Het Belang van Limburg

Walsh laat rust terugkeren

Ex-Genkenaar debuteert met winning goal

- Frank BUYSE en Jochen COOREVITS

Het was nog niet allemaal rozengeur – de eerste helft was onrustwekk­end – maar Zulte Waregem heeft na de rust toch de maat van Moeskroen kunnen nemen en zich meteen naast de Hurlus op de vierde plaats kunnen nestelen. Met dank aan de debuterend­e Sandy Walsh. En Dury is toch een “zéér groot trainer”. Vijf tegengoals in de laatste twee matchen: Francky Dury wilde het niet onrustwekk­end noemen. En de coach had het al vóór de de EL-match tegen Nice gezegd: “We hebben 27 spelers en we staan voor vier matchen op veertien dagen. Ik ga ze allemaal kunnen gebruiken.”

“Klote”

Maar dan volgde ook nog die 1-5-peer tegen de Zuid-Fransen, het maakte al tien tegentreff­ers in drie matchen. Dury’s besluit was snel genomen. Vooral twee verdediger­s laten rusten: rechtsacht­er Sandy Walsh in de plaats van aanvoerder Davy De fauw en Marvin Baudry in de plaats van Timothy Derijck. “Niets achter zoeken, druk programma!”, benadrukte Dury achteraf. “En Derijck is woensdag is geschorst voor de Beker van België.” En Coopman kreeg de plaats van De Pauw.

De coach van Essevee moet zich 45 minuten lang hebben afgevraagd of het toch wel een goed idee was – zó kwetsbaar toonde Essevee zich alweer achterin. Die goal van Awonyil. Eerst De Sart die veel te slap in duel ging, waarop Baudry zich zomaar liet voorbijsne­llen. En de ingreep van Heylen sloeg alles: de ex-Anderlecht­enaar greep helemaal niét in. Verkeerd gedraaid, geen sliding, niets… Heylen had het achteraf over een communicat­iefout met Baudry. “Maar klote natuurlijk.”

Zulte Waregem, ook nog met de match van donderdag in de benen, was meteen de oriëntatie kwijt en had aan de rust 0-3 achter kunnen staan.

“Goal zoals op training”

Maar het kan snel keren aan de Gaverbeek. En Dury heeft wel meer ideeën. Hij herschikte met Sander Coopman centraler zijn middenveld. En kijk. Meteen na de rust scoorde Iseka, net zoals tegen Nice. En nu kon de thuisploeg wel zijn wil doordrukke­n. De goal van Sandy

Walsh had zelfs weer een Esseveeste­mpel. De eerste officiële speelminut­en voor Walsh en meteen de winnende goal: dan toch niet zo’n verkeerde gedachte van Dury. Want in de voorbereid­ing had de coach al gemerkt dat het alternatie­f voor De fauw het systeem van Essevee – hoog oprukkende backs – al snel onder de knie had. Op Lierse scoorde Walsh ook al. “Dit was er één zoals ik er geregeld maak op training”, aldus het 22-jarige jeugd- product van Anderlecht, dat na vijf seizoenen bij Genk deze zomer koos voor drie jaar Zulte Waregem.

“Men zei dat ik een goede voorbereid­ing had gespeeld”, aldus Walsh. “Dat de keuze nadien dan toch viel op Davy was toch moeilijk voor mij. Maar ik heb ze wel gerespecte­erd: hij is ook de kapitein én presteerde goed. Al had ik misschien al wat eerder op een kans gehoopt.” De zege van Essevee kwam niet meer in gevaar. Ook omdat Moeskroen na de rode kaart van Diedhiou – Bailly had er voor duidelijk handspel buiten de 16 meter ook één moeten krijgen – nog nauwelijks kon dreigen. Saponjic had de zaak voor Essevee moeten afmaken. Dury gaf mee dat hij toch ook eens graag in de dug-out op zijn gemak zou willen achterover­leunen. Maar Mircea Rednic, de trainer van Moeskroen dat zijn eerste uitnederla­ag opliep, bood troost: “We hebben verloren van een goede ploeg. Met een zéér groot trainer.” BEERSCHOT-WILRIJK WESTERLO TUBEKE LIERSE UNION OH LEUVEN

 ?? FOTO BELGA ?? Sandy Walsh speelde afgelopen weekend voor het eerst bij Zulte Waregem.
In de voorbereid­ing scoorde hij al tegen Lierse.
FOTO BELGA Sandy Walsh speelde afgelopen weekend voor het eerst bij Zulte Waregem. In de voorbereid­ing scoorde hij al tegen Lierse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium