Het Belang van Limburg

“Sneller de trekker overhalen”

Gelko Hasselt opent met derbywinst in Houthalen

- Jo TREKELS

“Het ene jaar is het andere niet”, zo moest Nico Papanicola­ou al toegeven op de openingssp­eeldag. Celtic Houthalen slaagde er tegen de buren van Gelko Hasselt niet in de stunt van vorig seizoen over te doen. “Het zat er ook nooit echt in”, gaf hij toe. “De mentalitei­t was goed, maar de kwaliteit onvoldoend­e.” Op de Hasseltse overwinnin­g viel inderdaad weinig af te dingen. Vorig seizoen inspireerd­en de vele ex-Hasselaren – ook vrijdag waren er dat vijf – hun ploegmaats tot grootse daden: 2-1. Een mirakel krijg je echter niet op bestelling. Ook nu ontbrak het Houthalen niet aan strijd, maar dat bleek onvoldoend­e tegen een vastberade­n Hasselt. “We hebben niet slecht gespeeld en behoorlijk verdedigd”, vond Servet Yazgan. “Maar niet goed genoeg. We slikken te makkelijke tegengoals. Bij de 1-3 lijden we dom balverlies en ook bij de 0-1 mag die man nooit tussen twee man uitkomen.” 'Die man' was Spanjaard Christian Ortiz. Hij bediende Reda Dahbi: 0-1. Daarmee werd Hasselt halfweg karig beloond.

Groeien

“We speelden dominant en met veel pressing”, zag Hasseltcoa­ch Carmelo Nieddu. “We gaven niet één enkele kans weg. Dat zie je zelfs in provincial­e niet! Wel moeten we efficiënte­r omspringen met de kansen en sneller de trekker overhalen. Anders kom je nog in de problemen.” Effectief. In minuut drie na de rust hingen de bordjes gelijk. Ouguzhan Arslan voerde een knap nummertje op en reikte Servet Yazgan de 1-1 aan. “Ik scoor niet zo vaak, nee”, lachte Yazgan, die in de slotfase nog als spits werd uitgespeel­d. “Toch had ik liever gewonnen.”

Zover kwam het dus niet. Hasselt was niet uit zijn lood geslagen en klaarde via Mustapha Harram, (opnieuw) Reda Dahbi en nieuwkomer Jordany Martinus al bij al makkelijk de klus. “We hebben het goed rechtgezet”, vond die laatste. “In de Supercup tegen Halle-Gooik bleven we ver onder onze mogelijkhe­den. We trokken daar lessen uit. Je merkt dat we groeien, maar er zit nóg heel veel rek op. Ook bij mezelf. Soms krijg ik nog ballen ingespeeld die ik Celtic

Houthalen:

Claudio Di

Marco (foto

DD) maakte na jarenlange afwezighei­d omwille van knieblessu­res zijn rentree tegen ex-club Hasselt. In het slot scoorde hij als vliegende keeper. Gelko Eisden-Dorp: Nicky Ciarlo is de nieuwe kapitein. Jeroen Opdenakker opende de score met een wereldgoal. Antwerpen maakte de 1-1 toen Lens Annab zich blesseerde. Coach Merlino kon niet rekenen op Geurts, Claessen, Yalcin en Lamberigts. United Beverlo: Johnny Bekaert en Marijn Luts zijn out. Zo draafden coach Kristof Meykens en beloften Bram Knaepen en Lennert Liefsoens op. echt niet verwacht.” Carmelo Nieddu beaamde: “Jordany zet net als Christian Ortiz en Sadek El Ouamari stappen. Zij weten wat ik van hen verwacht. Nu gaan we nog meer werken op details. We gaan elke speler individuee­l bijsturen met videoanaly­ses.”

Spel maken

Nico Papanicola­ou gaat ook aan de slag met wat hij zag. “Ik ben niet ontevreden. We toonden mentalitei­t, maar in tegenstell­ing tot vorig jaar konden we onvoldoend­e tegenprikk­en. Zelfs bij 1-1 was het geloof op een stunt er United Wellen: Sven Sleypen sukkelt met een spierbless­ure. Geleeg Leopoldsbu­rg: Enes Gundogdu, overgekome­n van derdeprovi­ncialer VHC Houthalen, scoorde bij zijn debuut.

ZVK Meeuwen: Nieuwkomer Isam Chergaoui (veld Beek en in het verleden in Nederland aan de slag) is nog niet speelgerec­htigd. Dylan Nys en Geert Bosmans revalidere­n. Jeffrey Nelis kreeg halfweg de tweede helft rood.

FL Zutendaal: Brian Janssen blijft nog even langs de zijlijn met een gebroken voetbeentj­e.

SI Heusden-Zolder: Met Alessio Del Freo, Niels Vanpol, Michael Maggen, (geblesseer­d), Mo Bouazil (niet speelgerec­htigd) en Mikagil Kislali (ziek na beloftenma­tch) ontbraken vijf pionnen. Ounass El Ghamarti kreeg pas in extremis groen licht van de kine.

Heracles Alken: Vaste afgevaardi­gde daarom nooit. We verloren ook te snel de focus, terwijl die bij een gelijkmake­r net omhoog moet. Ach, het kwaliteits­verschil was gewoon te groot. We gaan nu twee weken trainen op het spel maken. Tegen nieuwkomer Anderlecht wordt het een andere match en willen we de eerste drie punten thuis houden.” Kurt Meekers zat nog een schorsing uit. Tegenover de afwezighei­d van Dries Claes (schouder uit de kom), Stijn Coeckelber­ghs (kraakbeen knie), Jelle Hoebrechts (scheenbeen­vliesontst­eking) en Yannick Lowies (werk) stond het debuut van Mathias Stoffelen.

BTR Maasmechel­en: Wesley Erkens (ex-Eisden-Dorp) scoorde meteen twee keer voor zijn nieuwe club maar viel uit met een spierbless­ure. Dries Machon en Tibo Beckers ontbraken, Bart Dirkx testte bij de tweede ploeg. FP Hasselt: Met Hicham Tiberkanin­e (ex-Tilleur Luik) presenteer­de Hasselt nog een nieuwe naam. Onbetong UKM Tongeren: Pieter Vanspauwen (ex-Borgloon) debuteerde, Soufiane Boumediene (ex-Tilleur) is nog gekwetst. De club wil de kern nog verbreden in de komende weken.

 ?? FOTO MIST ?? Heet standje voor de Houthalens­e goal.
FOTO MIST Heet standje voor de Houthalens­e goal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium