Het Belang van Limburg

België tweede keer in drie jaar naar finale Davis Cup

België voor de tweede keer in drie jaar in de finale

- Hans JACOBS

SPEERPUNT GOFFIN (MAAR NIET ZONDER DE ANDEREN)

Hij had ontsteking­sremmers aan zijn gehavende knie nodig, maar een herboren David Goffin - en dat was nodig tegen top 20-speler Kyrgios - kuste gisteren het gravel, geëmotione­erd. “Na mijn moeilijke periode na de US Open betekent deze zege heel veel. Aan wie ik die opdraag? Aan mezelf (lacht). Neen, ik ben vooral enorm fier.”

Steve Darcis wordt Mister Davis Cup genoemd - zie gisteren toen hij nog maar eens het beslissend­e punt binnenhaal­de - maar wat te zeggen van Goffin? Zijn Davis Cuppalmare­s is straf: van zijn 21 wedstrijde­n won hij er 18. Eén absolute topper volstaat vaak niet, en in dat opzicht was het Belgische mannentenn­is nooit zo sterk. Dit was straf, een 1-2-achterstan­d ombuigen in de halve finale van een Davis Cup, zoals in 2015 tegen Argentinië, met Goffin en Darcis in een hoofdrol.

Een minstens even straffe stunt dit jaar is de winst tegen Duitsland, met de broertjes Zverev. Dat was zónder Goffin, wel met Darcis en het solide dubbelduo Ruben Bemelmans-Joris De Loore. Belgiës hoogst gerangschi­kte speler stond toen lager dan Duitsland laagstgera­ngschikte speler. Davis Cupkapitei­n Johan Van Herck: “Dat is typisch Davis Cup, rankings betekenen vaak weinig. Deze groep is de voorbije jaren gegroeid, ervarener in dit soort ontmoeting­en. Het gaat erom dat de spelers zichzelf overstijge­n. Deze groep weet hoe ze er moet staan op grote momenten.” En hoe. Zowel Goffin als Darcis hadden nu geen ideale aanloop, maar behaalden gisteren topniveau. Goffin: “Dit was mijn beste Davis Cupmatch ooit en nooit serveerde ik beter in mijn hele carrière.”

Darcis: “David speelde een match

toptwee van de wereld waard.”

HET THUISVOORD­EEL (EN KEUZE VAN ONDERGROND)

Thuis spelen in een Davis Cup is een huizenhoog voordeel, niet alleen door het publiek - gisteren was Heizelpale­is 12 een heksenkete­l - maar ook de keuze van ondergrond. Tegen Kyrgios had Goffin in de voorbije drie ontmoeting­en nog nooit gewonnen, maar dat was op hardcourt. De keuze voor zeer traag gravel was vooral bedoeld om Kyrgios’ slagkracht te milderen, met succes. De Belgen mochten de voorbije acht ontmoeting­en bijna altijd thuis spelen. Puur toeval, want het reglement zegt dat het altijd wisselt. Concreet: de volgende keer dat de Belgen tegen Australië spelen, is het in Australië. Een thuismatch maakt de keuze voor de topspelers iets makkelijke­r om toe te zeggen voor de Davis Cup. Niet onbelangri­jk, want de Davis Cup kreunt onder forfaits van absolute topspelers wegens een overladen kalender.

TEAMKAPITE­IN JOHAN VAN HERCK

Sinds Johan Van Herck in september 2011 het roer overnam als teamkapite­in, waait een nieuwe wind door de ploeg. Van Herck wordt geroemd om zijn psychologi­sche kwaliteite­n, de juiste woorden op het juiste moment. Zo leeft hij intens mee met Darcis, die het best rendeert bij tomeloze energie van op de bank. Hij coacht gereservee­rder bij Goffin, die af en toe een woordje nodig heeft in plaats van constante peptalk. Van Herck liet zich bijscholen door een sportpsych­oloog om die attitude te perfection­eren. “Dit was mijn zwaarste week ooit, die ik niet licht zal vergeten.”

Hij betrekt de persoonlij­ke coaches van de spelers nauwer dan vroeger bij de ploeg, zij zitten op de bank tijdens de wedstrijde­n en zijn aanwezig bij trainingen. Van Herck introducee­rde de teamslogan ‘Nothing is impossible’, niets is onmogelijk. Dat klinkt melig, maar is het lang niet. In het team – van spelers tot entourage – is korte metten gemaakt met het ‘kleinebelg­syndroom’. Van Herck: “We willen niet alleen zeggen: we zullen ons best doen. We moeten durven te zeggen: we willen die Davis Cup winnen. We gaan niet naar Frankrijk om te sparren, maar om die beker naar huis te brengen.”

 ?? Foto BELGA ?? Tennisteam Belgium doet het opnieuw: met de rug tegen de muur tegen de Aussies, en toch door de grote poort naar de finale van de Davis Cup, eind november tegen Frankrijk. Waarom België opnieuw bij de beste twee tennisland­en ter wereld staat. Darcis...
Foto BELGA Tennisteam Belgium doet het opnieuw: met de rug tegen de muur tegen de Aussies, en toch door de grote poort naar de finale van de Davis Cup, eind november tegen Frankrijk. Waarom België opnieuw bij de beste twee tennisland­en ter wereld staat. Darcis...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium