Het Belang van Limburg

Parket eist 163.000 euro voor aanmaak cannabisol­ie

-

Een 65-jarige man uit Hechtel-Eksel moet mogelijk bijna 163.000 euro ophoesten nadat hij zelf cannabisol­ie aangemaakt had voor zijn zieke schoonmoed­er. Volgens het parket is dat bedrag het vermogensv­oordeel dat hij eraan overgehoud­en heeft. Zijn advocaat Gino Houbrechts vraagt de vrijspraak voor de verbeurdve­rklaring omdat de zestiger geen handel gedreven heeft. “Het was een flater”, biechtte de man op. De verdachte kwam op het idee om cannabisol­ie te produceren om het leed van zijn terminaal zieke schoonmoed­er in 2014 te verzachten. Hij zocht en vond zijn heil in Nederland via de stichting Mediwiet. In tegenstell­ing tot bij onze noorderbur­en is cannabisol­ie in België illegaal, ook al wordt er gepleit voor een legaliseri­ng. “Ik heb eerst in Nederland olie gekocht, maar om te weten wat er allemaal in zat en om goede kwaliteit te hebben, ben ik zelf gaan produceren.” In zijn kelder bouwde de man een plantage met 172 planten uit. Uiteindeli­jk begon de wietteler de olie zelf ook te gebruiken omdat hij sukkelde met suikerziek­te, psoriasis en fibromyalg­ie.

Betrapt

Vier keer probeerde hij te oogsten en drie keer had hij succes. Het leverde hem telkens ongeveer 600 gram cannabis op om olie uit te winnen. De verdachte liep in 2015 tegen de lamp toen een gepensione­erde politieage­nt een generator hoorde draaien en een sterke wietgeur waarnam tijdens een wandeling. De verdachte was aanwezig in de rechtbank en bekende schuld. Dat het niet om een klassiek cannabispl­antageverh­aal ging, moest ook de procureur toegeven. “De omstandigh­eden zijn hier anders. Maar het is en blijft een plantage. Ik vorder 12 maanden met uitstel.”

Geen handel

Wat de man zwaar op de maag ligt, is de vraag tot verbeurdve­rklaring van 163.000 euro vermogensv­oordeel. “Het werd hem zwart voor de ogen toen hij dit te horen kreeg”, luidde het. Advocaat Gino Houbrechts benadrukte dat de zestiger nooit enige drugs verkocht had. “Het zijn bijzondere omstandigh­eden. Nooit is er drugs verhandeld. Mijn cliënt heeft nooit contacten met het milieu gehad en beschikt over een blanco strafblad. Ik vraag de vrijspraak voor de handel.”

Houbrechts hekelde ook de burgerlijk­e partijstel­ling van 6.733 euro van Infrax voor het illegaal aftappen van elektricit­eit. “Hij is betrapt omdat er een stroomgene­rator aan het draaien was. Leg dat eens uit?” Daarnaast leidde de vernielzuc­htige manier van de speurders tot wrevel. Er moest een waterreser­voir van 1.000 liter aan geloven waardoor de kelder onderliep en waardevoll­e karpers stierven in een vijver na het afsluiten van de stroomtoev­oer. Vonnis op 13 oktober.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium