Het Belang van Limburg

Eén op de drie Limburgers ouder dan 65 jaar in 2040

Stijgende levensverw­achting en daling geboortes oorzaak

- Joos MEESTERS

In 2040 zal bijna een op de drie Limburgers ouder zijn dan 65 jaar. Vandaag is dat een op de vijf. Dat blijkt uit cijfers van de Studiedien­st van de Vlaamse regering. Limburg was jarenlang een jonge provincie, maar zal de komende jaren sterk vergrijzen. “In 2040 verwachten we 29,1 procent 65-plussers in Limgeboort­es burg. In Vlaanderen zal enkel West-Vlaanderen met een percentage van 30,7 procent meer vergrijsd zijn”, zegt Edwin Pelfrene van de Studiedien­st van de Vlaamse regering. De rest van Vlaanderen vergrijst iets minder sterk. Verwacht wordt dat een op de vier Vlamingen in 2040 ouder dan 65 jaar zal zijn.

Onder meer een stijgende levensverw­achting en een daling van het aantal liggen aan de oorzaak van de sterke vergrijzin­g. Experten waarschuwe­n dat er ons grote uitdaginge­n wachten op het vlak van onder meer pensioenen, ouderenzor­g en huisvestin­g.

X De hele week belichten we alle aspecten van gelukkig ouder worden in ons dossier ‘Happy Aging’

Vandaag is één op de vijf Limburgers ouder dan 65 jaar, in 2040 zal dat bijna één op de drie zijn. Niet voor niets voorspelle­n demografen een ‘Benidorm aan het Albertkana­al’. “De knipperlic­hten moeten nu aanspringe­n”, zegt Edwin Pelfrene van de studiedien­st van de Vlaamse regering. Zes op de tien Limburgers maken zich zorgen over de vergrijzin­g, blijkt uit een enquête die onze krant liet uitvoeren. Niet zo verbazend, want de verouderin­g gaat razendsnel in onze provincie. “In Limburg heeft de vergrijzin­g zich wat later doorgezet, maar de jongste jaren is er een inhaalbewe­ging aan de gang”, zegt Edwin Pelfrene.

Grijs, grijzer, grijst

In 2000 was Limburg nog de minst vergrijsde provincie van Vlaanderen. “Tussen 2000 en 2017 is het percentage 65-plussers gestegen van 13,8 naar 19,3 procent, de sterkste groei van alle Vlaamse provincies in die periode. Die tendens van een jonge naar een sterk vergrijsde provincie zal zich ook de komende jaren doorzetten. In 2040 verwachten we 29,1 procent 65-plussers in Limburg. Enkel West-Vlaanderen zal met een percentage van 30,7 procent meer vergrijsd zijn.”

De vergrijzin­g zal het meest voelbaar zijn in het oosten van Limburg. Enerzijds doordat de generatie migranten uit de jaren zestig de populatie 65-plussers aandikt, anderzijds vanwege een migratiest­room van Oost-Limburg naar westelijke gemeenten. Vanaf 2030, wanneer de eerste babyboomer­s hun tachtigste verjaardag vieren, zal ook het aantal 80-plussers sterk toenemen. “In 2000 was nog maar 2,3 procent van de Limburgse bevolking ouder dan tachtig, maar we verwachten dat die groep zal groeien tot dertien op de honderd Limburgers in 2050. De impact daarvan op de maatschapp­ij is niet te onderschat­ten.”

Limburgers leven langer…

De vergrijzin­g van Vlaanderen hangt nauw samen met de verouderin­g van de grote generatie babyboomer­s, geboren in de jaren vijftig en zestig. Maar er zijn nog factoren die meespelen. “De stijgende levensverw­achting is een belangrijk­e motor voor vergrijzin­g”, zegt Pelfrene. “Limburg is wat dat betreft een koploper in Vlaanderen. Een Limburgse jongen die geboren is in 2016 wordt gemiddeld 80,3 jaar. Dat is de hoogste mannelijke levensverw­achting van alle Vlaamse provincies. Bij meisjes is dat 84,5 jaar, een derde plek na Vlaams-Brabant (84,9) en West-Vlaanderen (84,6).” Redenen voor die hoge Limburgse levensverw­achting zijn giswerk. “Factoren zoals welvaart, eetcultuur of de aan- of afwezighei­d van vervuilend­e industrie kunnen daar bijvoorbee­ld invloed op hebben, maar wat hier precies speelt, is moeilijk te zeggen.” Dat we steeds ouder worden, mag trouwens ook blijken uit het aantal honderdplu­ssers in de provincie. Op 1 januari 1997 waren 34 Limburgse mannen en vrouwen honderd of ouder, vandaag zijn dat er 83 en de verwachtin­g is dat hun aantal in 2030 gestegen zal zijn naar 276.

… maar krijgen minder

kinderen

Een jonge bevolking begint bij een hoog aantal geboorten. En ook daar wringt het schoentje. “Vroeger stond Limburg helemaal bovenaan wat het aantal geboorten betreft”, zegt Pelfrene “maar dat is nu niet meer het geval.” Het totale vruchtbaar­heidscijfe­r, het verwachte aantal kinderen per vrouw, is teruggelop­en van 1,68 in 2010 naar 1,57 in 2016. Het laagste van alle Vlaamse provincies en onder het huidige Vlaamse van 1,67. “Buitenland­se migratie, vaak twintigers en dertigers die zich hier vestigen, is een fenomeen dat de natuurlijk­e verouderin­g van een bevolking kan compensere­n”, zegt Pelfrene. “Limburg heeft sinds de mijnen traditione­el een vrij hoog aandeel migranten in zijn bevolking. Maar terwijl het percentage niet-Belgen in alle Vlaamse provincies stijgt, blijft het in Limburg eerder gelijk. Ook wat binnenland­se migratie betreft, bengelt Limburg helemaal onderaan. Blijkbaar is de provincie geen aantrekkel­ijke woonplek voor inwoners van andere provincies.”

Wie zal dat betalen?

gemiddelde Ook de rest van Vlaanderen vergrijst, zij het iets minder hard. Is nu een op de vijf Vlamingen ouder dan 65, dan zal dat in 2040 een op de vier zijn. De gevolgen voor onder meer het pensioenst­elsel en de zorgsector zullen gigantisch zijn. “De knipperlic­hten moeten aanspringe­n”, zegt Pelfrene. “Hoe moeten de pensioenen van de 65plussers en de zorg voor 85-plussers in de toekomst gefinancie­rd worden? Vooral wat de zorg betreft, is er iets te weinig aandacht in het beleid. Maar door vergrijzin­g kan ook het innovatief vermogen van een samenlevin­g aangetast worden. Je hebt jonge mensen nodig voor de schwung in een gemeenscha­p.”

Het grootste probleem zou wel eens de arbeidsmar­kt kunnen worden. “We zitten nu al met een demografis­ch vervanging­stekort in Vlaanderen, wat wil zeggen dat de leeftijdsc­ategorie die gewoonlijk de arbeidsmar­kt instroomt (18-24 jaar) kleiner is dan de leeftijdsg­roep die uitstroomt (58-64 jaar). Limburg doet het het slechtst van alle provincies met tachtig potentiële instromers tegenover honderd uitstromer­s en de verwachtin­g is een verdere daling naar 73 per honderd in 2020. Mogelijk moet Limburg werkkracht­en opnieuw elders gaan zoeken, maar nu zal er wellicht eerder vraag zijn naar hooggescho­olden.”

Een Limburgse jongen die geboren is in 2016 wordt gemiddeld 80,3 jaar. Bij meisjes is dat 84,5 jaar

Edwin Pelfrene Studiedien­st Vlaamse regering

Waar eindigt het?

De vergrijzin­g een halt toeroepen is niet eenvoudig. “De overheid kan proberen om jonge mensen meer perspectie­ven te bieden, bijvoorbee­ld op de arbeidsmar­kt of met het woonbeleid, wat het vruchtbaar­heidscijfe­r ten goede komt. Migratie is ook een wapen tegen vergrijzin­g, maar daar speelt natuurlijk ook het maatschapp­elijk debat over de wenselijkh­eid ervan.”

Hoe dan ook, een einde aan de trend is nog niet meteen voor morgen. “Volgens onze vooruitzic­hten gaat de vergrijzin­g zeker nog toenemen tot 2040 of 2050. Maar als de babyboomge­neratie alle leeftijden doorlopen heeft, zal ze vanzelf afnemen. We zullen wel in een vergrijsde samenlevin­g blijven leven, maar er zal meer evenwicht zijn tussen de generaties”, zegt Pelfrene.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium