Het Belang van Limburg

“Vreesde even voor pak slaag”

Kivola Riemst start met verrassend­e, maar oververdie­nde zege

- Lars AUSSEMS

Kivola Riemst behaalde in de Limburgse derby tegen As B een onverhoopt­e, maar knappe zege (3-0). Na een merkwaardi­ge comeback in set één was een ontketend Kivola niet meer te stoppen. “Ik kan alleen maar tevreden zijn. Dit had ik vooraf nooit durven dromen”, glunderde een fiere Kivola-trainer Jef Vandersmis­sen. De derby tussen Riemst en As leverde vorig seizoen twee erg spannende wedstrijde­n op, waarin As twee keer een felbevocht­en overwinnin­g boekte.

“Dat we vandaag 3-0 zouden winnen, had ik dan ook eerlijk gezegd nooit verwacht. As was vorig seizoen toch een ploeg die bij de top vier hoorde”, aldus Riemst-trainer Jef Vandersmis­sen.

In het begin van de partij zag het er ook even naar uit dat As opnieuw de zege zou komen wegkapen in Riemst. Een drietal time-outs van Vandersmis­sen later, bij 7-16, kantelde de wedstrijd echter volledig. “In set één zagen we even alle kleuren van de regenboog. Ik vreesde voor een pak slaag. As speelde gewoon erg goed. Hun foutenlast lag laag en dan zie je dat zo'n ploeg de drive te pakken heeft. Ik bleef tegen de meisjes zeggen dat ze vertrouwen moesten hebben in zichzelf. En ineens gingen we erop en erover. Op vechtlust, één van onze sterke punten”, aldus de T1 van Kivola. Niet enkel verdedigen­d stond het bij Riemst nu stukken beter, ook aanvallend liep het vlotjes. As probeerde wel, maar had een klap van de molen gekregen. Na een comeback van jewelste haalde Kivola het uiteindeli­jk met 25-21. En dan zag je de meisjes van Riemst groeien. In set twee liep de

MANNEN TWEEDE DIVISIE A

HECHTEL EKSEL VCK BOLDERBERG 1 3

De thuisploeg moest het stellen zonder Van Asten en Van Dijck en zag spelverdel­er Broeckx tijdens de wedstrijd uitvallen met buikgriep. Bolderberg speelde in de eerste set zijn ervaring goed uit. Onder impuls van een sterk verdedigen­de Gielen spartelde He-Voc in de tweede set wat tegen, maar de power van Van de Perre en vooral opposite Palmers gaf uiteindeli­jk de doorslag.

NOORDERKEM­PEN B WARA GENK B 3 1

Genk moest noodgedwon­gen libero Hoessels aan de kant laten door een blessure. Craeghs, in extremis overgeheve­ld uit de jeugd, schonk Genk de eerste set met sterk servicewer­k in de thuisploeg al snel weg van As, waar de foutenlast te hoog was. Margaux Piraprez en kapitein Gina Deckers vonden elkaar uitstekend (25-17).

Thriller

Set drie werd nog een thriller. Oudjes Maartje Vranken en Tara Brouwers probeerden As op sleeptouw te nemen, maar Riemst ging voor elke bal en ook het blok stond er. De thuisploeg had telkens een kloof van drie punten, maar op het einde werd het nog heel spannend. slotfase. Bij 0-4 in de tweede set was er geen vuiltje aan de lucht, maar Wouters deed de partij kantelen. Coach Drijkoning­en probeerde het in de derde set met Reymen in plaats van Von Stritzky, maar die ingreep bracht geen zoden aan de dijk.

BEERSE -ELVOC ELEN 1-3

Beerste walste in de eerste set over een zwak Elen. Dave Joyce besloot zijn ploeg helemaal om te gooien en bracht met Pieter Franssen en Tom Royakkers, na vorig seizoen eigenlijk gestopt, de nodige ervaring tussen de lijnen. Elvoc vocht zich opnieuw in de wedstrijd en besliste de volgende drie sets telkens in de slotfase. Tot afgrijzen van Beersecoac­h Joost Weltens en Ron Vaessen (allebei ex-DilsenStok­kem). Jef VANDERSMIS­SEN

T1 Kivola Riemst Riemst verzuimde om het af te maken, As kreeg opnieuw hoop. Uiteindeli­jk hielden de dames van Vandersmis­sen het hoofd nog net

ROVEKA STEVOORT - GEEL 0-3

Na twee promoties op rij mocht Stevoort weer aan de slag op nationaal niveau. Tegen een sterk Geel, vroeger nog actief in eerste divisie, moest Roveka drie sets lang achtervolg­en. Sannen en co zetten telkens de achtervolg­ing in, maar in moneytime werd duidelijk wat het verschil is tussen provinciaa­l en nationaal volleybal.

ZOERSEL B - KIVOLA RIEMST 3-1

Riemst kon enkel in de tweede set een vuist maken tegen een ijzersterk Zoersel. “Titelkandi­daat nummer één”, aldus T2 Marc Ramaekers. “Tegen hun opposite, Boënne, hadden we geen enkel verhaal. Hij sloeg onze verdedigin­g vier sets lang aan diggelen. We pakken geen punt, maar toch kunnen we op deze prestatie bouwen.”(aula) op tijd koel en stond de droge 3-0 op het bord (25-23). Een verdiende zege voor Riemst. Een grote teleurstel­ling voor As.

“We startten uitstekend, maar na enkele punten van Riemst kregen we last van wat zenuwen”, aldus As-trainer Andy D'Hondt, die gedurende de wedstrijd én achteraf zichtbaar niet tevreden was met enkele scheidsrec­hterlijke beslissing­en. “Die hadden misschien niet zijn invloed op het eindresult­aat, wel op het verloop van de wedstrijd. Zulke beslissing­en en de

VROUWEN TWEEDE DIVISIE

SP. LANAKEN - KASTERLEE 1-3

Sparvoc, zonder Hazen en Palmaers, begon nerveus aan de wedstrijd. Set één ging dan ook vlot naar Kasterlee. Beterschap in set twee, vooral dankzij goed aanvalswer­k van Panis. De belangrijk­e derde set werd nipt verloren met 25-27. Lanaken was net niet scherp genoeg op de beslissend­e punten. Set vier werd een maat voor niets.

M. MECHELEN - B. BERINGEN 1-3

Bepavoc deed het zonder de geblesseer­de kapitein Ilaria Bormans. Nieuwkomer Vandeweyer kwam aan de start en speelde beresterk. In set één drukte Beringen meteen haar stempel en legde het haar spel op aan Mechelen. In de tweede set liet Bepavoc zich verrassen. De foutenlast was ook veel te hoog. Set muziek die in set één regelmatig aan- en uitsprong brachten mijn speelsters uit hun ritme. Dit resultaat hadden we niet verwacht, maar over het spel ben ik wel tevreden. We lieten ook enkele goede dingen zien. Weet je, dit seizoen moet niks. We hopen met jonge speelsters steeds beter te worden en in de middenmoot te geraken.”

Ineens gingen we erop en erover. Op vechtlust, één van onze sterke punten

drie en vier waren weer voor de bezoekers. Zowel vanop de opslaglijn als aan het net was Beringen baas. Verdiende overwinnin­g.

HELCHTEREN - HERENTHOUT 2-3

In een aangename en spannende wedstrijd ging het gedurende de hele wedstrijd gelijk op. In set één slaagde HVC er niet in Van den Dries (zus van Red Dragon Bram) af te stoppen. De thuisploeg bleef niet bij de pakken zitten en prikte meteen tegen met sterk aanvallend spel. Ook in set drie voerde HVC de forcing maar plots stokte het en liep Herenthout opnieuw uit. Het leek een kat- en muisspel, dat uiteindeli­jk in de tiebreak gewonnen werd door de bezoekers. HVC miste vier matchballe­n, Van den Dries was afmaker van dienst.

?? Foto TOM PALMAERS ?? Laura Geraerts knalt hard voorbij het blok van As.
Foto TOM PALMAERS Laura Geraerts knalt hard voorbij het blok van As.