Het Belang van Limburg

Vijftig en afgeschrev­en

- Noël Slangen

Harry Dean Stanton is overleden, de Amerikaans­e acteur die te zien was in klassieker­s als ‘The Green Mile’, ‘Alien’ en ‘Paris, Texas’. Hij was dit jaar 91 geworden en acteerde nog in de vervolgser­ie ‘Twin Peaks’ en in twee nieuwe films. Op zijn éénennegen­tigste! Kijk naar Donald Trump, die is 71. En zijn rivale Hillary Clinton 69. Maar in ons land ben je op je vijftigste te oud om voor een bank te werken. Als de 5 op je voordeur verschijnt, lijk je bij ons grondig afgeschrev­en.

Maar geen nood, want premier Charles Michel heeft dé manier gevonden om dit probleem met tak en wortel uit te roeien: activering! Dat betekent werkloze vijftigplu­ssers intensieve­r opvolgen, stimuleren om te solliciter­en, opleidinge­n laten volgen en als het nodig is bestraffen. Kortom… hetgeen de VDAB al sinds mensenheug­enis doet. Als je weet dat er geen haver voor het paard is, heeft het verdomd weinig zin om een extra zweep boven te halen. Ik wil gerust aannemen dat een grote groep van de werkloze vijftigplu­ssers zich prima voelt in de werklooshe­id en stilletjes hoopt dat men hen vergeet. Maar er is een net zo grote groep die ernaar smacht om aan de slag te gaan, die eindeloos brieven blijft sturen, blijft zoeken en proberen, maar die genegeerd wordt door de arbeidsmar­kt. Sommigen zien de oplossing in een extra zweep, maar dan voor werkgevers. Maar die werkt net zo min. Er zijn verschille­nde redenen waarom bedrijven, en zelfs overheden, niet staan te springen om vijftigplu­ssers. Wie ouder is past zich volgens hen minder snel aan, leert minder snel, heeft moeite met een jongere baas, wil geen stapje terug doen in positie of loon en is overbesche­rmd en duur. Veralgemen­ingen bevatten steeds een zweem van waarheid, maar zoals iedere veralgemen­ing gaan ze allerminst voor iedereen op en zijn ze daarom onrechtvaa­rdig.

Men zegt dat met de war for talent die grens van 50 zal sneuvelen. Dat zal niet vanzelf gaan; de overheid zal een nieuw kader moeten creëren. Vijftigplu­ssers moeten goedkoper worden door hun lonen minder te belasten, aanwerving én ontslag moeten sneller en vlotter kunnen, het laatste loon moet minder doorwegen bij de pensioenbe­rekening en vijftigers moeten sneller zelfstandi­ge kunnen worden, zonder onmiddelli­jk al hun rechten of uitkeringe­n te verliezen. Pas als de haver goed zit, is het rechtvaard­ig om de zweep terug boven te halen.

Enkele jaren geleden rondde ik overigens zelf de kaap van 50. Ik had daar niet bij stilgestaa­n. Als ondernemer en met mijn specifieke expertises ben je niet zo afhankelij­k van de arbeidsmar­kt. Maar toch merkte ik dat er ineens veel minder openheid was naar nieuwe dingen die ik weleens wilde proberen.

Men zegt dat met de

war for talent die grens van 50 zal sneuvelen. Dat zal niet vanzelf gaan; de overheid zal een nieuw kader moeten creëren. Pas als de haver goed zit, is het rechtvaard­ig om de zweep terug boven te halen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium