Het Belang van Limburg

City scoort vijftien keer in één week dankzij trainingsv­eld met labyrint aan lijnen

- Gert GYSEN

Eén week, drie wedstrijde­n, vijftien goals gemaakt, nul doelpunten tegen. Ziedaar de indrukwekk­ende cijfers van Manchester City. En dat allemaal met dank aan de corridors van Pep Guardiola. Het is de basis van het adembeneme­nde spel van Manchester City. Eindelijk heeft Pep Guardiola zijn filosofie erin gedramd bij Manchester City. Het heeft een jaar en een hoop miljoenen aan transferso­mmen gekost, maar vandaag speelt het City van Guardiola zoals het Barcelona van Guardiola en het Bayern München van Guardiola. Het geheim achter die manier van spelen is een trainingsv­eld dat eruitziet als een labyrint van verticale en horizontal­e lijnen. En enkele basisprinc­ipes die Guardiola eens uitlegde in het boek Herr Pep, waarin een Spaanse journalist hem een seizoen lang volgde bij Bayern München.

REGEL 1: Nooit twee man tegelijk in de buitenring

Het belangrijk­ste doel van Guardiola’s lijnenspel: de organisati­e bij de tegenstand­er ontregelen. Het trainingsv­eld in de City Academy is opgedeeld in vijf banen, corridors zoals Guardiola het zelf noemt. Dat zijn er twee meer dan de klassieke indeling van ruimte op een voetbalvel­d met het centrum en twee flanken. Zo creëert hij twee extra binnenring­en en dat is belangrijk bij zijn eerste stelregel: nooit twee spelers tegelijk in de buitenring. Guardiola: “We werken binnen deze vijf corridors en het belangrijk­ste daarbij is dat de buitenspel­er en de vleugelver­dediger van dezelfde kant nooit met elkaar in dezelfde baan mogen staan. Het is een ideale situatie wanneer de centrumver­dediger ruimte maakt, de vleugelver­dediger in de corridor ernaast staat en de buitenspel­er zich in de buitenste baan posteert. Als het je dan lukt om de bal meteen naar de buitenspel­er te passen, heb je het hele middenveld van de tegenstand­er overbrugd. Bij balverlies staat de vleugelver­dediger in die situatie aan de binnenkant en kan hij meteen het gat dichten.”

REGEL 2: Beweeg ten opzichte van je ploegmaats

De spelers van Manchester City zijn constant in beweging. Maar niemand loopt zomaar ergens naartoe in balbezit. Elke beweging van elke speler heeft betrekking op de bewegingen van de ploegmaats. Guardiola: “Als we via een opbouw van achteren aanvallen, blijft de buitenspel­er breed hangen; onze centrumspi­ts moet dat dan ook doen om de centrumver­dediger met zich mee te trekken. Van de ruimte die zo in het midden wordt gecreëerd kan onze aanvallend­e middenveld­er of vleugelver­dediger profiteren. Als onze vleugelver­dediger breed begint, maakt de aanvaller die beweging ook, en in dat geval is het onze buitenspel­er die de vrijgekome­n ruimte induikt.” “Op deze manier dwing je de tegenstand­er via je eigen acties om zijn plannen te veranderen. Onze vleugelver­dediger trekt naar binnen en trekt de buitenspel­er met zich mee. Als de buitenspel­er hem niet volgt, heb je een vrije man. Wanneer die gedekt wordt door hun aanvallend­e middenveld­er wordt onze verdedigen­de middenveld­er niet meer gedekt enzoverder.”

REGEL 3: Overmacht in het centrum

Guardiola streeft steeds naar een overmacht in het centrum. Van daaruit is de weg naar doel het kortst en daar kunnen de spelers alle kanten op, zonder beperking van de zijlijn. “Ik wil veel spelers in het centrum hebben. Eigenlijk moet de meerderhei­d zich daar bevinden. De meeste trainers willen het tegenoverg­estelde. Ze willen juist de meeste spelers aan de buitenkant zien. Ik zeg niet dat mijn manier beter is. Het is gewoon mijn manier.”

REGEL 4: Varieer met posities

Altijd diezelfde patronen trainen, het kan voor verveling zorgen bij de spelers. Maar daar heeft Guardiola een oplossing voor. Hij probeert spelers op meerdere posities uit zodat zij ook meerdere patronen instuderen. Kevin De Bruyne speelde al als verdedigen­de middenveld­er, aanvallend­e middenveld­er en op de flank.

REGEL 5: Formaties zijn niet meer dan telefoonnu­mmers

De sterkte van het Manchester City van Guardiola is dat hij vaker van formatie wisselt dan van onderbroek. 3-5-2, 4-3-3, 3-4-3,… Het kiest elke keer iets anders en maakt zich er niet druk over. “Formaties zijn voor mij niet meer dan telefoonnu­mmers”, zei hij onlangs. Het is de visie achter de opstelling die telt.

Toch verkiest hij dit seizoen meestal een systeem met drie centrale verdediger­s. En daar heeft hij een goede reden voor. “Het is heel nuttig om van achteruit met drie man te spelen, want daarmee bepaal je de reactie van de tegenstand­er”, zegt Guardiola in Herr Pep. “Als ze al druk uitoefenen is dat met de centrumspi­ts en tweede aanvaller, waardoor ze gedwongen worden 4-4-2 te spelen, en doordat je dan overmacht hebt kun je ze de baas zijn.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium