Het Belang van Limburg

Verdachte aanslag Londen woonde in bij Brits echtpaar

Politie houdt huiszoekin­gen na arrestatie twee mogelijke daders

- Joos MEESTERS

De Londense politie heeft het voorbije weekend twee verdachten opgepakt van de aanslag die vrijdag een dertigtal gewonden maakte in metrohalte Parsons Green. Een van de mogelijke daders zou wonen bij een ouder koppel in Sunbury-on-Thames dat al tientallen jaren thuisloze jongeren opvangt, onder wie vluchtelin­gen. Het terreurniv­eau werd gisteren verlaagd van ‘kritiek’ naar ‘ernstig’.

LONDEN -

Een 21-jarige verdachte werd zaterdag kort voor middernach­t gearrestee­rd in de wijk Hounslow, in het westen van Londen. Zaterdagoc­htend kon de politie van Kent al een 18-jarige verdachte vatten in het havengebie­d van Dover. Hij zou op het punt gestaan hebben om de ferry te nemen. Zaterdagmi­ddag werd naar aanleiding van de eerste arrestatie een deel van Sunbury-on-Thames, zo’n 25 kilometer ten zuiden van Londen, ontruimd terwijl de politie er een huiszoekin­g deed. De doorzochte woning behoort toe aan Ronald (88) en Penelope (71) Jones, een koppel dat al tientallen jaren thuisloze jongeren in huis neemt en daarvoor acht jaar geleden zelfs onderschei­den werd door de Britse koningin.

Moeilijkhe­den

Britse kranten tekenden bij vrienden en buren niets dan lof op voor het zorgzame koppel, dat sinds 1970 meer dan 268 jongeren in huis nam. Maar de laatste tijd waren er blijkbaar moeilijkhe­den met een achttienja­rige jongen die uit Syrië zou komen. “Ze hebben nu twee jongens in huis, beiden buitenland­ers”, vertelde buurtbewon­er Serena Barber aan een Britse krant. “Eentje is rustig en beleefd, maar de jongen van achttien is vreselijk.” Buren zagen dat de familie Jones de jongste tijd meermaals bezoek kreeg van de politie. “Zo’n twee weken geleden

Penelope JONES (71) pleegmoede­r terreurver­dachte werd de achttienja­rige jongen gearrestee­rd door de politie”, zegt Serena Barber. “Ik weet niet waarom. Penny (Penelope, nvdr.) zei daarna dat ze niet langer voor hem kon zorgen omdat hij onhandelba­ar was.” Volgens Mailonline zouden er zelfs vijftien vuurwapens en een bom gevonden zijn bij de huiszoekin­g, maar dat werd niet bevestigd.

De media kregen Ronald en Penelope niet te zien. In een interview naar aanleiding van hun koninklijk­e onderschei­ding vertelde Penelope: “Ik hou er gewoon van om mensen te helpen. We openen ons hart voor alle kinderen. We zullen doen wat we kunnen voor iedereen die hulp nodig heeft.”

Waakzaam

Ook na de tweede arrestatie werd een huiszoekin­g gedaan, dit keer in de Londense wijk Stanwell. Gisteravon­d werd het terreurniv­eau opnieuw verlaagd van ‘kritiek’ naar ‘ernstig’. De politie heeft vooruitgan­g geboekt in het onderzoek, zo zei de Britse minister van Binnenland­se Zaken Amber Rudd zondag. “Maar het nieuwe dreigingsn­iveau betekent nog altijd dat een aanslag waarschijn­lijk is. Burgers moeten waakzaam blijven.”

De aanslag, waarbij een dertigtal gewonden viel, werd opgeëist door terreurgro­ep Islamitisc­he Staat. Maar volgens Rudd zijn er nog geen harde bewijzen daarvoor. De politie meldt dat de explosie werd veroorzaak­t door een zelfgemaak­te bom in een emmer, die evenwel niet volledig tot ontploffin­g kwam. Metrohalte Parsons Green ging zaterdagoc­htend weer open.

Ik hou er gewoon van om mensen te helpen. We openen ons hart voor alle kinderen

 ?? Foto AP ?? Ronald en Penelope Jones werden acht jaar geleden onderschei­den door de Britse queen omdat ze thuisloze jongeren in huis nemen. Dit weekend doorzocht de politie hun woning naar aanleiding van de aanslag in een Londense metrohalte.
Foto AP Ronald en Penelope Jones werden acht jaar geleden onderschei­den door de Britse queen omdat ze thuisloze jongeren in huis nemen. Dit weekend doorzocht de politie hun woning naar aanleiding van de aanslag in een Londense metrohalte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium