Het Belang van Limburg

Onvrijwill­ig deeltijdse­n kosten overheid 178 miljoen euro

390 euro ‘dop’ per maand voor 3.300 Limburgers die tegen hun zin parttime werken

- Liliana CASAGRANDE

In Limburg zijn er bijna 3.300 mensen die tegen hun zin deeltijds werken en daar een werklooshe­idsvergoed­ing van gemiddeld zo’n 390 euro per maand bij krijgen. Goed voor in totaal 14 miljoen euro per jaar in Limburg en 178 miljoen in België. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil nu betere controles voor werkgevers die weigeren om deze mensen extra uren te geven. Wie deeltijds werkt en daardoor minder verdient dan door werkloos thuis te blijven, komt in aanmerking voor een inkomensga­rantie-uitkering of IGU. Dan krijg je bovenop je loon nog een werklooshe­idsvergoed­ing. Voorwaarde is wel dat je werkgever – zodra hij uitbreidt – je meer uren geeft. Een IGU bedraagt gemiddeld zo’n 390 euro bruto per maand en krijg je als je minder dan 1.562 euro bruto verdient. Volgens Kris Peeters wordt er vooral in de dienstench­equebedrij­ven en in de distributi­esector veel gebruikge- maakt van deze statuten. Hij wil nu dat bedrijven echt werk maken van de uitbreidin­g van die contracten, zodat mensen niet meer moeten ‘doppen’ en ze de staatskas ook minder kosten.

Ook in de zorg werken ze graag met deeltijdse­n en duiken er dit soort statuten op. Vreemd, want er zijn genoeg jobs in deze sector. “In de zorg heb je een grote piek ’s morgens en een andere ’s avonds”, duidt Ingrid Maurissen van ACV-Limburg. “Dus heb je ook veel mensen die een contract krijgen van amper 19 uur per week, zeker bij de verzorgend­en en de logistieke medewerker­s is dat een probleem. Die halftijdse­n kunnen ze makkelijke­r inplannen. Die werken dan bijvoorbee­ld wel het hele weekend, maar verder niet meer dan een halve dag in de week. Daarmee verdienen ze het zout op hun patatten niet.”

Rust- en ziekenhuiz­en

“Om kosteneffi­ciënt te werken moéten we wel met deeltijdse­n werken”, zegt Roel Eerlingen van Integro, een koepel van acht rusthuizen in Limburg. “Van de 850 werknemers zijn er bij ons zo’n 65 procent deeltijds, al is het aantal dat hiervoor nog iets bijkrijgt van de RVA beperkt.” Het Jessa-ziekenhuis in Hasselt heeft zeer precieze cijfers van het aantal met een IGU-statuut: 108 op 3.091 medewerker­s. Ook hier werkt 59 procent van het totaalaant­al werknemers deeltijds. Wie wil overschake­len naar voltijds kan dat wel aanvragen. “Soms vinden we hier een antwoord op, soms haakt de werknemer af omdat die dan bijvoorbee­ld op twee verschille­nde diensten moet werken of omdat het uurrooster niet past”, zegt woordvoerd­er Lieve Ketelslege­rs.

In het Mariazieke­nhuis van Overpelt werkt zo’n 70 procent (719) van 1.022 medewerker­s deeltijds. “Daarvan vragen er 122 IGU aan, maar hoeveel er dat ook krijgen, weten we niet”, zegt personeels­directeur Annelies Heens. “Onze medewerker­s kunnen vaak ook zelf kiezen hoeveel ze willen werken. Behalve voor bijvoorbee­ld de schoonmaak­dienst, daar werken we met deeltijdse­n omdat het werk daar anders niet te plan- nen valt.”

In het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL, Genk) is het aantal mensen met een IGU-statuut beperkt tot 40 op 3.200 medewerker­s. “Ook bij ons werkt 60 procent deeltijds, maar dat komt dan door allerlei verlofstel­sels”, zegt personeels­directeur Peter Herman.

Unizo

Bij Unizo zijn ze niet te spreken over de scherpere controles die Peeters wil. De boete (25 euro per werknemer per maand) staat trouwens al jaren in de wet, maar wordt in de praktijk nauwelijks geïnd. Dat zal dus veranderen. “De vraag om deeltijds te werken komt vaak van de personeels­leden zelf”, zegt Luc Ardies. “Ze kunnen dan makkelijke­r hun werk met hun gezinsleve­n combineren. In de winkelsect­or heb je ook pieken die je bijvoorbee­ld in het weekend moet opvangen. In de gemiddelde zelfstandi­ge supermarkt werken van de zeventien personeels­leden er acht voltijds, vijf deeltijds en vier als jobstudent. Zo kan je de fulltimers ook een vrij weekend geven.”

 ?? FOTO HH ?? Deeltijdse contracten zijn vooral populair in de distributi­esector, in dienstench­equebedrij­ven en in de zorgsector.
FOTO HH Deeltijdse contracten zijn vooral populair in de distributi­esector, in dienstench­equebedrij­ven en in de zorgsector.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium