”, genoot Van Damme. “Rudy vertelt net dat in de saladbar dagelijks keuze zal zijn uit liefst 32 verse groenten. Beter wordt het niet. En verder gegrild vlees en vis, warme groenten, een ontbijt met granola, Griekse yoghurt, vers fruit. Daar kan ik niets aan toevoegen, alleen nog maar verfijnen.” En een dessert dan? “Nee, integendee­l. Mensen hebben ’s middags absoluut geen nood aan zoetighede­n. Te veel suikers maken hen dan slaperig. Maar bijvoorbee­ld een vieruurtje of namiddagsn­ack kunnen we wel bedenken.”

1 miljoen euro

PXL-directeur Ben Lambrechts en zijn voorzitter Frank Smeets keken samen met de studenten alvast geamuseerd toe. “We zijn bijzonder blij met de tips van Roger Van Damme”, zegt Smeets. “Maar vooral ben ik tevreden dat er eindelijk een volwaardig restaurant is in dit gebouw en dat we gezorgd hebben voor een vlotte doorloop aan de ronde togen. Enerzijds is er de broodjesba­r met verse broodjes en anderzijds de warme lijn. Hierdoor moeten we gemakkelij­k van de 500 eters vandaag doorgroeie­n naar 900 per dag. En die mensen kunnen van ’s morgens tot ’s avonds genieten van gezond eten in een duurzame en mooie omgeving. Maar koken kost hier letterlijk geld. We investeren 1 miljoen euro. Zes mensen gaan hier aan de slag.”

Buren

“Dit komt mooi op tijd”, voegt algemeen directeur van de PXL Ben Lambrechts toe. Samen met departemen­tshoofd Marleen Schepers haalt hij cijfers boven om dat te staven. “Op deze TECH-campus zitten vandaag 800 bachelorst­udenten van de PXL naast evenveel studenten Industriee­l ingenieur van de UHasselt. En daar komen straks al een 70-tal nieuwe graduaatst­udenten bij van PCVO-Limburg die in 2019 helemaal inkantelen in de PXL. Bovendien verwachten we ook onze buren hier op restaurant. Limtech, het betoncentr­um, de confe- deratie bouw en anderen hebben al gepolst naar de mogelijkhe­den. Bovendien is net dit onze ambitie: hier samenkomst­en mogelijk maken.”

Netwerk

“We evolueren van een grauw en ongezellig restaurant naar een volwaardig­e plaats om te netwerken”, vinden studenten Jorne Schouteden en Illias Debroux van studentenv­ereniging ABVG. “Deze plek is gezellig nu omdat het reftergevo­el helemaal weg is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium