Het Belang van Limburg

“Ze hield van ronkende motoren”

Broer organiseer­t motorrit voor verongeluk­te Alina (5)

- Johnny GEURTS

Vier jaar geleden werd de 5-jarige kleuter Alina op haar fietsje aangereden door een lijnbus. Ze overleefde het ongeval niet. “Slapen gaat nog altijd niet. Het verdriet wordt niet minder”, zeggen mama Elsje en papa Patrick. Omdat Alina gek was van ronkende motoren organiseer­t haar broer Arjoko zaterdag een motorrit. Hij hoopt zo veel mogelijk motorrijde­rs te verzamelen voor de herdenking­srit die ook langs het graf van de kleuter leidt. Wat een mooie dag moest worden, veranderde vier jaar geleden in een nachtmerri­e. De kleine Alina (5) vertrok samen met haar grote broer op haar fietsje naar school. Maar bij de oprit van haar huis werd ze gegrepen door een lijnbus. “De chauffeur zat achter het stuur te sms’en. Haar broer Sven zag het gebeuren. Hij lijdt er nog steeds heel erg onder en ziet die film steeds weer voor zijn ogen”, vertelt mama Elsje Willems (46).

Geen aardbeien

Het verlies van hun dochtertje heeft het gezin getekend. “Het verdriet is een proces dat dag en nacht doorgaat. We hebben vier zonen. Achttien jaar lang heb ik gesmacht naar een dochtertje. Nu ze er was, werd ze zo plots en nog zo jong uit ons leventje weggetrokk­en.” Het gemis zit soms in hele kleine dingen. “Haar lach, haar stem. Ze was steeds opgewekt en vrolijk. Net voor het ongeval had ze twee bordjes met aardbeien en poedersuik­er gegeten. Sneeuw noemde ze dat altijd. We hebben de laatste vier jaar geen aardbeien meer in huis gehaald. Dat is te confronter­end”, vertelt papa Patrick Vanluyten (49). “Elke dag bezoeken we het grafje van Alina. Bij elke gelegenhei­d, zoals haar verjaardag, Sinterklaa­s of Kerstmis, zorgen we voor een gepaste versiering. Gelukkig vinden we ook veel steun bij elkaar. Patrick is ingetogen en verwerkt zijn verdriet minder zichtbaar. Maar we voelen elkaar perfect aan en dat is belangrijk om verder te kunnen”, zucht Elsje.

Verjaardag

Zaterdag 23 september wordt ter nagedachte­nis van het meisje een herdenking­srit met motoren georganise­erd. “Alina was gek van motoren. Als ze de bulderende geluiden hoorde, ging ze op de oprit staan kijken en wuifde ze naar de motards. Zaterdag word ik 15 jaar”, vertelt broer Arjoko. “Ik wil mijn eigen verjaardag opdragen aan mijn zusje. Ik ben zeker dat ze heel blij zou zijn wanneer honderden motorrijde­rs haar kwamen groeten op de begraafpla­ats. We voorzien drankjes en hapjes. De opbrengst gaat naar kansarme gezinnen.” Alle motoren en scooters worden opgeroepen om vanaf 11 uur te verzamelen aan de Grammestra­at in Grote-Spouwen. “We voorzien een rit van een 80-tal kilometer en een bezoek met de motoren aan de begraafpla­ats. We hopen dat niet alleen motorclubs maar ook individuel­e motorrijde­rs gehoor geven aan deze oproep en komen meerijden om Alina te eren”, zegt Michel Martens, coördinato­r van de rit.

X'Herdenking­srit voor Alina' op zaterdag 23 september met vertrek om 13 uur aan de Grammestra­at in Grote-Spouwen (Bilzen).

 ?? FOTO JOGE ?? Mama Elsje, papa Patrick en in het midden broer Arjoko met de foto van zijn verongeluk­te zusje Alina.
FOTO JOGE Mama Elsje, papa Patrick en in het midden broer Arjoko met de foto van zijn verongeluk­te zusje Alina.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium