Het Belang van Limburg

Eiffeltore­n achter glas

Gepantserd­e stolp moet monument beschermen tegen aanslagen

-

Sinds het EK Voetbal van 2016 wordt de Eiffeltore­n al omgeven door een geïmprovis­eerde omheining van lelijke hekken. Morgen worden die hekken vervangen door een drie meter hoge muur van gepantserd glas, die de toeristisc­he trekpleist­er tegen een terroristi­sche aanslag moet beveiligen. Dat de glazen muur er überhaupt komt, heeft wel wat voeten in de aarde gehad. De Parijse gemeentera­ad was niet unaniem opgetogen met het plan. “We gaan er toch geen fort van maken”, was te horen. Een fort gaat het niet worden. Wel een open stolp. 3,24 meter hoog en in totaal meer dan 300 meter lang, in dik gepantserd glas dat bestand tegen bommen en kogels.

Want hoe de Parijzenaa­rs en hun bestuurder­s ook gehecht zijn aan de schoonheid van hun stad, ze hebben hun bekomst wel van alle aanslagen die ze de jongste jaren te verduren kregen. Sinds de aanslagen op Charlie Hebdo begin 2015 is overal in de stad de beveiligin­g opgeschroe­fd. Niemand kan nog ergens binnen of buiten zonder controle.

Aan de Eiffeltore­n vertaalde zich dat in een spuuglelij­ke rij hekken, patrouille­rende militairen en detectiepo­ortjes in open lucht. Dat verandert vanaf morgen. Dan begint men aan de constructi­e van de glazen omwalling. Die glazen muren zullen 20 miljoen euro kosten. Ze worden aan de noord- en zuidzijde van de toren geplaatst, de kanten van de Seine en het Champs-de-Mars. Het plein onder de toren blijft gratis toegankeli­jk, maar de bezoeker zal eerst de veiligheid­scontroles moeten passeren. Verwacht wordt dat de glazen muur volgend voorjaar klaar zal zijn.

 ?? FOTO RR ?? Het glas rond de Eiffeltore­n wordt drie meter hoog.
FOTO RR Het glas rond de Eiffeltore­n wordt drie meter hoog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium