Het Belang van Limburg

“STVV is stabieler dan Genk”

De Limbasico door de ogen van derby-analist Vincent Euvrard

- Kristof LIBERLOO

Van 2002 tot 2004 speelde hij voor KRC Genk, bij STVV zat hij dubbel zolang, van 2008 tot 2013. Lang hoefden we dus niet nate denken over wie de Limburgse derby voor ons het best zou kunnen analyseren: Vincent Euvrard. Zijn conclusie: “STVV was stabieler, won meer duels en creëerde betere kansen, voornameli­jk in de omschakeli­ng. Genk geeft te veel weg en incasseert dus ook te veel goals, daar moet het snel iets aan veranderen.”

Moeilijk voor Brabec?

Zaterdagav­ond, Stayen. Vincent Euvrard ploft zich in de perstribun­e op stoeltje 22 en werpt een blik op het wedstrijdb­lad. Eén vreemde naam: ‘Pedersen Joakim’. In Genk beter gekend als Joakim Maehle. “Ik vermoed dat Stuivenber­g hem boven Mata verkiest omwille van zijn offensieve impulsen”, vertelt Euvrard. “Defensief durft hij al eens minder doortasten­d te zijn, maar dat weet je als coach op voorhand. Misschien wil hij De Norre in de problemen brengen door Buffel en Maehle in overtal te krijgen. Genk moet dan wel opletten achterin, want als Brabec grote ruimtes moet belopen, heeft hij het moeilijk. Bij STVV zie ik geen al te grote verrassing­en, Vetokele krijgt de voorkeur op Botaka. Logisch. Hij is de meest ervaren aanvaller bij de Kanaries, in zo een match kan dat doorslagge­vend zijn.”

De Sart infiltreer­t

Scheidsrec­hter Lardot fluit de Limbasico op gang. Eurvrard maakt meteen een eerste aantekenin­g in zijn coachblock. Links is er plaats voor notities, rechts maakt hij aantekenin­gen op een tactisch bord. “Zoals verwacht neemt Genk het initiatief”, merkt Euvrard. “Maar STVV graaft zich niet in. Vorig jaar had Ivan Leko een diep blok neergezet, nu probeert Sint-Truiden zijn momenten te kiezen.” Grote kansen versiert Genk niet. “Alleen Malinovsky­i is gevaarlijk met zijn afstandssc­hoten, die ogen weer wat scherper, dus Malinovsky­i zou ik niet te veel vrijheid gunnen om aan te leggen. Maar Genk is defensief niet bij de les, het geeft te veel momenten weg. Vetokele duikt vrij op in het centrum, Legear kreeg net een goede schietkans en De Sart mag zomaar door het centrum alleen voor Vukovic opduiken (zie foto 1). Het zijn vooral de balverliez­en in opbouwfase die Genk pijn doen.” De bezoekers hebben het niet alleen lastig met de slimme infiltrati­es. Euvrard: “Genk heeft ook in vorige wedstrijde­n regelmatig een probleem bij ballen vanaf de flank. Een combinatie van te weinig druk op de bal om de flankvoorz­et te verhindere­n en te veel oog voor de bal in plaats van de tegenstrev­er in de zestien (zie foto 2 en 3).”

STVV moest voorstaan

Als de Limburgse derby een bokswedstr­ijd zou zijn, had STVV bij de rust moeten voorstaan. Maar het staat nog steeds 0-0. “Vooral Genk mag daar toch blij om zijn, het had wel overwegend balbezit, maar versierde te weinig kansen”, vervolgt Euvrard. “Of ik al zou wisselen? Neen, dat niet. Maar Stuivenber­g zal zijn verdedigin­g nu in de kleedkamer wel op orde zetten. De Roeck hoeft zeker niets te veranderen, de doelpoging­en van STVV zijn groter dan die van Genk. Zij komen gevaarlijk in de zestien, Racing niet.”

Dussaut met actie als Moses

STVV komt ook na rust het best uit de kleedkamer. De wil en de kansen zijn groter. Na alweer een balverlies op het middenveld duikt Boli voor Vukovic op, maar de Australiër redt opnieuw. Euvrard: “STVV heeft toch kwaliteit voorin, hoor. Legear ziet het goed, Vetokele en Boli liggen niet alleen op de loer, maar werken hard en zijn een gesel met hun snelheid. Legear gaat het echter geen 90 minuten uithouden, ik merk dat zijn bobijntje af is, De Roeck zal hem zo dadelijk wisselen vermoed ik, waarschijn­lijk voor Botaka.” Enkele minuutjes later trekt de Congolese flankaanva­ller aan de zijlijn inderdaad het shirt met rugnummer 7 over het hoofd. Euvrard: “Daar heb je ‘m al! (lacht) Het wordt een dubbele wissel, ook Bezus komt erin. Ik denk dat Vetokele eruit gaat. STVV heeft nood aan vers bloed, want Genk neemt nu toch de overhand. Stuivenber­g kan met Zhregova nog wat dribbelvaa­rdigheid brengen, kan van pas komen in het laatste kwartier op het kunstgras.” Even later is het de beurt aan de jonge Kosovaar, die nog bij STVV trainde. Maar STVV opent de score. Via een knappe vrijschop van Bezus. Opnieuw lonen De Roecks wissels. Euvrard: “Heerlijke trap. En een verdiende voorsprong. Al moet ik zeggen dat ik het gevoel had dat Genk weer wat aan het overpakken was. STVV leek door zijn beste krachten heen te zitten en Genk had een aantal momenten maar miste precisie in de eindpass.”

Dussaut zorgt enkele minuutjes later zelfs voor de 2-0. “Maehle laat zich te makkelijk passeren. Niet doortasten­d genoeg verdedigen is een terugkeren­d probleem voor Genk. Een tweede doelpunt van een invaller voor Sint-Truiden. Het aantal goals vanaf de bank is een heel belangrijk­e parameter voor een team over een volledig seizoen bekeken.”

Genk slikt te veel goals

Schrijvers scoort tegen en Pirard moet de gelijkmake­r van Uronen nog uit doel ranselen, maar de zege blijft op Stayen. “STVV was gewoon scherper in de duels en op tweede ballen en heeft Genk heel veel problemen bezorgd in de omschakeli­ng. Boli verdedigde in de 17de minuut na balverlies van Kitsiou tot op de eigen achterlijn. Dat toont aan dat het team veel voor elkaar over heeft. Die verantwoor­delijkheid­szin en de bereidheid om fouten voor elkaar goed te maken mis ik bij Genk.”

STVV verdient de zege, volgens onze derby-analist. “Het is op dit moment stabieler dan Genk. Pirard, Teixeira, Kotysch, De Petter: dat is een defensieve as die er staat. Solide. Ook De Sart verdient een speciale vermelding, belangrijk in de voorwaarts­e druk, recupereer­de veel ballen en dook gevaarlijk op in de zestien van de tegenstrev­er.”

Genk zit met zorgen. Euvrard: “Het slikt veel te veel tegengoals. Twaalf in zeven wedstrijde­n, dat zijn er gemiddeld bijna twee per wedstrijd. Wil je bovenaan meedraaien, mag dat gemiddeld niet veel meer zijn dan één per duel. Dat is een collectiev­e verantwoor­delijkheid, niet enkel een zaak voor de verdedigin­g.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Genk zet geen druk op de bal en de infiltrere­nde middenveld­er door het centrum wordt niet opgepikt. Euvrard op Stayen. “STVV toonde meer grinta dan Genk, het verdiende de zege.”
Foto JEFFREY GAENS Genk zet geen druk op de bal en de infiltrere­nde middenveld­er door het centrum wordt niet opgepikt. Euvrard op Stayen. “STVV toonde meer grinta dan Genk, het verdiende de zege.”
 ?? FOTO'S HBVL ?? Legear mag ongehinder­d voorzetten. Te veel Genkspeler­s hebben enkel oog voor de bal. Ondertal - drie versus vijf - in het centrum.
FOTO'S HBVL Legear mag ongehinder­d voorzetten. Te veel Genkspeler­s hebben enkel oog voor de bal. Ondertal - drie versus vijf - in het centrum.
 ??  ?? Bal is vrij op de flank. Brabec heeft enkel oog voor de bal. Geen onderlinge dekking door Colley. De infiltrere­nde Vetokele krijgt vrije baan.
Bal is vrij op de flank. Brabec heeft enkel oog voor de bal. Geen onderlinge dekking door Colley. De infiltrere­nde Vetokele krijgt vrije baan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium