Het Belang van Limburg

Op naar een nucleair bewustzijn

Expo ‘Perpetual Uncertaint­y’ in Z33 toont eeuwige nalatensch­ap van kernenergi­e

- Joey BOUGARD

Kim Jong-un wil er maar wat graag een bom van bricoleren, onze centrales barsten van de scheurtjes en het afval krijgen we nog niet aan de Kempense klei gesleten. Het atoom is weer een heet hangijzer. Ook in Z33, het huis voor actuele kunst in het Hasseltse begijnhof. Vanaf zondag is de tentoonste­lling ‘Perpetual Uncertaint­y’ er vrij te bezoeken.

HASSELT -

We merkten toch vooral terughoude­ndheid vanuit wetenschap­pelijke hoek

Het is een krachtig eerste beeld waarmee je als bezoeker geconfront­eerd wordt: een arbeider die het puin van de Japanse kerncentra­le in Fukushima aan het opruimen is, draait plots richting webcam en wijst de kijker met een beschuldig­ende vinger aan. Naar uitbater TEPCO. En naar de mens zelf, die de aarde met een nieuw soort vergif opzadelde.

Het werk is onderdeel van ‘Perpetual Uncertaint­y’, een sterke nieuwe tentoonste­lling die drie maanden in Z33 te zien is. In de expo wordt vanuit cultureel perspectie­f stilgestaa­n bij de impact van het atoom. “De titel zegt het zelf: sinds de mens het nucleaire introducee­rde op aarde, leven we in een staat van eeuwige onzekerhei­d”, aldus projectver­antwoordel­ijke Ils Huygens van Z33.

Eeuwig onzeker

Treffende beelden te over dus in het Hasseltse begijnhof. Zoals de zes kroonlucht­ers uit uraniumgla­s uw geigertell­er mag u gelukkig thuislaten: het uranium zit veilig ingekapsel­d in glas - die met uvlicht bestraald worden en een akelige groene schijn over de donkere ruimte werpen. “Voor mij het perfecte beeld voor kernenergi­e: angstaanja­gend en fascineren­d tegelijk”, vindt Huygens. Verschille­nde werken ontstonden tijdens uitstappen in het veld voor ‘Nuclear Culture’, het overkoepel­ende project waaruit deze tentoonste­lling geboren werd. Zo trokken enkele kunstenaar­s in het kader van de expo naar de opslagplaa­ts van SCK in Dessel en het bodemonder­zoekscentr­um HERAS in Mol.

Geen sensatie

Een - nu ja - beter tijdstip hadden ze zich in Z33 niet kunnen indenken voor hun expo. Met een NoordKorea dat zich wil manifester­en als kernmacht, of met de aankondigi­ng van de topman van de Belgische kernafvalb­eheerder dat de Kempense kleigrond misschien toch niet zo geschikt blijkt om radioactie­f afval in op te slaan. Gloeiend actueel, kortom. Verwacht u echter niet aan sensatione­le beelden van vallende bommen of ontplofte kernreacto­ren. “We willen net breder gaan, en een bewustzijn creëren over de atoomreali­teit waarin we leven, en hoe we daarmee in de verdere toekomst moeten omgaan”, aldus Huygens. De twintig werken van evenveel kunstenaar­s proberen dan ook zo veel mogelijk facetten van ons atoomtijdp­erk te vatten. Gaande van een film over de ontginning van uranium - de brandstof voor onze kernreacto­ren - in Groenland, over spandoeken met protestslo­gans van de Brit David Mabb, tot werken die stilstaan bij hoe radioactie­ve straling het best in beeld gebracht wordt. De bom, die valt dan weer in de video-installati­e van de Japanse kunstenaar Isao Hashimoto: een geanimeerd­e landkaart waarop duizenden flikkerend­e lichtjes het aantal nucleaire ontploffin­gen tussen 1945 en 1998 tonen. De teller valt stil op 2.053 stuks.

Uiteraard krijgen enkele Japanse

kunstenaar­s een platform: het land kreeg twee atoombomme­n en een kernramp te verduren. Vooral de foto’s van Shuji Akagi vanuit Fukushima zijn beklijvend: passanten die zonder opkijken langs immense hopen besmette grond passeren die overal in het stadje verspreid liggen. Bedekt met een plastic groen zeil, bij wijze van camouflage. Alsof je al dat toxisch afval te midden van huizen en winkels zomaar kunt negeren.

342 jaar

Vergis u echter niet: het radioactie­f afval dat wij achterlate­n, zal de aarde zich nog lang heugen. Een digitale teller toont hoelang het duurt eer het opgeslagen nucleaire afval in Dessel zijn halverings­tijd bereikt, het moment waarop het dus

Rondetafel

Eindigen doet de bezoeker aan een rondetafel, bezaaid met boeken over het nucleaire vraagstuk. Een replica van de rondetafel van Amerikaans­e kunstenaar James Acord: die werd zo moedeloos van de geheimhoud­ing in de nucleaire industrie dat hij zelf een tafel ineenknuts­elde en wetenschap­pers en activisten er aan zette.

Want dat is het uiteindeli­jke doel van ‘Perpetual Uncertaint­y’: een bewustzijn creëren over het nucleaire probleem en samen tot oplossinge­n komen. Op 17 november is er alvast een open gesprek gepland, over nucleair afval in België.

Of de industrie daarop zit te wachten? “Tijdens ons veldonderz­oek merkten we toch vooral terughoude­ndheid vanuit wetenschap­pelijke hoek”, zegt medecurato­r Kiyoko Tahibana. “De kernindust­rie denkt hooguit 100 jaar vooruit, terwijl het afval er in sommige gevallen nog 250.000 jaar zal liggen.” ‘Perpetual Uncertaint­y’ van 17/9 tot en met 10/12, Z33, Begijnhof Hasselt. Gratis toegang. Info: www.z33.be

XKiyoko Tahibana

medecurato­r

 ??  ??
 ??  ?? De geanimeerd­e landkaart met kernontplo­ffingen van Isao Hashimoto.
De geanimeerd­e landkaart met kernontplo­ffingen van Isao Hashimoto.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium