Het Belang van Limburg

“Risico transplant­atie is hoog”

Experten stellen richtlijne­n rond beenmergtr­ansplantat­ies bij MS-patiënten op

-

De Belgische Studiegroe­p voor MS heeft richtlijne­n opgesteld, voor beenmergtr­ansplantat­ies bij MS-patiënten. “Bij een beenmergtr­ansplantat­ie wordt het immuunsyst­eem vernietigd en het beenmerg uitgeruimd”, zegt UHasselt-professor Bart Van Wijmeersch, die als neuroloog aan de MS-kliniek van Overpelt verbonden is. “Mensen horen enkel de succesverh­alen, maar het risico is hoog.”

“Een beenmergtr­ansplantat­ie bij MS-patiënten is hetzelfde als bij oncologie”, zegt professor Van Wijmeersch. “MS is geen spierziekt­e, zoals veel mensen denken. MS is een auto-immuunziek­te: de hersenen en het ruggenmerg worden aangevalle­n door het immuunsyst­eem. Bij een beenmergtr­ansplantat­ie worden eerst bloedstamc­ellen bij de patiënt weggenomen. Dan volgt een chemothera­pie, die het immuunsyst­eem en beenmerg vernietigt. Na de chemo worden de eigen stamcellen teruggepla­atst. Alle bloedcelle­n moeten wee uitgroeien, waardoor een nieuw immuniteit­ssysteem wordt ontwikkeld. Hopelijk zonder die fouten, zonder MS. Door succesverh­alen in de media, denken patiënten dat dit dé oplossing voor MS is. Maar het risico is hoog: er kunnen zware complicati­es optreden, waardoor de patiënt zelfs kan sterven. Kanker is een ziekte op leven en dood, MS is geen dodelijke ziekte. Er moet dus een afweging gemaakt worden tussen de voordelen en de risico’s voor de patiënt. Er zijn heel wat andere medicaties en therapieën voor MS, die ook zeer krachtig en efficiënt zijn.”

Geen wildgroei

De Belgische Studiegroe­p voor MS heeft zopas richtlijne­n opgesteld rond beenmergtr­ansplantat­ies bij MS-patiënten. “De laatste tijd is er een hype rond ontstaan en we willen een wildgroei tegengaan”, zegt de neuroloog. “We willen voorkomen dat patiënten zware kosten gaan maken in het buitenland. Daarom hebben we de afgelopen zes maanden met een aantal MS-experten uit België samengezet­en met de hematologe­n die de transplant­aties uitvoeren. We doen studies op veiligheid en efficiënti­e en hebben indicaties voor een transplant­atie opgesteld. Welke zijn de karakteris­tieken van patiënten die in aanmerking komen? Zoals de leeftijd: hoe ouder de patiënt, hoe hoger het risico. Welke chemothera­pie wordt best toegediend? Een minder zware chemo is minder efficiënt, maar houdt ook minder risico in. Welke behandelin­g in aanmerking komt, hangt ook af van de terugbetal­ing van het Riziv. Sommige medicatie wordt terugbetaa­ld voor MS-patiënten, één type van chemo niet.” “Het onderzoek naar MS is de laatste 15 jaar heel snel gegaan”, besluit Van Wijmeersch. “Daarom is het voor elke patient belangrijk om met de neuroloog te bekijken wat de mogelijkhe­den zijn. Een algemene neuroloog is niet in de mogelijkhe­id om de al die nieuwe behandelin­gen te kennen. Daarom is het aan te raden om bij een gespeciali­seerd neuroloog, een MS-expert langs te gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium