Het Belang van Limburg

Tunnel onder Hasseltse ring voor Spartacus lijn 2

Slimme verkeersli­chten in Diepenbeek, Genk en Maasmechel­en

- Dominiek CLAES

Voor Spartacus lijn 2, de snelle verbinding tussen Hasselt en Maasmechel­en, komt er een tunnel onder het kruispunt van de Hasseltse Grote Ring met de Universite­itslaan. Verder op het traject in Diepenbeek, Genk en Maasmechel­en worden negen slimme verkeersli­chten geplaatst, zodat er in eerste instantie een snelle busverbind­ing tussen Hasselt en Maasmechel­en kan worden ingelegd met vier minuten tijdswinst. Pas later komt er een sneltram. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) geantwoord op een vraag van Vlaams volksverte­genwoordig­er en burgemeest­er van Lanaken Marino Keulen (Open Vld). De Vlaamse regering blijft dus kiezen voor een uiteindeli­jke sneltramve­rbinding, maar daar wil de minister op dit moment geen timing op plakken.

Om de mobiliteit richting Maasmechel­en in afwachting van de sneltram toch snel op te krikken waren er twee opties: een trambus of een snelle busverbind­ing. Een trambus – zonder eigen bedding – zou de reistijd niet voldoende kunnen inkorten. Daarom heeft de Vlaamse regering gekozen voor een snelle busverbind­ing als tussentijd­se oplossing. Om het traject voor de reizigers sneller te doen verlopen, is tegelijk gekozen voor twee zogenaamde doorstromi­ngsmaatreg­elen. Om te beginnen komt er een tunnel onder het kruispunt van de Grote Ring en de Universite­itslaan. De aanbestedi­ng van die werken is voorzien voor begin volgend jaar, om de werken te kunnen aanvatten in 2019. De kostprijs wordt geraamd op 18 miljoen euro. Daarnaast komen er verder op het traject richting Maasmechel­en negen slimme verkeersli­chten op de N76 in Diepenbeek en Genk en de N78 in Maasmechel­en. Die moeten tegen 2019 operatione­el zijn. De tunnel en de verkeersli­chten samen zullen zorgen voor een tijdswinst van 4 minuten. Vandaag doet een ‘traditione­le busverbind­ing’ 51 tot 55 minuten over het traject Hasselt-Maasmechel­en. “Voor de reizigers is dit een belangrijk­e stap om sneller van het Maasland in Genk en Hasselt te geraken”, zegt Marino Keulen. Ondertusse­n wordt voortgewer­kt aan de realiserin­g van een sneltramve­rbinding op dit traject. Die zou de afstand in minder dan 39 minuten moeten afleggen. “Maar een concrete timing is nog onmogelijk voorop te stellen”, zo blijkt uit het antwoord van minister Weyts.

De sp.a hekelde eerder al het feit dat minister Weyts geen traditione­le trambussen wil inzetten op het tracé van Spartacus lijn 2. “Dit verhaal blijft duren en is een ramp voor de mobiliteit in het Maasland”, klonk het toen.

Auteur Dalilla Hermans (31) is allesbehal­ve te spreken over de mascotte van de Oerwoudfui­f van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Op de affiche staat een karikatura­le zwarte jongen. “Deze mascotte, die een schoolvoor­beeld is van hoe je zwarte kinderen en jongeren nogmaals in de hoek van ‘jolig n-woordje uit het oerwoud’ duwt, staat nog steeds op affiches en plakkaten. Denk je dat ik als mama mijn zoontje naar zo’n groep kan of wil sturen?” schrijft ze op Facebook. Jan Van Reusel, woordvoerd­er van Scouts en Gidsen Vlaanderen, benadrukt hij dat het absoluut niet de bedoeling was om te discrimine­ren en te kwetsen. “Binnen onze werkgroep Diversitei­t hebben we de kwestie al aangekaart. Zij zijn hier nu ook al een tijdje mee aan de slag.” Voorlopig zullen de scouts de affiche niet verwijdere­n.

Recordverk­oop tijdens Plantjeswe­ekend

Kom op tegen Kanker heeft tijdens het Plantjeswe­ekend 12 procent meer azalea’s verkocht dan vorig jaar. Voor het eerst gingen meer dan 300.000 planten de deur uit. Een record. Met de actie zamelde Kom op tegen Kanker ruim 2,2 miljoen euro in. Een plant kost zeven euro. De opbrengst gaat integraal naar verschille­nde steun- en zorgprojec­ten voor kankerpati­enten.

Boerenbond wil dierenwelz­ijn verbeteren met checklist

De Boerenbond maakt werk van een ‘dierenwelz­ijnscan’ om het dierenwelz­ijn in de landbouw en veehouderi­j te verbeteren. De organisati­e benadrukte wel dat de recente “perikelen” in het slachthuis van Izegem niet de aanleiding zijn. “We waren daar al langer mee bezig.”

Het plan bestaat uit drie pijlers. “In de eerste plaats een checklist waarop een veehouder kan aanvinken wat hij al doet en nog kan doen. Het tweede is een individuel­e doorlichti­ng door een externe firma, vergelijkb­aar met een energiesca­n. Die moet aangeven wat de werkpunten zijn en waar goed werk geleverd wordt. Ten derde plannen we vormingsmo­menten.” Alles zit volgens de Boerenbond in een finale fase. “Het is een kwestie van weken of maanden.”(csn)

 ?? FOTO SVEN DILLEN
FOTO RR ?? Op de Hasseltse ring, vlak aan het provincieh­uis, komt een tunnel van 18 miljoen euro. Deze affiche is racistisch, zegt Dalilla Hermans.
FOTO SVEN DILLEN FOTO RR Op de Hasseltse ring, vlak aan het provincieh­uis, komt een tunnel van 18 miljoen euro. Deze affiche is racistisch, zegt Dalilla Hermans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium