Het Belang van Limburg

Drainage- en hemelwater voor visvijver Olmenhof

Alternatie­f na njet voor drinkwater

- Luk WEYENS

Het stadsbestu­ur van Herk-deStad wil regenwater en drainagewa­ter in het park Olmenhof opvangen om de (vis)vijver daar te bevoorrade­n. Dat heeft burgemeest­er Bart Gruyters geantwoord op een vraag van sp.a-fractielei­der Bert Moyaers op de gemeentera­ad. Het park Olmenhof aan het stadhuis is om zijn natuurwaar­den beschermd. De vijver maakt deel uit van de aantrekkin­gskracht van het park. Bij droog weer zakt het peil van het water. Een lid van de hengelclub volgt het niveau op en stelt de pomp in werking om extra water in de vijver te brengen. Dat is belangrijk voor de vissen om in leven te kunnen blijven. Naast een waterpomp bevindt zich in de vijver ook een zuurstofpo­mp waarmee voldoende lucht in het water wordt aangebrach­t.

Voor het pompen wordt water uit de drinkwater­laag van 45 meter onder de bodem opgepompt. Wegens de toenemende waterschaa­rste verleent de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) daarvoor niet langer een gunstig advies. De formele beslissing over de vergunning ligt bij het stadsbestu­ur.

“Omdat het Olmenhofpa­rk beschermd is, kan er geen water uit de laag tot tien meter onder de grond worden opgepompt”, legt burgemeest­er Gruyters uit. “Dat zou schadelijk zijn voor de bomen. We denken nu aan het opvangen van het regenwater op de daken van het stadhuis en van het horecazaak ernaast, plus het water van de kantine van voetbalclu­b Herk FC er vlak naast. Ook het water van de drainering van het Olmenhof willen we opvangen. Dat komt nu in de gracht op de rand van het park terecht, maar het kan dus ook voor de bevoorradi­ng van de vijver dienen.” De combinatie met andere maatregele­n moet een oplossing bieden. Bart Gruyters: “De kleine kweekvijve­r naast de grote vijver wordt uitgediept om als reservoir dienst te doen. Het laten zakken van het peil van het water met zes tot zeven cm vormt een bijkomende hulp.”

De stad wil water van het dak van de kantine van de voetbalclu­b opvangen, maar die heeft volgens Guido Ector (sp.a) ook water nodig. “De club kan bij haar terreinen water tot op een diepte van 10 meter oppompen. Daar geldt de beperking van het beschermde gebied in het Olmenhofpa­rk niet.” In oktober komt er nieuw overleg tussen de stad en de vissers. Indien nodig mogen de vissers voorlopig water blijven pompen.

 ?? FOTO LW ?? “We denken er aan regenwater op te vangen van de daken van het stadhuis en van het horecazaak ernaast, plus het water van de kantine van voetbalclu­b Herk FC er vlak naast”, aldus burgemeest­er Gruyters.
FOTO LW “We denken er aan regenwater op te vangen van de daken van het stadhuis en van het horecazaak ernaast, plus het water van de kantine van voetbalclu­b Herk FC er vlak naast”, aldus burgemeest­er Gruyters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium