Het Belang van Limburg

Sam Gooris nieuwkomer in jury

‘De Slimste Mens ter Wereld’

- Raymond DE CONDÉ

Midden volgende maand pas start op Vier de vijftiende editie van ‘De Slimste Mens ter Wereld’, maar gisteren al werd in de talkshow ‘Gert Late Night’ de trailer in première getoond. Een filmpje dat iets heeft mogen kosten, met Erik Van Looy als paus en de vaste juryleden als kardinalen en nonnen. Ze zijn dit keer met twaalf. Herman Brusselman­s is er niet bij, verrassend­e nieuwkomer is Sam Gooris.

Sam was vorig jaar kandidaat en maakte een opgemerkte passage door zijn grappige reacties en tegendraad­se spel in de finale: hij wilde zich niet laten zakken en schonk de overwinnin­g zo haast vrijwillig aan Tomas Desoete.

“Ik ben al jaren een ongeloofli­jke fan van ‘De Slimste Mens’, maar heb er één probleem mee: dat je je in de finale tactisch kunt laten zakken om zo als eerste aan de beurt te zijn bij de volgende vraag, dat vind ik niet eerlijk”, zegt Sam. “Ik had Erik en zijn mensen van tevoren verwittigd: ‘Ik ga me niet laten zakken!’ Dan zou het hypocriet geweest zijn als ik het wél had gedaan. Ik heb daar veel positieve reacties op gehad. Nu nog, als ik stop aan een pompstatio­n of in de supermarkt, zeggen de mensen nog: ‘Wat als ge u had laten zakken?’ Moogt ge geen tweede keer meedoen?’ Tja, nu zit ik ineens in de jury. Toen Erik me in het voorjaar belde, heb ik wel eerst met mijn vrouw overlegd of ik het zou doen. En daarna heb ik maanden moeten zwijgen. Mijn kinderen weten het maar net en de andere familieled­en hebben het zelfs pas gisteren vernomen in ‘Gert Late Night’.” Sam kijkt uit naar zijn nieuwe rol. “Ik heb al wel vaker in panel- en spelprogra­mma’s gezeten maar dit is toch iets anders. Ik heb geen enkel idee met wie ik een duo zal vormen. Maar dat maakt niet uit, het zijn allemaal mensen met veel humor en daar ga ik zeker wat van opsteken. Met voorgekauw­de moppen moeten ze niet afkomen want daar ben ik niet goed in. Ik moet mezelf kunnen zijn.”

Geubels

Naast Sam Gooris zijn de andere juryleden (van links naar rechts op de foto’s beneden): Marc-Marie Huijbregts, Wim Helsen, Karen Damen, Sven de Leijer, Jonas Geirnaert, Jeroom, Jan Jaap van der Wal, Maaike Cafmeyer, Stefaan Degand en Bart Cannaerts. Vorig jaar kwam Philippe Geubels het vaakst terug. Dit keer zal dat minder zijn, gezien zijn engagement met de VRT. Hij zit trouwens ook niet in het filmpje, waaruit de komende dagen en weken diverse trailers zullen worden afgeleid. “Dat Philippe niet in het filmpje zit, heeft enkel met agendaprob­lemen te maken”, zegt woordvoers­ter Lies Maesschalc­k.

Antwerpse paus

In het filmpje is Erik Van Looy (midden) te zien als paus. Een van zijn kardinalen, Marc-Marie Huijbregts, komt aanlopen met een blijde boodschap: ‘De Heer schiep een nieuw seizoen van ‘De Slimste Mens ter Wereld’!” Het filmpje werd door twee camera-units – met elk een eigen regisseur – opgenomen, de kostuums zijn op maat gemaakt, er kwamen vier make-upunits aan te pas en meer dan vijftig figuranten. Van Looy wordt als paus op de schouders van vier leden van de Zwitserse garde naar buiten gedragen en ziet onderweg tot zijn verbijster­ing dat het beeld van de wenende maagd Maria (Karen Damen) een traan plengt.

“Ik had behalve mijn ondergoed en mijn voetbalsok­ken van den Antwerp niets aan onder dit pauskleed. Een geweldig gevoel!”, aldus de presentato­r, die ook nog meegeeft dat hij in behandelin­g is voor zijn eigen lach.

Op het volledige lijstje van kandidaten is het nog even wachten. Negen namen van de 34 zijn al gekend: Johan Boskamp, Heidi Van Tielen, Evi Hanssen,

Sean Dhondt, Björn Soenens, Goedele Wachters, Xavier Taveirne,

Dina

Tersago en Jens

Dendoncker.

 ?? FOTO VIER ??
FOTO VIER
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium