Het Belang van Limburg

Nieuwe stelplaats van 53 miljoen euro is klaar

- Dirk JACOBS

Na twee jaar werken is de nieuwe stelplaats van De Lijn in Hasselt klaar. Vlaanderen investeerd­e 53 miljoen euro in ‘De Crutzen’. Het moet de draaischij­f van het Limburgse openbaar vervoer worden, aldus minister van Mobiliteit Ben Weyts en directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn. “En op termijn moet hier ook een tramstelpl­aats bij komen.” De nieuwe stelplaats oogt imposant. De hele site is 6,5 hectare groot: 4,7 hectare voor de stelplaats zelf en ook nog ruimte voor een onderhouds­centrum, werkhuis, magazijn, rijschool en kantoren. Er is ook een tankstraat en een wasstraat voor de bussen. “Liefst 170 bussen, 231 chauffeurs en 90 technici mogen we hier in de toekomst verwachten”, zegt Roger Kesteloot. “Onze technologi­e en organisati­e zijn constant in beweging. De noden veranderen en het wagenpark wordt almaar groter. Op de oude site in de Grote Breemstraa­t hadden we geen uitbreidin­gsmogelijk­heden meer. Daarom is gekozen voor deze nieuwe locatie.”

Het verschil met de vroegere stelplaats is dan ook duidelijk. “Dit is ontegenspr­ekelijk een versterkin­g van het openbaar vervoer in Limburg, zeker als we hier nog kunnen uitbreiden met een tramstelpl­aats”, vindt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Want laat één ding duidelijk zijn: we blijven verder investeren in het openbare vervoer in deze provincie.”

Duurzaam

‘De Crutzen’ is ook een groene stelplaats, waar maximaal gebruik werd gemaakt van eco-materialen, hernieuwba­re materialen en materialen met een gunstige energiebal­ans. Op de site werd en wordt bovendien zuinig omgesprong­en met ruimte, energie en water. Hoge geluidssch­ermen aan de straatzijd­e, een volledig gesloten wasstraat en een slim circulatie­plan voor de bussen beperken eventuele geluidshin­der voor de omgeving tot een minimum. Ook aan het personeel is gedacht, met flinke investerin­gen in ergonomie en veiligheid.

 ?? FOTO RONY VANTHIENEN ?? De site is liefst 6,5 hectare groot, er is plaats voor 170 bussen.
FOTO RONY VANTHIENEN De site is liefst 6,5 hectare groot, er is plaats voor 170 bussen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium