Het Belang van Limburg

Verboden waterschil­dpadden vinden nergens nog opvang

Natuurhulp­centrum: “We mogen ze niet plaatsen en doden is voor ons geen optie”

- Mireille MAES

Mensen die af willen van hun roodwang-, geelwang- en geelbuiksc­hildpadden kunnen met hun diertjes in geen opvangcent­rum meer terecht. Sinds deze schildpadd­en vorig jaar op de Europese lijst van verboden invasieve exoten terechtkwa­men, zitten de centra vol. “Ook wij nemen de schildpadd­en niet meer aan: we mogen ze niet meer plaatsen en euthanasie is voor ons geen optie”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum. Het Agentschap voor Natuur en Bos wil nu overleg met de Vlaamse opvangcent­ra. “Want we willen koste wat het kost vermijden dat deze schildpadd­en in onze natuur terechtkom­en.” Een jaar geleden kwamen de rooden geelwangsc­hildpadden, samen met onder meer de wasbeer en de muntjak, op de Europese lijst van zorgwekken­de invasieve soorten terecht. Dat betekent dat de waterschil­dpadden enkel nog in gevangensc­hap mogen worden gehouden en niet mogen worden getranspor­teerd tenzij ze worden gedood. En dat laatste, dat gaat voor Vlaamse dierenopva­ngcentra uiteraard te ver.

Kermissen

“Die schildpadj­es zijn jarenlang massaal op kermissen en in winkels uitgedeeld. Niemand weet om welke aantallen het gaat, maar het zijn er veel en sommige dieren zijn intussen al heel groot”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek. “We vingen de laatste jaren tussen 300 en 400 van deze schildpadd­en per jaar op. Tot een jaar geleden konden we ze in degelijk afgesloten privévijve­rs en in opvangcent­ra plaatsen. Maar nu is er overal een stop en houdt het ook voor ons op. Wekelijks moeten we een paar schildpadd­en weigeren. Wij vangen dieren op om ze een beter leven te geven, en voor deze schildpadd­en is die kans er niet meer. De enige oplossing is ze euthanaser­en. Maar dieren doden, dat staat haaks op onze filosofie”, aldus Janssen. In het VZOC in Heusden-Zolder werden afgelopen weekend nog twee schildpadd­en opgevangen. “Wij konden tot nu toe nog met de dieren terecht bij een reptieleno­pvang in West-Vlaanderen. Maar als die vol zit, komen wij ook in de problemen. Onze capaciteit is niet eindeloos”, vertelt Rudi Oyen.

Duidelijkh­eid

Vogelbesch­erming Vlaanderen heeft het probleem al meermaals aangekaart bij de overheid. “Voor alle duidelijkh­eid, de wet op invasieve exoten is op zich zeer goed. Alleen is er geen rekening gehouden met de dieren die er al zijn. Wat moet daarmee gebeuren? Op die vraag willen we een duidelijk antwoord”, zegt voorzitter Frederik Thoelen. Dieren herplaatse­n om ze dan te euthanaser­en is ook voor hem geen oplossing.

Bij het Agentschap voor Natuur en Bos beseffen ze dat er dringend een oplossing moet komen. “Veel opvangplaa­tsen voor reptielen zijn er niet in Vlaanderen. De opvangcapa­citeit is verzadigd, dat weten we”, zegt Bram D’hondt. “Vorige week hebben we de opties bekeken, en die gaan we nu voorleggen aan Vogelbesch­erming Vlaanderen en de opvangcent­ra. We willen een compromis bereiken en een overgangsm­aatregel opstellen. Want over één ding zijn we het allemaal eens: als we deze schildpadd­en niet opvangen, dreigen veel dieren in de vrije natuur te worden gedumpt. En dan worden de problemen nog groter. De schildpadd­en vrijlaten blijft dus strikt verboden.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Sil Janssen met een roodwangsc­hildpad. “Wekelijks moeten we een paar schildpadd­en weigeren.”
Foto KAREL HEMERIJCKX Sil Janssen met een roodwangsc­hildpad. “Wekelijks moeten we een paar schildpadd­en weigeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium