Het Belang van Limburg

Enkel in het weekend roken kost je vijf jaar van je leven

Nieuwe studie wijst op gevaar van zwaar én licht roken

- Jonas MAYEUR

Een nieuw onderzoek bij 40.000 Nederlande­rs maakt pijnlijk duidelijk hoe dodelijk roken echt is. Zelfs lichte rokers, die maar af en toe een sigaret opsteken, verliezen vijf jaar van hun leven. Een op de vier zware rokers haalt zijn pensioen niet, dat is ruim drie keer zoveel als bij niet-rokers. “Rokers beseffen nog altijd onvoldoend­e welke schade ze bij zichzelf aanrichten.” Als u een van die rokers bent die eigenlijk wil stoppen, maar elk weekend opnieuw overstag gaat: het is meer dan ooit het moment om er definitief de brui aan te geven. Uit een nieuw grootschal­ig onderzoek, uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland, blijkt immers dat zelfs wie alleen op feestjes of in het weekend een sigaret opsteekt, vijf jaar van zijn leven verliest. Voor het onderzoek zijn 40.000 mensen gevolgd die ofwel niet, ofwel licht (slechts af en toe), matig (minder dan twintig sigaretten per dag) of zwaar rookten. Over een periode van tien jaar is daarna gekeken wie overleed, op welke leeftijd en waarom. De resultaten liegen er niet om: roken doodt en dat al op relatief jonge leeftijd. Zelfs als rekening wordt gehouden met het BMI, alcoholgeb­ruik, mate van beweging en het opleidings­niveau blijven de effecten zichtbaar. “De meeste rokers beseffen nog steeds niet hoe groot de schade is”, zegt Hedwig Boudrez, tabakoloog verbonden aan expertisec­entrum VRGT. “Longkanker, dat is gekend. Maar van nagenoeg elke kanker is ondertusse­n geweten dat roken het risico erop doet stijgen: mondkanker, keelkanker, darmkanker, …” Een op de twee rokers sterft aan een tabaksgere­lateerde ziekte.

Stoppen loont altijd

Tussen de gitzwarte conclusie in het nieuwe onderzoek blinkt één lichtpuntj­e. Stoppen loont, en dat op elke leeftijd. Wie erin slaagt om voor zijn 35ste te stoppen, heeft zelfs een vergelijkb­are levensverw­achting als iemand die nooit heeft gerookt.

“Wat overigens niet wil zeggen dat je tot die tijd ongestraft bezig kan blijven”, zegt Boudrez. Er is de ‘snelle’ schade zoals de impact op de vruchtbaar­heid. “Bovendien ben je tegen dan ook zo verslaafd dat stoppen nog moeilijk lukt. Een vergelijkb­are levensverw­achting betekent ook niet dat die identiek is. Ten slotte kost het je lichaam jaren om te herstellen. Zo duurt het tot twintig jaar voor je risico op longkanker gelijkaard­ig is aan dat van iemand die nooit rookte.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium