Het Belang van Limburg

“Festivals zijn testgebied­en”

Karl Philips over de caravan die hij verstopte op Pukkelpop en zijn nieuw werk

- Christof RUTTEN

De Limburgse kunstenaar Karl Philips begroef in 2011 in het strikte geheim een caravan in de grond van de Pukkelpopw­eide. Doel was om daarmee een onaangekon­digde performanc­e te doen op het festival zelf, maar de storm dat jaar zorgde voor een wrange wending. Samen met een aantal sprekers en muzikant Rudy Trouvé blikt hij morgenavon­d terug op die vreemde nacht met de performanc­e ‘Ondergrond’. Niemand die er iets van wist, behalve een trouwe schare helpers die een hele nacht met de spade in de hand een gat groeven van 7 vierkante meter en voldoende diep om er een plooicarav­an in te kieperen. Aan elk detail was gedacht, de voorbereid­ing minutieus uitgewerkt. De actie slaagde, maar het vervolg mislukte. De caravan tevoorschi­jn toveren op het festival zelf was onmogelijk door de dodelijke storm. De caravan werd – weer in het geheim zonder dat de Pukkelpopo­rganisatie van iets wist – opgegraven. Later deed hij de actie nog eens over, maar nu op het Roskildefe­stival in Denemarken. Van die acties werd een documentai­re gemaakt en die is vanavond te zien in een loods vlakbij Muziekodro­om op initiatief van theatergez­elschap Het nieuwstede­lijk. Naast de docu is er muziek van Rudy Trouvé en bouwt Philips ter plekke een maquette van de Pukkelpopw­eide. De filmfragme­nten worden onderbroke­n door een aantal sprekers die over het begrip ‘ondergrond’ komen praten. Zoals sociaal geograaf Maarten Loopmans die een vergelijki­ng ziet tussen festivalte­rreinen en plaatsen van verzet, zoals het Tahrirplei­n tijdens de Arabische revolutie.

Fysieke Facebook

“Bezoekers kunnen ook vragen stellen”, zegt Philips. “Festivals zijn interessan­te testgebied­en geworden. En dan heb ik niet alleen over hoe mensen zich bewegen op een festival, wat gevolgd kan worden via je smartphone. Neem Tomorrowla­nd, waar iedereen gescreend is. Op festivals wordt ook bestudeerd hoe mensen zich gedragen, hoe ze consumeren. Vinden ze het leuk of niet om met een chip te betalen? Dat kan dan weer gelinkt worden aan je ticket dat aan je naam gelinkt staat. Data die ook elders ‘nuttig’ kunnen zijn. Op dat vlak is een festival tegenwoord­ig een soort van fysiek gemaakte Facebook. Dat zijn dingen waar je interessan­te vragen over kan stellen, ook over het feit dat we zelf maar al te graag al onze data wíllen geven.”

Ondergrond, 19/9 om 20 uur in de loods naast Muziekodro­om (www.hetnieuwst­edelijk.be)

X

 ?? FOTO TONY VAN GALEN ?? April 2011: Philips en co slagen erin ongemerkt een caravan op de Pukkelpopw­eide te verstoppen.
FOTO TONY VAN GALEN April 2011: Philips en co slagen erin ongemerkt een caravan op de Pukkelpopw­eide te verstoppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium