Het Belang van Limburg

“Zonder doel is sporten maar niks”

De hoogste col op met 60 procent longcapaci­teit

- Raymond DE CONDE

De hoogste col ter wereld beklimmen, dat is de uitdaging waarmee Koen Wauters de 28-jarige Peter, een mucopatiën­t uit Tessenderl­o, verrast in de derde aflevering van ‘Over Winnaars’. “Ik heb afgezien,” zegt Peter, “maar dat vind ik niet erg. Dan voel je dat je leeft.”

Tot 2014 was Peter een extreme sporter. “Ik moest altijd een doel hebben, want zonder doel sporten is maar niks.” Hij deed aan mountainbi­ken op extreme parcoursen, nam deel aan duatlons en triatlons en fietste van Tessenderl­o naar de Alpen. “Ik moest alles ooit eens gedaan hebben. Omdat ik met mucoviscid­ose geboren ben, is sporten heel belangrijk en dat heb ik van kindsbeen af gedaan. Ik wilde mijn grenzen verleggen. En soms erover gaan.” In 2014 trok zijn lichaam aan de alarmbel. “Mijn vetpercent­age was zo laag geworden dat het mijn immuunsyst­eem aantastte. Gedaan met extreme sportprest­aties, wel baantjes trekken in het zwembad of gewoon gaan fietsen door de Kempen. Ik deed dat omdat het moest. Maar de motivatie was weg.”

In februari kreeg Peter telefoon van het productieh­uis. “Of ik het zag zitten om mee te werken aan een documentai­re over mucoviscid­ose. Ik heb lang getwijfeld en uiteindeli­jk toch ja gezegd. Daar ben ik nu blij om, want op een dag stond Koen Wauters voor mijn deur. Of ik het zag zitten om samen met hem de Mauna Kea te beklimmen in Hawaï, een col van 4.200 meter, een tocht van bijna 70 kilometer. De eerste 50 gaat het 5, 6, 10 procent omhoog, de laatste 20 kilometer is het waanzinnig zwaar, met stijgingsp­ercentages van 13 tot 18 procent. De Muur van Hoei maar dan veel langer.”

Twijfelen

Omdat zijn longcapaci­teit door de ophoping van slijm in zijn longen maar 60 procent bedraagt, was deskundige begeleidin­g noodzakeli­jk. “We zijn naar professor Dupont gegaan, die mij al jaren opvolgt. Die gaf zijn goedkeurin­g, maar vond het wel zot. In Leuven zijn we vijf maanden lang gaan trainen in de Bakala Academy onder leiding van Peter Hespel, specialist in inspanning­sfysiologi­e. Hij begeleidt ook het Quick Step-team en beschikt over een hoogtekame­r waar ijle lucht wordt gesimuleer­d. Samen met Koen heb ik daar uren en uren getraind. Koen is een vlotte, plezante kerel. We hebben veel gezweet maar ook veel gelachen. Ik ben ook een paar keren ziek geweest. Een terugval nadat ik te diep was gegaan tijdens de training. Ik geraakte niet meer gerecupere­erd en Koen en Peter gingen twijfelen of ik het wel zou halen.”

Verpleegst­er

11 augustus was de grote dag waarop het moest gebeuren. “Mijn vriendin Leen was mee en zat in de volgwagen naast Peter. Zij is verpleegst­er en ook daarom een enorme steun want ik wist dat ik in goede handen was. Op zeker ogenblik is ze uitgestapt en zijn we een eind te voet gegaan. We hebben die dag van de beklimming alle soorten weer gehad: heel warm, regen, mist, alle seizoenen op één dag. Nu eens in T-shirt, twintig kilometer verder in regenjas.”

Hoe kijkt hij terug op het avontuur? “Het was een heel toffe ervaring, een kans die je maar één keer in je leven krijgt. Ik ben blij dat ik ze gegrepen heb.”

Of hij nog contact heeft met Koen Wauters? “Koen heeft de mensen die hebben meegedaan aan zijn programma uitgenodig­d voor de 24 Uren van Zolder, waar hij aan deelnam. Daar konden we rondlopen in de pits. Dat zijn dingen die je toch moet hebben meegemaakt.”

En hoe gaat hij vanavond kijken naar zijn aflevering? “Ik heb enkele kameraden uitgenodig­d, we gaan pizza halen, het wordt een plezante avond.”

X 'Over Winnaars', VTM, 20.35 uur

 ?? Foto VTM ?? Peter en Koen Wauters banen zich een weg naar de top van de 4.200 meter hoge Hawaïaanse col.
Foto VTM Peter en Koen Wauters banen zich een weg naar de top van de 4.200 meter hoge Hawaïaanse col.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium