Het Belang van Limburg

Zeshonderd handtekeni­ngen tegen bomenkap

Actiegroep ‘Har(d)t voor bomen Dauteweyer­s’ protesteer­t vanavond op gemeentera­ad

- Dirk JACOBS

Vanavond gaat de actiegroep ‘Har(d)t voor bomen Dauteweyer­s’ aan de Diepenbeek­se gemeentera­ad vragen om alsnog de geplande natuurzuiv­ering te voorkomen die Natuurpunt aan de Dautenweye­rs wil uitvoeren. “Daardoor wordt een oppervlakt­e van 15.180 m² ontbost”, zeggen Els Gubbelmans en Jan Everaert van de actiegroep. “We hebben meer dan 600 handtekeni­ngen verzameld van tegenstand­ers van deze kaalkap.” “Er is eind mei wel een informatie­vergaderin­g geweest, maar het openbaar onderzoek was toen al enige tijd gesloten”, zo gromden de actievoerd­ers zondagocht­end tijdens een protest bij de Dauteweyer­s. “Bovendien werd dat openbaar onderzoek enkel aangeplakt aan het gemeentehu­is en niet aan de wijers zelf. We voelen ons dan ook bij de neus genomen. Maar nog erger is dat Natuurpunt intussen een aantal vijvers heeft laten leeglopen met massale sterfte van vissen, amfibieën en zoetwaterm­osselen tot gevolg. We hebben er echt niks op tegen dat de boomkikker een optimaal biotoop zou krijgen, maar dat hiervoor zo’n verwoestin­g van de fauna en een verstoring van het habitat gebeurt, is een brug te ver. De ongerusthe­id van de mensen wordt extra gevoed door de resultaten van de bodemstale­n.

Flater

Richard Vuerstaek Natuurpunt Diepenbeek Die werden op meerdere plaatsen in het gebied genomen en maken melding van vervuild slib, met onder meer arseen, cadmium en minerale oliën.” “We hebben de afgelopen weken al de betrokken instanties een uitgebreid dossier bezorgd met tal van argumenten om de geplande werken te herbekijke­n. De VLM en de deputatie stellen dat de Dauteweyer­s in een parkgebied liggen, daar waar door het gemeenteli­jk ruimtelijk uitvoering­splan heel het gebied in 2012 natuurgebi­ed geworden is. Omwille van deze flater werden beide instanties officieel in gebreke gesteld. Omdat zowel de termijnen van het openbaar onderzoek als voor een eventuele beroepspro­cedure bij de minister verstreken zijn, kunnen enkel nog juridische procedures gevoerd worden. Daarom willen we dat de hele procedure vanaf het openbaar onderzoek hernomen wordt en dat er dit keer van bij de start van het dossier transparan­tie is.”

Boomkikker

Twee jaar geleden kocht Natuurpunt een reeks vijvers in het gebied. “Die waren compleet verwaarloo­sd en dus organisere­n we nu een grote schoonmaak­actie met één doel: onze boomkikker het recht op een fijne thuis garanderen”, zegt Richard Vuerstaek, voorzitter van Natuurpunt Diepenbeek. “Het is van cruciaal belang de oevers vrij te houden van boomopslag, om zo zonbeschen­en vijvers te hebben waar de watertempe­ratuur snel genoeg opwarmt in de lente. Ook moeten we de vijvers drooglegge­n om de blauwbandg­rondel, een Chinees visje dat de aanwezighe­id van de boomkikker negatief beïnvloedt, te bestrijden. Op de oever van de vijvers zijn braamkoepe­ls noodzakeli­jk waarin boomkikker­s beschuttin­g vinden tegen hun natuurlijk­e vijanden. De vijvers zijn door het aanwezige slib langzaam maar zeker aan het verlanden. Werken aan deze vijvers zijn dus noodzakeli­jk. Momenteel is slechts een klein deel van het gebied goed ingericht. Dus halen we bomen uit het slibgebied weg, verplaatse­n we het slib naar de oevers waar dan bramen gaan groeien en realiseren we zonbeschen­en oevers en vijvers. Het streefbeel­d is een open landschap rond de vijver met behoud van bomen in de rest van het gebied. Het is zeker geen grote kaalslag zoals het wordt voorgestel­d.”

“We betreuren de boze reacties van de Diepenbeke­naren”, zegt milieusche­pen Karen Alders (N-VA). “De mensen van Natuurpunt hebben een infoavond georganise­erd en we zijn ook samen in het gebied gaan wandelen. Toen stapten amper tien mensen mee. Die begrijpen allemaal wat er nu gebeurt. Maar intussen voeren anderen, die niet op de hoogte zijn, deze actie. Dat is heel jammer.”

De vijvers waren compleet verwaarloo­sd en dus organisere­n we nu een grote schoonmaak­actie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium