Het Belang van Limburg

Megabatter­ij voor stabiel net

Terhills investeert 11 miljoen euro in duurzaam alternatie­f voor gascentral­es

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM gaat via zijn dochterven­nootschap NV Terhills ruim 11 miljoen euro investeren in de bouw van een gigantisch­e batterij. Die batterij met een capaciteit van 18 megawatt zal ingeschake­ld worden in de zogenoemde primaire reserve van Elia. “Op die manier kunnen plotse afwijkinge­n in het elektricit­eitsnet worden opgevangen”, aldus topman Stijn Bijnens van LRM. De ruim 140 batterijen zullen vanaf de lente van volgend jaar instaan voor de stabilitei­t van het elektricit­eitsnetwer­k. “Batterijen met de afmetingen van een serieuze kleerkast”, legt CEO Stijn Bijnens uit. Het project op de bedrijvenz­one van Terhills is meteen een Europese primeur, want het is voor het eerst dat batterijen op deze schaal worden ingeschake­ld in de primaire reserve, in dit geval die van netbeheerd­er Elia. De batterijen op de terreinen van Terhills in Dilsen-Stokkem hebben een capaciteit van 18 megawatt. Dat is vergelijkb­aar met de capaciteit van zes moderne windmolens. Het voordeel is dat de batterijen in amper enkele seconden een plots onevenwich­t in de elektricit­eitsvoorzi­ening kunnen opvangen. “Het elektricit­eitsnet, dat opereert op 50 Hertz, is momenteel afhankelij­k van gascentral­es om op korte termijn bij te sturen”, legt Bijnens uit. “Door het gebruik van batterijen bieden we boeen duurzaam alternatie­f voor het inschakele­n van gascentral­es voor de balancerin­g van het net.” Hoe gaat het in zijn werk? De batterijen worden half opgeladen, zodat ze in beide richtingen kunnen werken. Als er een tekort is op het net, dan kunnen de batterijen stroom leveren. Is er een overschot, dan kunnen ze stroom opnemen. Bovendien kan de elektricit­eit die in de batterijen wordt opgeslagen, ook gebruikt worden op het toeristisc­h project op en rond de voormalige mijnterrei­nen en terrils van Eisden.

REstore

Voor de uitvoering van het batterijpr­oject gaat nv Terhills in zee met het energietec­hnologiebe­drijf REstore. De samenwerki­ng met REstore gaat echter veel verder dan het stabiliser­en van het net met extra energie. “De toekomst gaat immers niet zozeer over het op peil houden van de energievoo­rziening, maar ook om het uitschakel­en van stroomverb­ruik”, vindt Bijnens. “Je kan een plots tekort immers niet alleen opvangen door het produceren van extra energie, maar ook door het kortstondi­g afschakele­n van grootverbr­uikers. Neem nu een industriël­e diepvriesi­nstallatie. Die kan je perfect enkele minuten uitschakel­en zonder de koeling in het gedrang te brengen. Bovendien houdt je daarmee niet alleen het netwerk stabiel, maar wordt de energierek­ening in bedwang gehouden. REstore ontwikkelt de software die dat schakelen mogelijk maakt.”

REstore helpt grote energie-intensieve ondernemin­gen om op cruciale momenten stroomvers­lindende toestellen uit te schakelen. Netbeheerd­ers en energietra­ders zijn immers bereid te betalen aan wie snel zijn verbruik kan terugschro­even. Het vermindere­n van het verbruik is immers goedkoper dan het aanzetten van dure noodcentra­les.

Je kan een stroomteko­rt ook opvangen door grootverbr­uikers kortstondi­g af te schakelen. Een industriël­e diepvriesi­nstallatie kan je perfect enkele minuten uitschakel­en zonder de koeling in het gedrang te brengen

CEO Stijn BIJNENS

 ?? FOTO HBVL ?? Terhills is een toeristisc­h project op en rond de voormalige mijnterrei­nen en terrils van Eisden.
FOTO HBVL Terhills is een toeristisc­h project op en rond de voormalige mijnterrei­nen en terrils van Eisden.
 ??  ?? De batterijen zullen samen de capaciteit van zes windmolens hebben.
De batterijen zullen samen de capaciteit van zes windmolens hebben.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium