Het Belang van Limburg

“Door dichte rook was zelf blussen onmogelijk”

Gezin ontsnapt aan brand in appartemen­t

- Chris NELIS

Een gezin met twee kinderen uit de Vennestraa­t in Winterslag moet voorlopig op zoek naar een nieuwe woonst. Zondagocht­end werd hun appartemen­t volledig verwoest na een brand. Het vuur is ontstaan in de woonkamer. De bewoners waren toen al wakker en konden tijdig ontkomen. De vader probeerde de brand nog te blussen, maar hij moest omwille van de hevige rook zelf op de loop gaan. Over de juiste oorzaak van de brand is er nog geen duidelijkh­eid. “We merkten opeens dat het aan het branden was in onze living”, zegt de vader van het gezin. “Geen flauw idee waar het vandaan kwam en hoe de brand is ontstaan. Het belangrijk­ste is dat iedereen in veiligheid raakte.” Zijn partner en hun twee kinderen konden tijdig het pand verlaten. “Ik heb zelf nog geprobeerd het vuur te lijf te gaan. Maar daar was geen beginnen aan. De rook was zo dicht dat je niets meer kon zien.” De man raakte door zijn interventi­e licht bevangen door de rook. De hulpdienst­en waren inmiddels al opgetromme­ld.

Rookmelder­s

De brandweer van de zone OostLimbur­g was snel ter plaatse en kreeg het vuur ook snel onder controle. Het appartemen­t raakte over de volledige breedte zwaar beschadigd en is voorlopig onbewoonba­ar. Het gezin wordt elders opgevangen. Brandweero­fficier Joost Lismont wijst erop dat rookmelder­s voor elk gezin een absolute must zijn. “Los van deze brand kunnen we er niet hard genoeg op hameren dat iedereen rookmelder­s in zijn woning moet hangen”, zegt Lismont. “Was een brand zoals in dit appartemen­t ’s nachts uitgebroke­n en er hingen geen rookmelder­s, dan stonden we voor een drama.”

De stad Genk start eerstdaags met een campagne voor het gebruik van rookmelder­s en verkoopt in het kader van een groepsaank­oop rookmelder­s aan tien euro per stuk. Dat is een derde van de normale prijs.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het appartemen­t in de Vennestraa­t is over de volledige breedte uitgebrand en voorlopig onbewoonba­ar.
FOTO CHRIS NELIS Het appartemen­t in de Vennestraa­t is over de volledige breedte uitgebrand en voorlopig onbewoonba­ar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium