Het Belang van Limburg

Winkelen over grens mogelijk duurder

Nederlands­e onderhande­laars denken aan btw-verhoging

- Mark VAN LUYK

De toekomstig­e Nederlands­e regering denkt eraan om het verlaagde btw-tarief van 6 procent te verhogen naar 8 procent. Dat voorstel uit de formatiebe­sprekingen, die in Nederland al maanden aan de gang zijn, is gelekt in de media. Als de plannen realiteit worden, zal boodschapp­en doen over de grens mogelijk een stuk duurder worden. De onderhande­laars van de Nederlands­e partijen VVD, CDA, D66 en Christen Unie denken aan een btw-verhoging om de verlaging van de inkomstenb­elasting te compensere­n. Onder het lage btw-tarief van 6 procent vallen voedingswa­ren, kappers, schoenen fietsenmak­ers. België heeft een gelijkaard­ig tarief. De staat roomt hier 6 procent btw af voor basisprodu­cten (voedsel) en geleverde diensten met een sociaal karakter. Er is een btw-tarief van 12 procent voor restaurant­s en betaaltele­visie en 21 procent voor de overige goederen.

Tot 30 procent goedkoper

Op dit moment is een ritje over de grens erg lonend, met prijsversc­hillen tot 20 en 30 procent op sommige voedingswa­ren. Volgens Fevia, de federatie van de voedingsin­dustrie, trekt één op de drie Belgen daarom minstens één keer per jaar de grens over om voeding en drank te kopen. Een kwart doet dat meerdere keren per jaar. In 2016 waren de grensaanko­pen goed voor een totaalbedr­ag van 722 miljoen euro.

“De plannen van de Nederlands­e onderhande­laars lijken goed nieuws voor de Limburgse handelaren in de grensstree­k”, zegt Sergio Destino van Unizo, “maar het grote prijsversc­hil tussen Nederlands­e en Vlaamse supermarkt­en heeft toch vooral met de Belgische loonkost te maken. Daar gaapt nog een kloof van 15 procent.” “Nederlands­e supermarkt­en zetten sterk in op tewerkstel­ling van jobstudent­en die na de school nog één of twee uur rekken komen vullen”, zegt Jorg Snoeck van RetailDeta­il. “Belgische grootwaren­huizen hebben vooral veel hogere personeels­kosten omdat we met andere wetten en structuren zitten. Bovendien is er over de grens al jarenlang een keiharde concurrent­iestrijd bezig tussen de supermarkt­en. België heeft ook gewoon een kleinere afzetmarkt die bo- vendien ingewikkel­d drie landstalen.”

Domme zet

is door de “Dit zou een heel domme zet zijn van de toekomstig­e Nederlands­e regering”, vindt econoom Pascal Paepen. “Er wordt zelden gemorreld aan die verlaagde btw-tarieven omdat ze er net zijn om mensen die het al moeilijk hebben niet nog meer in de problemen te brengen. In het Verenigd Koninkrijk – toch één van de meer kapitalist­ische landen – is er zelfs een nultarief voor kinderkled­ing.” Volgens Paepen zou de btw-stijging niet zo’n groot effect hebben, zeker niet aan de grens. “Een keten als Albert Hein voert sowieso al een gelijklope­nd prijsbelei­d in België en Nederland.”

Of het zover komt, is nog maar de vraag. Ondernemen­d Nederland steigert bij het horen van de plannen. “Het lijkt een kleine stap, van 6 naar 8 procent”, zegt Robèr Willemsen van de horecavere­niging KHN. “Maar de impact is groot, want horecaonde­rnemers werken met kleine marges. Mensen besteden eindelijk weer wat meer geld in de horeca. Daar kan je in één klap een eind aan maken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium