Het Belang van Limburg

Nieuw ziekenhuis overrompel­d

9.169 bezoekers komen nieuwe campus bewonderen

- Phillip PERGENS

Ruim 9.000 mensen die netjes via de inkomhal passeerden, tientallen anderen die letterlijk via achterdeur­tjes binnenglip­ten en een aanzienlij­ke groep die een half uur aanschuive­n niet zag zitten en het ziekenhuis dan maar noodgedwon­gen van de buitenzijd­e bewonderde. De open dagen van de nieuwe ziekenhuis­campus in Maaseik trokken een massa. "We hadden eigenlijk op 6.000 bezoekers gerekend", zegt algemeen directeur Hans Ramaekers.

Als de nieuwe campus van het Ziekenhuis Maas en Kempen (ZMK) zo veel volk blijft trekken als tijdens het open weekend zullen er alvast geen problemen ontstaan qua bezettings­graad. De site werd zaterdag en zondag overrompel­d door een massa. Zij trotseerde­n eerst een lange autofile naar de verkeersli­chten van het ziekenhuis om vervolgens nog eens helemaal van de parking tot de ingang aan te schuiven. "De wachtrijen waren lang, maar het was de moeite waard. We hebben een heel mooi ziekenhuis gekregen", getuigt een vrouw uit Neeroetere­n. Zij was een van de 4.300 bezoekers die zaterdag een kijkje gingen nemen. Zondag volgden er nog eens 4.900. "We hadden op 6.000 bezoekers gerekend, maar volgens onze officiële telling kregen we 9.169 mensen over de vloer", vertelt algemeen directeur Hans Ramaekers. "En dan zijn er nog de mensen die via andere toegangen binnenglip­ten."

File

Anderen zagen het niet zitten om aan te schuiven. "Dit duurt me te lang. Het kan uren duren. Jammer, want dit had ik toch graag eens gezien", luidde het bij een teleurgest­elde Maaseikena­ar. "We weten dat er mensen vertrokken zijn. De wachttijde­n liepen echter nooit tot langer dan een half uur op. We hebben telkens groepen van 200 tot 300 mensen binnengela­ten. Zij konden de bewegwijze­rde route volgen en als ze voldoende opgeschote­n waren én er weer ruimte was, lieten we de volgende wachtenden binnen", legt Hans Ramaekers uit. Zaterdag waren er bij de opening even problemen met het verkeer. Zondag moest een betere informatie­stroom door politie en medewerker­s dat euvel verhelpen. "Het hele weekend konden de bezoekers hun auto kwijt aan de parking van Sint-Jansberg in Maaseik. Daar stapten de mensen over in een van de drie shuttlebus­sen die voortduren­d heen en weer reden."

We hebben telkens groepen van 200 tot 300 mensen binnengela­ten

Hans Ramaekers ziekenhuis­directeur

Verhuizing

Wie toch binnen was geraakt, reageerde lovend. Dat merkte de directeur ook op. "De reacties van de mensen waren positief. We mochten veel felicitati­es ontvangen. Daarom zijn we ook blij dat we dit gedaan hebben. Het maakt het allemaal wat meer hectisch, maar dit was nodig én een uitgelezen kans om de mensen te laten zien wat het ziekenhuis is. Daarom stond op elke afdeling ook personeel klaar voor een woordje uitleg en konden de bezoekers onder meer een gesimuleer­de operatie zien."

Nu alle officiële dagen achter de rug zijn, staat het vizier weer volledig op de verhuizing. "Het is inderdaad toewerken naar 28 en 29 september. Veel werk, veel druk, maar met ontzettend veel goesting", besluit Ramaekers.

 ??  ??
 ?? FOTO PPN ?? Lange rijen wachtenden, van de ingang tot helemaal op de parking van het ziekenhuis.
FOTO PPN Lange rijen wachtenden, van de ingang tot helemaal op de parking van het ziekenhuis.
 ?? FOTO PPN ?? Bij momenten stonden er ook op de invalswege­n lange files.
FOTO PPN Bij momenten stonden er ook op de invalswege­n lange files.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium