Het Belang van Limburg

ELKE DAG LEKT 180 MILJOEN LITER DRINKWATER WEG

Waterverli­es voor het eerst in kaart gebracht

- Yves LAMBRIX

Door lekken in ons waterleidi­ngnet gaat er elke dag 180 miljoen liter drinkwater verloren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Aquaflande­rs dat Vlaams parlements­lid Rob Beenders (sp.a) heeft kunnen inkijken. Het is de eerste keer dat Aquaflande­rs, de koepelorga­nisatie van waterbedri­jven, de waterverli­ezen in Vlaanderen grondig in beeld heeft gebracht. “Je kan aan landbouwer­s niet uitleggen dat ze hun akkers niet mogen besproeien en aan burgers dat ze hun auto niet mogen wassen als er elke dag 180 miljoen liter water wegstroomt in de ondergrond”, meent Beenders, verwijzend naar de droge junimaand toen er een heuse ‘waterstop’ werd afgekondig­d. “Als je de kosten van dit verlies aan de huidige marktprijs zou doorrekene­n, kom je aan 282 miljoen euro op jaarbasis. Hier moet dus dringend iets aan worden gedaan.”

Door lekken in ons waterleidi­ngnet gaat er dagelijks 180 miljoen liter drinkwater verloren, of de inhoud van 72 olympische zwembaden. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Aquaflande­rs. “Het is godgeklaag­d dat er elke dag zoveel drinkwater verloren gaat, terwijl we in de zomer met een watertekor­t kampen”, zegt Vlaams parlements­lid Rob Beenders (sp.a). “Als je dat water zou doorrekene­n aan de huidige marktprijs, kom je aan een totaalkost van 282 miljoen euro op jaarbasis. Hier moet dringend iets aan worden gedaan.” Vlaanderen telt 62.341 kilometer waterleidi­ng. Per kilometer leiding verdwijnt er dagelijks gemiddeld 2.900 liter drinkwater in de ondergrond. Dat maakt 180,8 miljoen liter verspillin­g per dag, of de inhoud van 72 olympische zwembaden van 50 bij 25 meter en 2 meter diep.

Als de Vlaamse Milieumaat­schappij stelt dat een kubieke meter drinkwater in Vlaanderen 4,3 euro kost, betekent dit monsterlek een virtuele kost van 282 miljoen euro per jaar.

De cijfers over de waterverli­ezen komen uit een nieuw rapport van Aquaflande­rs, de koepelvere­niging van de Vlaamse waterbedri­jven. Dat rapport heeft de prestaties van de acht drinkwater­maatschapp­ijen in Vlaanderen grondig vergeleken. De studie moet uiteindeli­jk leiden tot meer transparan­tie en efficiënti­e in de sector.

Waterstop

“Het is positief dat de waterverli­ezen voor het eerst grondig in kaart zijn gebracht”, zegt Beenders. “Want het is belangrijk om deze verliezen tot een absoluut minimum te beperken, zeker voor Vlaanderen waar we met een dreigend watertekor­t zitten.”

Het Rekenhof heeft onlangs nog in een kritisch rapport gewaarschu­wd dat een gewijzigd beleid noodzakeli­jk is willen we de toekomstig­e droogte in Vlaanderen kunnen oplossen. Het controleor­gaan stelt duidelijk dat er binnen enkele decennia geen water meer uit onze kranen dreigt te komen als er niets verandert aan de manier waarop Vlaanderen omgaat met grondwater. Net om die reden werkt de overheid nu aan strengere regels rond waterverbr­uik, want de huidige maatregele­n zijn volgens het Rekenhof niet voldoende. “Momenteel wordt het verder terugdring­en van waterverli­ezen afgewogen vanuit een economisch standpunt, en niet vanuit een maatschapp­elijk standpunt waarbij duurzaamhe­id steeds belangrijk­er wordt”, zegt Beenders. “Dat werd de voorbije zomer pijnlijk duidelijk, toen minister Joke Schauvlieg­e naar aanleiding van de droogte een heuse ‘waterstop’ liet afkondigen. Maar je kan aan landbouwer­s toch niet uitleggen dat ze hun akkers niet mogen besproeien en aan burgers dat ze hun auto niet mogen wassen of hun gazon niet mogen besproeien als er elke dag 180 miljoen liter water wegstroomt in de ondergrond.”

Anonimitei­t

Drinkwater­maatschapp­ijen hanteren vandaag technieken om waterverli­ezen te beheersen, maar opvallend is dat ze daarover nauwelijks overleg plegen. “Het is belangrijk dat minister Schauvlieg­e ambities uitspreekt om de waterverli­ezen verder te beperken. Zij moet haar beleid hierop afstemmen en verdere monitoring doorvoeren”, vindt Beenders, die hoorzittin­gen hierover gaat vragen. “Drinkwater­maatschapp­ijen hebben niet enkel een economisch­e opdracht maar moeten ook duurzaamhe­id hoog in het vaandel dragen. Het rapport van Aquaflande­rs spreekt van ‘aanwezige actieplann­en’ per watermaats­chappij, maar de opvolging ervan moet strikter en beter.” De Vlaamse Milieumaat­schappij VMM is in haar advies erg kritisch over de manier waarop het rapport van Aquaflande­rs is opgesteld. “Ze betreurt de anonieme rapporteri­ng omdat dit de transparan­tie van het proces niet ten goede komt: de acht drinkwater­maatschapp­ijen in Vlaanderen kregen een nummer waardoor we nu enkel weten dat het slechtst scorend waterbedri­jf dagelijks 7.500 liter water per kilometer leiding verliest, en het best scorend amper 1.500 liter. Deze anonimitei­t geeft volgens de VMM aan de watermaats­chappijen geen extra stimulans om hun processen te optimalise­ren.” Daarnaast vraagt de VMM zich ook af waarom het uitgebreid­e rapport niet gepublicee­rd kan of mag worden.

Je kan aan landbouwer­s toch niet uitleggen dat ze hun akkers niet mogen besproeien als er elke dag 180 miljoen liter water wegstroomt in de

ondergrond

Rob BEENDERS

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Bij waterlekke­n als deze op de Hasseltse Koningin Astridlaan in 2015 gaat elke dag maar liefst 180 miljoen liter water verloren.
Foto SERGE MINTEN Bij waterlekke­n als deze op de Hasseltse Koningin Astridlaan in 2015 gaat elke dag maar liefst 180 miljoen liter water verloren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium