Het Belang van Limburg

Overlopend­e zaken

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE Door Dominiek Claes

Het was te denken. De zomer is nog niet voorbij of het zit er weer bovenarms tussen de meerderhei­dspartijen. Afgelopen weekend gingen CD&V-voorzitter Wouter Beke en zijn collega Bart De Wever bij de N-VA weer duchtig in de clinch. Waarover het gebakkelei dit keer ging? De ene verweet de andere het discours van het Vlaams Belang over te nemen, terwijl de andere dat afdeed als kletspraat en een opstoot van verkiezing­skoorts. Enfin, waar het gekibbel dit keer over handelde, dat doet er eigenlijk niet toe. We zijn het al lang gewoon dat excellenti­es en kopstukken van meerderhei­dspartijen de straat als arena uitkiezen om de onderlinge meningsver­schillen te beslechten. En eigenlijk vind ik dat niet eens zó erg. De media lusten er alleszins pap van. Net zoals de tweets van ene Donald Trump een vast thema zijn geworden op de redactieve­rgaderinge­n, zo hobbelt deze regering, tot groot jolijt van de media, van de ene onderlinge twist naar een andere scheldpart­ij. Mooi is het allemaal niet. Maar wat is uiteindeli­jk het verschil met een regeringsp­loeg van ministers die naar buiten toe de schone schijn trachten op te houden, maar binnenskam­ers elkaar liever de strot over bijten? Dat het allemaal geen toonbeeld vormt van eendracht en eensgezind­heid, van een hechte ploeg die de problemen met vereende krachten en vanuit een gedragen visie aanpakt, dat is zeker waar. De vraag is enkel of er nog spijkers met koppen worden geslagen. En daar hebben we zo onze gerede twijfels over. De regering-Michel klopt zich met het Zomerakkoo­rd wel op de borst, maar bij nader toezien blijken daar nog heel wat essentiële punten en komma’s te ontbreken. Zelfs plus- en mintekens. De ene keer is er weer ruzie over het pensioen van (werkloze) 50-plussers, dan wordt de vermogensb­elasting weer op tafel gelegd. Plots worden de ooit nog heilig verklaarde begrotings­doelstelli­ngen losgelaten en moet de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng worden bijgespijk­erd. Tussendoor moet er weer een of andere populaire staatssecr­etaris op de vingers worden getikt omdat die er maar niet in slaagt dat vettig randje in zijn tweets op te kuisen. En dan blijkt tot overmaat van ramp dat de Kaaimantak­s nog vol gaten zit. Tja, we kunnen niet zeggen dat dit de burger moed geeft.

U begrijpt het allicht al. Deze federale regering gaat wellicht geen grote knopen meer doorhakken. Daarvoor heeft de verkiezing­skoorts in de Wetstraat al te hevig toegeslage­n. De werven die nog openliggen, worden naar alle waarschijn­lijkheid doorgescho­ven naar een volgende regering. Michel I vervelt tot een regering van overlopend­e zaken.

Mooi is het allemaal niet. Maar wat is uiteindeli­jk het verschil met een regeringsp­loeg van ministers die naar buiten toe de schone schijn trachten op te houden, maar binnenskam­ers elkaar liever de strot over bijten?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium