Het Belang van Limburg

“Vlaamse toptechnol­ogie gaat verloren”

Overheid kiest software uit VS voor Vlaamse bibliothek­en

- Dominiek CLAES

De Vlaamse overheid wil dat de bibliothek­en in Vlaanderen voortaan gaan werken met de technologi­e van de Amerikaans­e firma OCLC. Daarmee laat bevoegd minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) de eigen, superieure technologi­e van de Beringse firma Ciblis links liggen. “Daardoor komen er bij ons tien jobs op de helling te staan”, zegt voorzitter Nico Cras van Ciblis hoofdschud­dend. Ciblis is een spin-off van de Universite­it Antwerpen en van Cipal in Geel, dat ICT-diensten aan de gemeenten verstrekt. De LRM stapte in 2013 mee in het verhaal. De Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij stopte toen 800.000 euro in de veelbelove­nde nichetechn­ologie van het bedrijf dat toen nog Brocade Library Services heette. Ciblis ontwikkeld­e een software (een cloud-applicatie) voor de digitalise­ring van bibliothek­en. Behalve tal van bibliothek­en in Antwerpen en Limburg, sloten ondertusse­n meer dan 1.300 bibliothek­en in Zuid-Afrika zich aan op het innovatiev­e digitale bibliothee­kplatform van Ciblis. Maar sinds de bibs niet meer onder de vleugels van de provincies zitten, maar een Vlaamse bevoegdhei­d zijn, zocht de Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz een uniform systeem voor alle Vlaamse bibliothek­en. De keuze viel na een lange procedure en een internatio­nale aanbestedi­ng op de technologi­e van het Amerikaans­e OCLC. Dat moet de nieuwe technologi­e via zijn Nederlands­e dochter in de Vlaamse bibliothek­en gaan uitrollen.

En daar breekt de klomp van Nico Cras, directeur van Cipal en in die hoedanighe­id ook voorzitter van de Beringse start-up Ciblis. “Uit voorstudie­s van externe consultant­s en uit het gunningsve­rslag zelf blijkt dat de technologi­e van Ciblis van wereldkwal­iteit is, terwijl de technologi­e van OCLC gebaseerd is ICT-systemen van de jaren negentig. Het is alsof de Vlaamse overheid bij wijze van spreken kiest voor een Tesla met een dieselmoto­r”, zegt hij. “Neen, ik zie mezelf niet als een slechte verliezer”, beklemtoon­t hij. “Maar ik kan er niet bij dat de Vlaamse overheid de Vlaamse technologi­e, die financieel en technologi­sch ondersteun­d wordt door Vlaamse instelling­en zoals Cipal en de LRM, niet omarmt. De overheid laat hier de kans liggen om Ciblis te laten uitgroeien tot een wereldspel­er in een niche.” Volgens de Ciblis-voorzitter zet de beslissing van de Vlaamse overheid tien jobs bij Ciblis op de helling. “Want zonder onze thuismarkt wordt het moeilijk om ons verhaal in het buitenland op een geloofwaar­dige wijze te verkopen”, aldus Cras.

Eengemaakt systeem

Het kabinet van minister Gatz bevestigt dat de Vlaamse overheid kiest voor een eengemaakt uitleenen bewaarsyst­eem voor alle Vlaamse bibliothek­en. “Dat vergemakke­lijkt de samenwerki­ng, en maakt het voor de ontleners efficiënte­r en goedkoper”, zegt Bart Beuten, directeur van Cultuurcon­nect en verantwoor­delijke voor dit dossier. “Gezien de omvang van het project kozen we voor een Europese aanbestedi­ng, uitgewerkt en beoordeeld door een team van software- en bibliothee­kexperten. Er is gekozen voor OCLC omdat dit bedrijf veruit de beste prijs-kwaliteits­verhouding kon bieden, gemeten aan de hand van tientallen objectieve criteria. De meeste bibs in Nederland werken met dit systeem”, aldus nog Bart Beuten. “We koesteren veel sympathie voor Ciblis, maar de bibliothek­en die nu met de software van Ciblis werken, kunnen dat nog jaren blijven doen”, sust hij.

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY/RR ?? Ciblis-voorzitter Nico Cras kan er niet bij dat de Vlaamse overheid Amerikaans­e technologi­e boven Vlaamse verkiest.
FOTO DICK DEMEY/RR Ciblis-voorzitter Nico Cras kan er niet bij dat de Vlaamse overheid Amerikaans­e technologi­e boven Vlaamse verkiest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium