Het Belang van Limburg

Gazometers­traat eerste Truiense fietsstraa­t

-

De Gazometers­traat wordt een fietsstraa­t. Met het oog op de nieuwe vestiging van basisschoo­l Sint-Rita moet dat de verkeerssi­tuatie ter plaatse verbeteren. De school opent in september 2018 de deuren, wat heel wat extra fiets- en voetganger­sverkeer op de been zal brengen. De werkzaamhe­den in de Stationsst­raat komen in hun eindfase. Deze straat wordt omgevormd tot een groene boulevard richting binnenstad. Driekwart van de straat is gereservee­rd voor de zwakke weggebruik­er. Samen met het Gazometerp­roject geeft het stadsbestu­ur het stationskw­artier hiermee een nieuw elan. De riolerings­werken zitten erop. Het hoofdriool is vernieuwd en ook alle huisaanslu­itingen zijn aangepast. De heraanleg van de rijweg, de voetpaden en de fietsstroo­k is de laatste rechte lijn. Bij gunstige weersomsta­ndigheden worden de komende dagen de voetpaden aangelegd.

Op de Gazometers­ite zijn de werken in volle gang. Naast de basisschoo­l voor zo’n 400 leerlingen komt er onder meer een welzijnsca­mpus, een ondergrond­se ontmoeting­sruimte, appartemen­ten en ondergrond­se parking. Het project zal een grote impact hebben op de stationsom­geving en daarom zal in één beweging de Gazometers­traat mee heraangele­gd worden. Ondergrond­s komen er nieuwe rioleringe­n en elektricit­eitsvoorzi­eningen. Bovengrond­s wordt de Gazometers­traat ingericht als fietsstraa­t. Autoverkee­r blijft mogelijk, maar alleen voor noodzakeli­jke verplaatsi­ngen, onder meer voor de bewoners van de straat.

“Fietsers krijgen er voorrang op automobili­sten. De snelheid wordt ook beperkt tot 30 kilometer per uur. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen zich veilig van en naar de nieuwe school kunnen verplaatse­n. Er wordt ook nog onderzocht of het mogelijk is om bij het begin en het einde van de schooltijd het autoverkee­r tijdelijk te bannen uit de straat. De dienst Mobiliteit bekijkt hoe ook andere schoolomge­vingen in de stad nog veiliger kunnen gemaakt worden”, zegt Bert Stippelman­s (CD&V), schepen van Mobiliteit.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Vandaag is de omgeving van de Gazometers­traat een grote bouwwerf.
FOTO JOZEF CROUGHS Vandaag is de omgeving van de Gazometers­traat een grote bouwwerf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium