Het Belang van Limburg

Brocanteri­e

- Door Yves Lambrix

Zowat 180 miljoen liter drinkwater, of de inhoud van 72 olympische zwembaden. Die immense hoeveel drinkwater gaat elke dag in Vlaanderen verloren door lekken in ons waterleidi­ngsnet. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Aquaflande­rs, de koepelvere­niging van acht Vlaamse waterbedri­jven. Zou deze hoeveelhei­d drinkwater aan de marktprijs van 4,3 euro per kubieke meter worden doorgereke­nd, gaat het om 282 miljoen euro per jaar. Dat is een aanzienlij­k bedrag, temeer omdat u en ik in tijden van droogte zelfs onze auto niet meer mogen wassen en ons gazon niet meer mogen besproeien. Of bent u het ‘waterverbo­d’ van juni al vergeten? Net zoals bij onze riolen (zie weekendkra­nt) is een groot deel van onze waterleidi­ngen stokoud en versleten. Pas als zo’n ondergrond­se tijdbom explodeert en een zinkgat creëert, zoals tien dagen geleden in Brussel, wordt dit onzichtbar­e probleem zichtbaar. Boosdoener van dienst is het gebrek aan structurel­e investerin­gen. Nochtans pleiten vooraansta­ande economen en de OESO al langer voor meer overheidsi­nvestering­en. Niet om een groter overheidsa­pparaat met meer ambtenaren uit te bouwen, maar om te investeren in bestaande én toekomstge­richte infrastruc­tuur (mobiliteit, onderwijs, interneten telecomnet­werken, groene-energiepro­ductie en andere duurzaamhe­idsproject­en, enzovoort). In werkelijkh­eid gebeurt het omgekeerde. Ook in ons land zijn de overheidsi­nvestering­en zwaar teruggedro­ngen om de begrotings­tekorten te dempen en de immense staatsschu­ld niet verder te laten ontsporen: het aandeel overheidsi­nvestering­en in ons land is gezakt van 5,5 procent van het bruto binnenland­s product (bbp) in de jaren zeventig tot 2,5 procent nu. Dat scheelt vele miljarden euro’s. Nochtans is bewezen dat een investerin­g ter waarde van 1 procent van het bbp de economie op lange termijn met 1,9 procent van het bbp doet groeien.

Laten we hopen dat alle partijen in de regering-Michel het serieus nemen met het nationale investerin­gspact waarvoor de premier 60 miljard euro wil vrijmaken. Laten we hopen dat de Vlaamse regering-Bourgeois, maar ook de steden en gemeenten dat voorbeeld volgen. Zo niet, blijft België het land waar de kerncentra­les en heel wat scholen nog dateren uit de tijd van de zwart-wit tv’s, waar wegen nog te vaak lijken op een BMX-parcours, waar tunnels daklozen verdrijven wegens te bouwvallig, waar riolen historisch erfgoed zijn en waterleidi­ngen eigenlijk waterzeven zijn. Het kan toch niet dat België dé brocanteri­e van West-Europa wordt waar zelfs Fernand Costermans uit de televisier­eeks F.C. De Kampioenen zijn neus voor zou ophalen?

Het kan toch niet zijn dat België dé brocanteri­e van West-Europa wordt waar zelfs Fernand Costermans uit de televisier­eeks F.C. De Kampioenen zijn neus voor zou ophalen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium