Het Belang van Limburg

ELKE DAG CONTACTEER­T IEMAND ‘PEDOFILIEL­IJN’

Hulplijn Stop it Now! bewijst meteen haar nut

- Sarah VANKERSSCH­AEVER

Dagelijks contacteer­t iemand de Vlaamse hulplijn voor mensen met pedofiele gevoelens. Niet alleen door personen die zelf met zulke gevoelens worstelen, maar ook door mensen die zich zorgen maken om iemand uit hun omgeving. “Sommigen geven aan dat ze hulp zoeken, maar evengoed willen ze gewoon eens hun verhaal doen.”

Personen met pedofiele gevoelens geven aan dat ze daaronder lijden, niet het minst omdat ze hun geheim vaak alleen dragen Minne De Boeck

Stop it now! Bij die hulplijn kunnen mensen met pedofiele gevoelens in Vlaanderen sinds 19 mei terecht. Ook partners, familie, kennissen of betrokken profession­als vinden er een aanspreekp­unt. In de afgelopen maanden werd de hulplijn 127 keer gecontacte­erd. En dat is best veel in vergelijki­ng met andere landen waar het project loopt, zoals Nederland. De meeste mensen zochten contact via mail, een kleine helft via telefoon. De grootste groep waren mensen die worstelen met seksuele gevoelens voor en hun gedrag tegenover minderjari­gen. Doorgaans ging het om mannen, maar er was ook contact met een vrouw. “Sommige mensen geven aan dat ze hulp willen”, zegt projectver­antwoordel­ijke Minne De Boeck (Universita­ir Forensisch Centrum). “Maar evengoed willen ze gewoon eens hun verhaal doen. Personen met pedofiele gevoelens geven aan dat ze daaronder lijden, niet het minst omdat ze hun geheim vaak alleen dragen. Verschille­nde bellers kampten met zelfmoordg­edachten.”

Geen kwade blik

Dat zegt ook Kristof*, die al jaren worstelt met zijn seksualite­it en met de hulplijn een eerste, niet- veroordele­nd aanspreekp­unt vond. “Ik beschuldig mezelf al meer dan genoeg, maar dat helpt niet. Wat wel helpt, is spreken over datgene waarover je normaal nooit kunt praten, zonder kwade blikken als antwoord te krijgen.” Ook enkele personen die misbruikbe­elden van minderjari­gen bekeken, namen contact op met de hulplijn. De Boeck: “Zij zijn vaak meer gemotiveer­d om hulp te zoeken. Als ze zelf contact opnemen, beseffen ze dat ze een probleem hebben, iets strafbaars deden en erger moeten voorkomen.” Een tweede grote groep die contact opnam met Stop it Now!, bestaat uit mensen die zich zorgen maken over een naaste: enkele partners en familieled­en, maar ook een collega. Ze zoeken ondersteun­ing bij de confronter­ende ontdekking dat iemand uit de dichte omgeving met pedofiele gevoelens worstelt of beelden van misbruik heeft bekeken. Een derde groep (24 procent) was op zoek naar informatie of had maatschapp­elijke vragen.

Dat best veel mensen de weg naar Stop it Now! vinden: is dat nu goed of niet? Minne De Boeck: “Ja. We weten dat ongeveer 1 à 3 procent van de mannen en vrouwen in Vlaanderen met deze problemati­ek worstelt. Bij Stop it Now! kunnen ze tenminste ergens terecht voor hulp. Ondersteun­ing, ook door en voor naasten, is de sleutel naar het voorkomen van nieuw misbruik.”

* Kristof is een schuilnaam

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium